DOC fájlok megnyitása, szerkesztése és konvertálása

A DOC fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Microsoft Word Document fájl. Ez a Microsoft Word 97-2003 alapértelmezett fájlformátuma, míg az MS Word újabb verziói (2007+) alapértelmezés szerint a DOCX fájlkiterjesztést használják.

A Microsoft DOC fájlformátuma képes képeket, formázott szöveget, táblázatokat, diagramokat és más, a szövegszerkesztőkhöz szokásos dolgokat tárolni.

Ez a régebbi DOC formátum abban különbözik a DOCX-től, hogy utóbbi ZIP és XML segítségével tömöríti és tárolja a tartalmat, míg a DOC nem.

Web / Theresa Chiechi

A DOC fájloknak semmi köze a DDOC vagy az ADOC fájlokhoz, ezért még egyszer ellenőrizze, hogy a fájlkiterjesztést figyelmesen olvassa-e, mielőtt megpróbálja megnyitni.


Hogyan nyitható meg egy DOC fájl

A Microsoft Word (97-es és újabb verzió) az elsődleges program, amelyet a DOC fájlok megnyitására és kezelésére használnak, de nem szabad használni (hacsak nem az MS Office ingyenes próbaverzióját használja).

Vannak azonban ingyenes alternatívái a Microsoft Office-nak, amelyek magukban foglalják a DOC fájlok támogatását, például a LibreOffice Writer, az OpenOffice Writer és a WPS Office Writer. Ezen alkalmazások mindegyike képes megnyitni és szerkeszteni a DOC fájlokat.

DOC fájlok.

Ha nincs telepítve szövegszerkesztő a számítógépére, és nem szeretne egyet hozzáadni, akkor a Google Docs egy jó alternatíva az MS Word számára, amely lehetővé teszi DOC fájlok feltöltését a Google Drive-fiókjába megtekintésre, szerkesztésre és még a böngészőn keresztül is megoszthatja a fájlt. Sokkal gyorsabb ezen az úton haladni a szövegszerkesztő alkalmazás telepítése helyett, ráadásul vannak további előnyök (de hátrányok is), amelyekről a Google Docs ezen áttekintésében olvashat.

A Microsoftnak még saját, ingyenes Word Viewer eszköze is van, amely lehetővé teszi a DOC fájlok megtekintését (nem szerkesztést) anélkül, hogy a számítógépén MS Office programokra lenne szükség.

Használja a Chrome böngészőt? Ha igen, elég gyorsan megnyithatja a DOC fájlokat a Google ingyenes Office Editing for Doc, Sheets & Slides kiterjesztésével. Ez az eszköz közvetlenül a böngészőjében nyitja meg a DOC fájlokat, amelyekkel az interneten fut, hogy ne kelljen elmentenie a számítógépére, majd újra meg kell nyitnia egy DOC megnyitóban. Azt is lehetővé teszi, hogy egy helyi DOC fájlt közvetlenül a Chrome-ba húzhasson, és elkezdhesse elolvasni vagy szerkeszteni a Google Dokumentumokkal.

Ezenkívül olvassa el az ingyenes szövegszerkesztők listáját néhány további ingyenes programról, amely képes megnyitni a DOC fájlokat.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a DOC fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programot szeretne megnyitni a DOC fájlokban, olvassa el az Útmutató útmutatónkat egy adott fájlkiterjesztés alapértelmezett programjának megváltoztatásához megtudhatja, hogyan hajthatja végre ezt a változást a Windows rendszerben.


Hogyan lehet átalakítani a DOC fájlt

Bármely jó szövegszerkesztő, amely támogatja a DOC fájl megnyitását, a legbiztosabban elmentheti a fájlt egy másik dokumentumformátumba. Az összes fent említett szoftver - a WPS Office Writer, a Microsoft Word, a Google Docs stb. - más formátumba mentheti a DOC fájlokat.

Ha konkrét átalakítást keres, például DOC-ot DOCX-be, ne feledje, amit fentebb mondtunk az MS Office alternatíváiról. A DOC fájl DOCX formátumba konvertálásának másik lehetősége egy dedikált dokumentum-átalakító használata. Az egyik példa a Zamzar webhelye - csak töltse fel a DOC fájlt arra a webhelyre, hogy számos lehetőséget kapjon a konvertálásra.

Egy ingyenes fájlkonvertálóval is átalakíthatja a DOC fájlokat olyan formátumokká, mint a PDF és a JPG. Az egyik, amit szeretünk használni, a FileZigZag, mert olyan, mint a Zamzar, mivel a használatához nem kell letölteni egyetlen programot sem. Támogatja a DOC fájlok sokféle formátumba történő mentését a PDF és JPG mellett, például RTF, HTML, ODT és TXT.