Sürgősségi Mac OS rendszerindító eszköz USB flash meghajtó használatával

Az OS X vagy a macOS indítható másolata az USB flash meghajtón nagyszerű vészhelyzeti biztonsági eszköz. Ha bármi történik a meglévő indító meghajtóval, az indítható telepítő pillanatok alatt visszaállítja és futtatja.

A flash meghajtónak számos előnye van egy indítható külső vagy belső merevlemezzel szemben. Először is, egy indítható flash meghajtó működik mind a notebookok, mind az asztali Mac-ek esetében. A flash meghajtók olcsóak, könnyen használhatóak és hordozhatóak. Elegendő tárhely mellett a flash meghajtó akár az OS X vagy a macOS egynél több változatát is képes tárolni, így egy vészhelyzeti telepítőt több Mac számítógépre is felkészíthet.

Ez egy áttekintés arról, hogyan hozhat létre indítható flash meghajtó-telepítőt sürgősségi indító lemezként.

A cikkben található információk a sürgősségi indító USB-meghajtók létrehozásáról szólnak a macOS Catalina, a macOS Mojave, a macOS High Sierra és az OS X El Capitan számára.


Az USB Flash meghajtó kiválasztása és formázása

Az Apple legalább 12 GB-os flash meghajtó használatát javasolja bootolható telepítőként, de a 16 GB-os flash meghajtó megérheti a plusz pénzt. A 16 GB-os flash meghajtó elég nagy a macOS teljes másolatának és a helyreállítási segédprogramok - például a Data Rescue, a Drive Genius és a TechTool Pro - telepítéséhez, amelyeket vészhelyzet-indításkor hasznosnak találhat. Ha a költségvetése lehetővé teszi, akkor a 16 GB-nál nagyobb pendrive természetesen nem fog ártani.

Győződjön meg arról, hogy bármilyen USB-meghajtót választ, Mac OS Extended formátumú formátumú. Ha még nem a megfelelő formátumban van, az alábbiak szerint formázhatja az USB flash meghajtót:

A flash meghajtón lévő összes adat törlődik.

  1. Csatlakoztatott USB-meghajtóval indítsa el Mac-jét a macOS helyreállításból.

    Indítsa újra a Mac-et, és azonnal nyomja meg és tartsa lenyomva Command + R. Amikor megjelenik egy indítási képernyő, például egy Apple logó vagy egy forgó földgömb, engedje el a kulcsokat. Adja meg a jelszót, ha kéri. Amikor megjelenik a Segédprogramok ablak, az indítás befejeződött.

  2. választ Lemez segédprogramok tól Utilities ablakot, majd válassza a lehetőséget folytatódik.

  3. A Mac-hez csatolt meghajtók listájából válassza ki a USB flash meghajtó eszköz.

  4. Válassza ki a Feloszt Tab.

  5. választ 1 Partition tól Volume Scheme legördülő menü.

  6. Írja be a flash meghajtó nevét.

  7. Tól kialakított legördülő menüből válassza a lehetőséget Mac OS X Extended (naplózott).

  8. Válassza ki a Opciók gombot.

  9. választ GUID Partition Table az elérhető partíciós sémák listájáról.

  10. választ OK> Alkalmaz.

  11. Megjelenik egy üzenet, amely arra figyelmeztet, hogy az összes adatot törli a lemezről. Válassza a lehetőséget Feloszt hogy folytassa.

  12. A Lemez segédprogram formázza és particionálja a flash meghajtót. Ha elkészült, válassza a lehetőséget Kilépés. Az USB flash meghajtó készen áll arra, hogy indítható OS X vagy macOS telepítővé váljon.


Letöltés MacOS

A következő lépés annak az operációs rendszernek a letöltése, amelyről biztonsági másolatot kíván készíteni, és áthelyezi az USB-meghajtóra. A folyamat kissé eltér a különböző verzióktól.

Catalina, Mojave és High Sierra

  1. A Mac App Store-ból töltse le a Catalina, Mojave vagy High Sierra programokat.

  2. Ezen macOS-verziók telepítői közvetlenül az Ön számítógépére töltenek le alkalmazások mappát. Azok lesznek hívott Telepítse a macOS Catalina alkalmazást, Telepítse a macOS Mojave alkalmazástvagy Telepítse a macOS High Sierra alkalmazást.

    A telepítő megpróbálhatja megnyitni a letöltést követően. Ha mégis megteszi, lépjen ki a telepítés folytatása nélkül.

  3. Csatlakoztassa az USB flash meghajtót a Mac-hez.

  4. Ugrás Alkalmazások> Segédprogramok és nyitott terminál.

    Vagy írja be terminál bele Spotlight keresés hogy gyorsan kinyissa a Terminál ablakot.

  5. A megnyíló Terminál ablakban írja be az alábbi parancsok egyikét, attól függően, hogy melyik macOS telepítővel dolgozik. Vegye figyelembe, hogy MyVolume az USB meghajtó neve.

    Catalina esetében:

    sudo / Applications / Install macOS Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

    Mojave esetében:

    sudo / Applications / Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

    Magas Sierra esetében:

    sudo / Applications / Install macOS High Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume / Volumes / MyVolume

  6. Miután megadta a parancsot, nyomja meg a gombot Visszatérés.

  7. Amikor a rendszer kéri, írja be rendszergazdai jelszavát, majd nyomja meg az gombot Visszatérés újra. A terminál nem jelenít meg karaktereket a jelszó beírásakor.

  8. Amikor a rendszer kéri, írja be Y megerősítéséhez, hogy törölni kívánja a hangerőt, majd nyomja meg a gombot Visszatérés. A Terminal mutatja az előrehaladást a rendszerindító telepítő létrehozásakor.  

  9. A Terminal befejezése után a kötetnek ugyanaz lesz a neve, mint a letöltött telepítőnek, például Telepítse a macOS Catalina alkalmazást.

  10. Lépjen ki a terminálból és dobja ki a kötetet.

El Capitan

Az El Capitan letöltésekor a folyamat nagyjából ugyanaz. Az egyetlen különbség az, hogy az El Capitan lemezképként tölt le. Az El Capitan letöltése után nyissa meg a lemezképet, és futtassa az InstallMacOSX.pkg nevű telepítőjét. Ez a folyamat telepít egy nevű alkalmazást Telepítse az OS X El Capitan szoftvert be a saját alkalmazások mappába. Hozza létre az indítható telepítőt erről az alkalmazásról, ne a lemezképről, és kövesse a fenti utasításokat.


A sürgősségi rendszerindító eszköz használata

Az indítható flash eszköz telepítőként történő használatához:

A folyamat során győződjön meg róla, hogy csatlakozik az internethez.

  1. Helyezze az USB flash meghajtót a Mac egyik USB-portjába.

  2. használat Startup Manager or Startup Disk beállításokkal válassza ki az indítható telepítőt indító lemezként, majd indítsa el onnan.

  3. A Mac elindítja a macOS helyreállítást. 

  4. Ha a rendszer kéri, válassza ki a nyelvét.

  5. választ A MacOS telepítése (Vagy Telepítse OS X) tól Utilities ablak.

  6. választ folytatódik és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat az OS X vagy a macOS telepítéséhez a Mac gépre.

Rendszerindító telepítőket is létrehozhat korábbi OS X verziókhoz, például OS X Yosemite, OS X Mavericks, OS X Mountain Lion és OS X Lion.