Hogyan védhetünk meg egy mappát jelszóval

Ha fontos fájljai vannak a Mac vagy a PC-n, amelyeket titokban kíván tartani, számos biztonsági intézkedést alkalmazhat az információk védelmére. Gyakori a számítógép zárolása, ha éppen nem használja, ezért jelszó szükséges a bejelentkezési képernyő megkerüléséhez. Jelszavakkal védheti a mappákat is, ami akkor hasznos, ha megosztott laptopot vagy asztalt használ.

Ha segítségre van szüksége a jelszavak megjegyzése során, használjon jelszókezelőt. A legjobbak a legjobb jelszókezelők útmutatójában találhatók.


Hogyan védhetünk meg egy mappát jelszóval a Windows rendszerben 

Mivel a Windows legtöbb verziója nem képes jelszóval védeni a fájlokat, szüksége van egy harmadik féltől származó alkalmazásra, például a 7-Zip-re. A 7-Zip egy ingyenes és nyílt forráskódú fájlarchiváló segédprogram, amely jelszavakkal védi a mappákat.

Kövesse az alábbi lépéseket a mappák jelszóval történő védelméhez a 7-Zip használatával:

  1. Töltse le a 7-Zip fájlt, és telepítse a számítógépre.

  2. Keresse meg a jelszóval védeni kívánt mappát, kattintson rá a jobb gombbal, majd válassza a lehetőséget 7-Zip > Hozzáadás archívumhoz.

  3. Ban,-ben Titkosítás szakaszban írja be a jelszavát, majd válassza a lehetőséget OK.

    Módosíthatja a tömörített mappa egyéb attribútumait és beállításait. Ezek a beállítások tartalmazzák az archív formátumot (alapértelmezés szerint 7Z), az archívum mentési helyét és a tömörítési szintet (állítsa bolt tömörítés nélkül).

  4. Tesztelje a jelszóval védett mappát a Windows Intézőben történő megnyitásával. Látnia kell egy jelszó kérését.

A továbbiakban mindenkinek, aki megkísérli megtekinteni vagy kibontani az archívum fájljait, meg kell adnia egy jelszót.

Az eredeti mappa még mindig a számítógépen van, és jelszó nélkül érhető el. Csak az újonnan létrehozott archív fájlokat védi jelszó. Törölje az eredeti mappát a Windows Intézőben.


Hogyan védhető jelszóval a Windows beépített titkosításával

Ha nem akar harmadik féltől származó alkalmazást használni, a Windows melyik verziójától függően elérhető lehet egy alternatív megoldás. Ha például rendelkezik Windows 10 Professional Edition rendszerrel, van egy titkosított fájlrendszer (Encrypted File System (EFS)) nevű integrált titkosítási szolgáltatás, amely bizonyos szintű biztonságot adhat az érzékeny mappákhoz. 

Tegye meg a következő lépéseket annak megállapításához, hogy rendelkezik-e hozzáféréssel ehhez a szolgáltatáshoz:

  1. Kattintson a jobb gombbal a titkosítani kívánt mappára, és válassza ki ingatlanok.

  2. Válassza ki a Részletes gombot.

  3. Nézd meg a Tömörítés vagy titkosítás szakasz a Titkosítsa a tartalmat biztonságos adatokhoz jelölőnégyzetet. Ha elérhető, jelölje be a jelölőnégyzetet.

  4. választ OK és kérésre válassza ki a kívánt beállításokat.

A mappát és annak tartalmát titkosítják, és csak a fiókja fér hozzá hozzájuk. Valaki, aki bejelentkezett a Windows-fiókjába, jelszó nélkül férhet hozzá ehhez a mappához, így ez nem tökéletes megoldás.


Jelszóval védhet egy mappát a macOS-ban

A Mac-felhasználók az operációs rendszer Lemez segédprogramjának használatával jelszóval védhetik meg az egyes mappákat harmadik féltől származó szoftverek nélkül. Így teheti meg:

  1. Nyissa meg a Lemez segédprogramot. A legegyszerűbb módja a Finder, a via alkalmazások > Utilities.

    

  2. Ugrás filé > Új kép > Kép a mappából.

    A billentyűparancs az parancs+műszak+N.

  3. Keresse meg és válassza ki a jelszóval védeni kívánt mappát, majd válassza a lehetőséget Válasszon.

  4. Változtasd meg a Titkosítás írja be 128 bites AES titkosítás (ajánlott) or 256 bites AES titkosítás (biztonságosabb, de lassabb).

  5. Írja be jelszavát mindkét mezőbe, majd válassza a lehetőséget Válasszon.

  6. Válassza ki a Kép formátum legördülő menü, majd válassza a lehetőséget írás / olvasás.

    Megadhat egy egyedi nevet a DMG fájlnak, és a mentéshez választhat másik helyet.

  7. választ Megtakarítás.

  8. Várjon, amíg a jelszóval védett mappa létrejön. Akkor kész, amikor meglátja a A művelet sikeres üzenet. Válassza a lehetőséget csinált hogy bezárja a felszólítást. Kiléphet a Lemez segédprogramból is.

Az újonnan védett mappa elérésekor a fájlokat tartalmazó lemezkép jön létre, miután sikeresen megadta a jelszót - általában a védett archívum mellett. Ha befejezte a mappa tartalmának elérését, törölje ezt a lemezképet a kukába húzással. Ha nem, akkor annak tartalmát jelszóvédelem nélkül tegye hozzáférhetővé.


Titkosítás és jelszóval védett fájlok és mappák

Most, hogy ismeri a mappák és fájlok védelmét, fontos tudni, mi a különbség a titkosítás és a jelszóvédelem között.

Ha egy mappát vagy fájlkészletet jelszó véd, akkor az adatok nem változnak és nem rendeződnek át. Ehhez a védelmi szinthez jelszóra van szükség a fájlokhoz való hozzáféréshez.

Amikor ugyanazokat a fájlokat titkosítják, a hozzárendelt adatokat úgy kódolják, hogy a kíváncsi szemeknek rendkívül nehéz megfejteniük. Az adatok titkosítatlan formájába történő visszaállításához meg kell adnia egy jelszót vagy jelszót. A különbség az, hogy ha valaki hozzáfér a titkosított formában ezekhez a fájlokhoz, és nem ismeri a titkosítási kulcsot vagy a kódot, a tartalom olvashatatlan és haszontalan.