MAS fájlok megnyitása, szerkesztése és konvertálása

A MAS fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl lehet egy Microsoft Access Stored Procedure Shortcut fájl. Ez a formátum lekérdezést tárol, amelyet előre írt és használt a Microsoft Access adatbázis.

Egy másik formátum, amely a MAS fájlkiterjesztést használja, az Image Space rFactor verseny szimulációs videojátékában használt rFactor Track fájl, amely információkat tárol arról, hogyan kell kinéznie a versenypályának. Ezenkívül egyes MAS fájlok tartalmazhatnak más eszközöket, például jármű- és hangadatokat, és néha az MFT fájlok mellett láthatók.

Ha nem ezekben a formátumokban, akkor a MAS fájl lehet egy MEGA Alignment Sequence fájl, amely genetikai információkat tárol binárisan, a MEGA szoftverrel való használatra. Ez a formátum segít a genetikai kódok összehangolásában a különböző minták között.


Hogyan nyitható meg egy MAS fájl

A Microsoft Access által tárolt eljárási parancsikonok a Microsoft Access alkalmazással nyílnak meg.

Az rFactor az a szoftver, amely megnyitja az rFactor Track fájlokat. Néhány alapértelmezett MAS fájl alapértelmezés szerint a rFactor2 Installed mappába van telepítve. Az rFactor weboldalán elérhető a gMotor MAS File Utility, egy hordozható program (azaz nem kell telepítenie), amely az ilyen típusú MAS fájlokat megnyitja a filé > Nyisd ki... menüben.

A gMotor MAS File Utility az "rFactor mod development tool pack" letöltésbe is beletartozik, amelyet a letöltési oldalukon is megtalálhat. Vagy letöltheti a teljes csomagot, vagy csak magát a segédprogramot.

A MEGA Alignment Sequence fájlok megnyitásához használt szoftvert MEGA-nak hívják. Ezt az Alignment Explorer eszközzel teheti meg a igazítása > Mentett igazítási munkamenet megnyitása ... menü tétel. Ez az alkalmazás a MAS fájl segítségével más fájlokat hozhat létre, például MEGA Tree Session fájlokat (.MTS).

Ha ezek a programok nem nyitják meg a MAS fájlt, érdemes kipróbálnia egy olyan szövegszerkesztőt, mint a Notepad a Windows-ban, a TextEdit a macOS-ban, vagy más ingyenes szövegszerkesztő program. Ha egy fájlt szöveges dokumentumként tekint meg, gyakran talál egy-két szót, amely segít azonosítani a formátumot, amely gyakran rendkívül hasznos egy megfelelő program megtalálásához, amely képes megnyitni az adott fájlt.

Ha úgy találja, hogy egy alkalmazás a számítógépén megpróbálja megnyitni a MAS fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha másik telepített programot szeretne megnyitni a MAS fájlokban, olvassa el cikkünket arról, hogyan lehet megváltoztatni az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztési útmutatóhoz amiért ezt a változást végrehajtotta a Windows rendszerben.

Hogyan lehet átalakítani a MAS fájlt

Nem valószínű, hogy a Microsoft Access programmal használt MAS fájlokat más formátumra lehet konvertálni, de biztos lehet benne, hogy megpróbálja. Ha ez lehetséges, akkor a filé > Mentés másként menüben.

Ha az rFactor-nál használt MAS-fájlt szeretné konvertálni, próbálja meg megkeresni a menüt filé > Mentés másként or Export opció, amely általában a szoftverprogramok konvertálja a fájlformátumokat.

Míg a MEGA-t néhány MAS fájl megnyitására használják, valószínűtlen, hogy képes átalakítani az Alignment Sequence fájlokat - úgy tűnik, ezeknek korlátozott a célja, ezért valószínűleg nem más formátumban léteznek. Ismételten egyfajta Mentés vagy Exportálás menüpontra kell figyelni, ha gyanítod, hogy valójában a MAS fájlt konvertálhatod a MEGA használatával.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Azok a MAS fájlok, amelyek a fenti javaslatok kipróbálása után sem nyílnak meg, lehet, hogy nem is MAS fájlok. Ellenőrizze még egyszer, hogy nem rosszul olvassa-e a fájlkiterjesztést. 

Határozottan sok példa van a hasonlóan írt fájlkiterjesztésekre, amelyek teljesen nem kapcsolódnak a MAS fájlokhoz. A MAT fájlok egy példa.

Ha a fájl nem használja a .MAS fájlkiterjesztést, használja az oldal tetején található keresőmezőt, vagy keresse fel a Google oldalt, ha többet szeretne megtudni a fájlkiterjesztésről, hogy megnézze, milyen formátumban van a fájl, és milyen program képes megnyitni vagy átalakítani.