BIB és BIBTEX fájlok megnyitása, szerkesztése és konvertálása

A BIB fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy BibTeX Bibliographic Database fájl. Ez egy speciálisan formázott szövegfájl, amely egy adott információforrásra vonatkozó hivatkozásokat sorol fel. Általában csak a .BIB fájlkiterjesztéssel láthatók, de inkább a .BIBTEX fájlt használják.

A BibTeX fájlok hivatkozásokat tartalmazhatnak például kutatási cikkekre, cikkekre, könyvekre stb. A fájl gyakran tartalmaz egy szerző nevet, címet, oldalszámot, jegyzeteket és más kapcsolódó tartalmat.

A BibTeX fájlokat gyakran használják a LaTeX-sel, ezért előfordulhat, hogy az ilyen típusú fájlokkal, például a TEX és az LTX fájlokkal együtt láthatók.


Hogyan nyissuk meg a BIB fájlokat

A BIB fájlok a JabRef, a MiKTeX, a TeXnicCenter és a Citavi segítségével nyithatók meg.

Bár a formázás nem lesz olyan strukturált és könnyen olvasható, mint a fenti programok egyikénél, és az új bejegyzések hozzáadása nem annyira folyékony, a BibTeX fájlok bármely szövegszerkesztőben megtekinthetők, például a Windows Notepad programjában.

A Bibtex4Word lehet az, amit keres, ha BIB fájlt kell használnia a Microsoft Wordben. Lásd azonban az alábbiakban egy másik módszert, amely magában foglalja a BIB fájl konvertálását elfogadható Word fájlformátumba és importálását a Wordbe idézőfájlként.

Ha úgy találja, hogy a számítógépén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a BIB vagy BIBTEX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, próbáljon meg egy másik telepített programot megnyitni a fájlt a Windows rendszerben.


Hogyan lehet átalakítani a BIB fájlt

A Bib2x képes a BIB fájlokat konvertálni XML, RTF és XHTML formátumokra Windows, Mac és Linux operációs rendszereken. Egy másik lehetőség, bár csak a Mac számára, a BibDesk, amely BIB fájlokat konvertálhat PDF-be és RIS-be.

A BIB RIS-vé konvertálásának másik módja az EndNote használatához a bibutilokkal van.

Ha azonban már használja a fent említett programokat, például a JabRef-et, akkor a BIB fájlt exportálhatja TXT, HTML, XML, RTF, RDF, CSV, SXC, SQL és más formátumokba, a filé > Export menüben.

Ha a JIBRef segítségével elmenti BIB fájlját az "MS Office 2007" XML fájlformátumba, akkor azt közvetlenül a Microsoft Word programba importálhatja. Források kezelése gombra a Hivatkozások lap Idézetek és bibliográfia részében.

A fent említett Notepad ++ program BIB fájlt menthet TEX fájlként.

A Cite This For Me egy online webhely, amely lehetővé teszi, hogy idézeteket hozzon létre egy irodalomjegyzékhez. Használható az idézetek BIB formátumba történő exportálására is.


A BIB fájlok felépítése

Az alábbiakban bemutatjuk a BibTeX fájlformátum helyes szintaxisát:

@entry type {hivatkozási kulcs,
AUTHOR = "Szerző neve",
TITLE = "könyv címe",
PUBLISHER = {A kiadó neve},
ADDRESS = {Hely közzétéve}
}

A "bejegyzés típusa" területen adja meg a forrás típusát. Az alábbiak támogatottak: cikk, könyv, füzet, konferencia, könyv, gyűjtés, előzetes eljárások, kézikönyv, mesterszakasz, egyéb, szakdolgozatok, közlemények, technológiai jelentések és publikálatlanok.

A bejegyzésen belül vannak olyan mezők, amelyek leírják az idézetet, például szám, fejezet, kiadás, szerkesztő, cím, szerző, kulcs, hónap, év, kötet, szervezet és mások.

Így néz ki, ha több hivatkozás van egy BIB fájlban:

@misc {lifewire_2008,
url = {https://www.lifewire.com/bibtex-file-2619874},
napló = {Web},
év = {2008}
},
@book {brady_2016,
hely = {[a megjelentetés helye nincs meghatározva]},
title = {Érzelmi belátás},
kiadó = {Oxford Univ Press},
szerző = {Brady, Michael S},
év = {2016}
},
@article {turnbull_dombrow_sirmans_2006,
title = {Nagy Ház, Kis Ház: Viszonylagos Méret és Érték},
kötet = {34},
DOI = {10.1111 / j.1540-6229.2006.00173.x},
szám = {3},
folyóirat = {Real Estate Economics},
szerző = {Turnbull, Geoffrey K. és Dombrow, Jonathan és Sirmans, CF},
év = {2006},
oldal = {439-456}
}


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja felülről megnyitni a programokat a fájl megnyitásához, akkor ellenőrizze a fájl kiterjesztését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a .BIB vagy .BIBTEX felirat olvasható-e. Ha a fájlkiterjesztés bármi más, akkor valószínűleg nem használhatja az ezen az oldalon található programokat a fájl megnyitásához.

Könnyen összetévesztheti bármelyik fájlkiterjesztést egy másik fájlformátum egyikével. Például, bár a BIB nagyon hasonlít a BIN-re, a kettő még a legkevésbé sem áll kapcsolatban, ezért nem tud ugyanazokkal a szoftverekkel megnyitni.

Ugyanez vonatkozik a BIK, BIG, BIP és BIF fájlokra is. Az elképzelés az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fájlkiterjesztés valóban azt mondja-e, hogy ez egy BibTeX fájl, különben meg kell vizsgálnia a fájl tényleges kiterjesztését, hogy megtudja, hogyan lehet megnyitni vagy konvertálni a fájlt.