Az USB-meghajtó jelszóval történő védelme

Az USB-meghajtón tárolt fájlok általában biztonságosabbak, mint a felhőbe történő feltöltés. A nagyobb biztonság érdekében tudnia kell, hogyan védje jelszóval a flash meghajtót vagy az SD-kártyát arra az esetre, ha valaha ellopják vagy elveszne.

A cikk utasításai a Windows és a MacOS rendszerekre vonatkoznak. A Chrome OS nem támogatja az USB-titkosítást.


Telepítse az USB meghajtó jelszóvédő eszközét

Ha macOS-ot használ, akkor nem kell harmadik féltől származó titkosítási eszközöket használnia. A Mojave (10.14) verziótól kezdve az USB meghajtó titkosítása beépül a Finder segédprogramba. Mielőtt jelszóval védheti az USB-meghajtót a Windows rendszeren, telepítenie kell a következő eszközök egyikét:

  • Rohos Mini Drive: A Rohos külön titkosított meghajtót hoz létre egy USB meghajtón.
  • USB Safeguard: Ez az alkalmazás lehetővé teszi jelszóvédelem hozzáadását a privát fájlokhoz.
  • VeraCrypt: Ez a nyílt forráskódú titkosító eszköz elérhető Windows, macOS és Linux rendszerekhez.
  • SafeHouse Explorer: Ez a fájlkezelő eszköz lehetővé teszi jelszavak és 256 bites titkosítás használatát a fájlok biztonságos védelméhez bármely meghajtón.

Bár a Rohos Mini Drive verziója nincs Chromebookokhoz, letöltheti a programot a Windows rendszerre, és felhasználhatja a Google Chrome-profil titkosításához.


Az USB-meghajtó jelszóval történő védelme Windows rendszeren

Számos USB titkosító eszköz titkosítja a teljes meghajtót, így jelszó nélkül nem érhető el. A Rohos Mini Drive azonban extra titkosított meghajtót ad az USB-hez. Így használhatja a nem titkosított helyet a szokásos fájlokhoz, és a jelszóval védett meghajtót csak érzékeny adatokhoz mentheti. USB-meghajtó titkosítása Rohos használatával:

  1. Helyezze be az USB-meghajtót a számítógépébe. Amikor a számítógép észleli az USB-meghajtót, új meghajtóként kerül feltérképezésre a Windows Intézőben.

  2. Indítsa el a Rohos Mini Drive-ot és válassza ki Titkosítsa az USB-t hajtás.

  3. Állítsa be a meghajtó titkosításához használni kívánt jelszót, majd válassza a lehetőséget Lemez létrehozása.

  4. Megjelenik egy előugró ablak, amikor a szoftver létrehozza a titkosított meghajtót. Amikor a folyamat befejeződik, megjelenik egy megerősítő üzenet.

  5. Az új meghajtó megjelenik a ez a PC mappát a többi meghajtó mellett (nem magában az USB mappában). Vigye a védeni kívánt fájlokat az USB-meghajtóról az új titkosított meghajtóba.

  6. Távolítsa el a flash meghajtót. Látni fogja, hogy az eredeti meghajtó és a titkosított meghajtó eltűnik a ez a PC mappát.

  7. A jövőben a titkosított fájlok eléréséhez nyissa meg az USB-meghajtót bármely számítógépen, és válassza a Rohos Mini futtatható fájlt, majd írja be a létrehozott jelszót.


Az USB-meghajtó titkosítása Mac-en

Az USB-meghajtók jelszóval történő védelme Mac-en még egyszerűbb, mivel a funkció elérhető a Finder segédprogramban:

  1. Az USB-meghajtó Finderrel történő titkosításához a meghajtót csak GUID partíciós térképként kell formázni. Ha újra kell formáznia az USB-meghajtót, csak ideiglenesen másolja át az összes fájlt a Mac-re, és a Lemez segédprogrammal törölje és formázza meg a meghajtót. Ban,-ben Rendszer előugró menüben válassza a lehetőséget GUID partíciós térkép.

  2. Nyisd ki Kereső és kattintson a jobb gombbal az USB meghajtó ikonjára, majd válassza a lehetőséget Titkosítsa a [meghajtó neve].

  3. Írja be az USB-meghajtó titkosításához használni kívánt jelszót, és ellenőrizze a jelszót. Felvehet egy tippet is, hogy később emlékezzen a jelszóra.

  4. választ Titkosítsa a lemezt a titkosítási folyamat befejezéséhez.


Hogyan védhető jelszóval az SD-kártya

Ha jelszavakkal szeretné védeni a kamerákhoz vagy más eszközökhöz használt SD-kártyát, a folyamat lényegében ugyanaz. Ha számítógépe nem rendelkezik SD foglalattal, akkor szüksége lesz egy külső USB flash kártyaolvasóra. Miután behelyezte a kártyát a számítógépébe, a számítógép másik meghajtóként csatlakoztatja, csakúgy, mint egy szokásos USB-meghajtó behelyezésekor. Ezután a fent említett segédprogramok bármelyikével felhasználhatja a jelszóvédelmet.

Ha jelszavas védelmet ad az SD-kártyának, az már nem fog működni digitális fényképezőgépben. A titkosítás csak azokra a meghajtókra szolgál, amelyeket adattárolásra használ.