Az OPML fájlok megnyitása, szerkesztése és konvertálása

Az OPML fájlkiterjesztésű fájl egy Outline Processor Markup Language fájl. Az XML formátumot használva egy adott struktúrába van mentve, és operációs rendszertől függetlenül információcserére szolgál az alkalmazások között.

Az OPML fájlformátumot gyakran használják RSS hírcsatorna-olvasó programok import / export formátumaként. Mivel egy ilyen formátumú fájl RSS-előfizetési információk gyűjteményét tárolhatja, ez az ideális formátum az RSS-hírcsatornák biztonsági mentéséhez vagy megosztásához.


Az OPML fájl megnyitása

Szinte minden olyan programnak, amely RSS-hírcsatornákat kezel, képesnek kell lennie az OPML-fájlok importálására és az OPML-fájlok exportálására.

A Feedly egy példa egy ingyenes RSS-olvasóra, amely OPML fájlokat képes importálni (ezt az OPML Import linken keresztül teheti meg). A Thunderbird e-mail kliensnek is működnie kell.

Ha online talál egy OPML fájlt, és szeretné megtudni, mi van benne, akkor van egy OPML Viewer nevű eszköz, amely éppen ezt fogja megtenni.

A Tkoutline és a ConceptDraw MINDMAP programja megnyithatja az .OPML fájlokat is.

Az OPML fájlok megnyitásának másik módja az egyszerű szövegszerkesztő. Nézze meg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánkat néhány kedvencünkről. Ne feledje azonban, hogy egy tényleges RSS-hírcsatorna-összesítő, mint például a Feedly, a legjobb módja annak, hogy az OPML-hírcsatorna-bejegyzéseket valóban hasznossá tegye (azaz megmutassa az RSS-hírcsatornákból származó tartalmat). A szövegszerkesztő valójában csak az OPML fájl szerkesztésére vagy csak a szöveges tartalom megtekintésére alkalmas.

Ebben a megjegyzésben bármely XML vagy szövegszerkesztő felhasználható az OPML fájl módosítására.

Ha úgy találja, hogy egy alkalmazás a számítógépén megpróbálja megnyitni az OPML fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni az OPML fájlokat, olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót. hogy a változás a Windows-ban.


OPML fájl konvertálása

A fent említett Tkouline program felhasználható egy OPML fájl HTML vagy XML formátumúvá konvertálására.

Az OPML fájlok konvertálhatók CSV formátumba is, olyan táblázatkezelő programban történő használatra, mint a Microsoft Excel.

A Pandoc egy másik OPML átalakító, amely az OPML fájl XML adatait sokféle formátumba mentheti, például AsciiDoc, markdown, LaTeX és mások.

További információ az OPML fájlformátumról

Egy tipikus OPML fájlban van egy elem, amely leírja a címet, a tulajdonos vagy más metaadatok adatait. RSS-hírcsatornával ez általában a cikk címe. Ezt követve a címke, amely a fájl által leírtak tartalmát és a elem attribútumok vagy más vázlatos alelemek tárolására.

Az OPML-t a UserLand hozta létre azzal az eredeti szándékkal, hogy az a fájlformátum legyen, amely a Radio UserLand szoftverbe épített szövegszerkesztő eszközhöz tartozik.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a fájlt a fenti javaslatokkal, akkor először ellenőrizze, hogy valóban egy OPML fájllal foglalkozik-e. Egyes fájlkiterjesztések hasonlóak az OPML-hez, de valójában egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, ezért nem működnek a fenti OPML programokkal.

Például valóban lehet egy OMP fájlja, amely lehet Office Manager Document Archive fájl vagy OpenMind Window Document fájl. Bár a fájlkiterjesztés nagyon hasonlít az OPML-re, ezek nem azonos formátumúak, és nem tudnak ugyanazokkal az alkalmazásokkal megnyílni.

Az előbbi a Krekeler Office Manager Pro szoftver által létrehozott fájlformátum, az utóbbi pedig a MatchWare MindView-val működik.

Az OPAL egy hasonló fájlkiterjesztés, amely összetéveszthető OPML fájlként. Ehelyett a Microsoft Office testreszabási eszköz Microsoft Office felhasználói beállítások fájljaként használja a Microsoft Office telepítésének testreszabásához.