XNB fájlok megnyitása, szerkesztése és konvertálása

Az XNB fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy XNA Game Studio Express XNA Framework Content Pipeline Binary fájl. Az eredeti játékfájlok saját formátumba történő mentésére szolgál.

Magyarul: az XNB fájl általában egy tömörített fájl, tele képekkel, amelyek megjelennek az XNA Game Studio segítségével létrehozott videojátékban, de tartalmazhatnak további játékadatokat is, például audio fájlokat.

Egyes szoftverek az XNB fájlokra fordított eszközfájlként hivatkozhatnak.

Az XNB fájlkiterjesztés nagyon hasonlít az XMB-hez, és hasonlónak tűnhet, de az XMB fájlok olyan videojáték-adatfájlok, amelyeket olyan játékokban használnak, mint az Age of Empires és az X-Wing.


XNB fájl megnyitása

Az XNB fájlok valódi forrása a Microsoft XNA Game Studio, egy olyan eszköz, amely a Microsoft Visual Studióval együttműködve segít videojátékok létrehozásában a Microsoft Windows, a Windows Phone, az Xbox 360 és a (ma már megszűnt) Zune számára. Ez a program azonban nem praktikus eszköz a képek XNB fájlokból történő kinyerésére.

A legjobb megoldás az XNB Exporter nevű program, amely egy hordozható (vagyis telepítésre nincs szükség) eszköz, amely kivonja a PNG fájlokat a tömörített XNB fájlból, amellyel dolgozik.

A program használatának legegyszerűbb módja az, ha az XNB fájlt átmásolja a programmal azonos mappába, majd az XNB Exportőrben adja meg az XNB fájl fájlnevét fájlkiterjesztés nélkül (pl. Fájl a fájl helyett.xnb), majd nyomja meg az Hajrá!.

Lehetséges, hogy a GameTools GXView eszközzel megnyithat és / vagy szerkeszthet XNB fájlokat.

Ha telepítette a GameTools alkalmazást, de nem találja a GXView alkalmazást, akkor közvetlenül a telepítési mappából nyithatja meg, szinte mindig itt: C: Program Files (x86) GameTools GXView.exe.

Egyes fájltípusok csak szöveges fájlok, és bármilyen szövegszerkesztővel megnyithatók és megtekinthetők, például a Windows Jegyzettömbjével, vagy a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánk fejlettebb szövegszerkesztőjével. Ez nem áll fenn egyetlen Game Studio XNB fájl esetében sem, de ha más formátumú, akkor ez segítséget jelenthet.

Ha sikerül megszereznie egy XNB fájlt szövegszerkesztővel, de az nem teljes egészében szövegből áll, akkor lehet benne valami, ami azonosítja a fájl létrehozásához használt programot, amellyel aztán képes lehet megtalálni a megfelelő program annak megnyitására.

microsoft

Ha a fenti eszközök nem nyitják meg az XNB fájlt, akkor lehetséges, hogy a tiednek semmi köze az XNA Game Studio-hoz, és nem egyszerű szöveges fájl, ebben az esetben ez egy teljesen más formátum. A legjobb dolog, ha megnézed, hogy az XNB fájl melyik mappában van tárolva, és megnézheted, hogy ez a kontextus segíthet-e meghatározni az azt használó programot.

Ha a fájl nem nyílik meg a fent leírtak szerint, ellenőrizze még egyszer, hogy helyesen olvassa-e a fájlkiterjesztést. Például annak ellenére, hogy az XMB és az XNK fájlok hasonlítanak az XNB fájlkiterjesztésre, egyik sem azonos az XMB-vel, ezért nem ugyanazokkal a programokkal nyithatók meg.


XNB fájl konvertálása

A szokásos fájl konverter nem konvertálja az XNB fájlokat. A fent említett eszközöket arra tervezték, hogy képfájlokat hozzanak ki egy XNB fájlból, valószínűleg ezt szeretné megtenni.

Kipróbálhatja azonban a TExtract, a TerrariaXNB2PNG vagy az XnaConvert programot is, ha a fenti szoftver nem segít.

Az XNB - WAV segítségével másolhatja ki a WAV hangfájlt egy XNB fájlból. Ha azt szeretné, hogy a WAV fájl valamilyen más hangformátumban legyen, például MP3, használhat ingyenes audio konvertert.