Az AIFF, AIF és AIFC fájlok magyarázata és megnyitása

Az .AIF vagy .AIFF fájlkiterjesztéssel végződő fájlok az Audio Interchange File Format fájlok. Ezt a formátumot az Apple fejlesztette ki 1988-ban, és az Interchange fájlformátumon (.IFF) alapul.

Az általános MP3 audio formátumtól eltérően az AIFF és AIF fájlok tömörítetlenek. Ez azt jelenti, hogy bár jobb minőségű hangzást tartanak fenn, mint az MP3, lényegesen több lemezterületet foglalnak el - általában 10 MB-ot minden perc percenként.

A Windows szoftver általában az .AIF fájlkiterjesztést csatolja ezekhez a fájlokhoz, míg a macOS-felhasználók nagyobb valószínűséggel látják az .AIFF fájlokat.

Az AIFF formátum egyik gyakori változata, amely tömörítést használ, és ezért kevesebb lemezterületet igényel, az úgynevezett AIFF-C vagy AIFC, amely tömörített hangcsere fájlformátumot jelent. Az ilyen formátumú fájlok általában az .AIFC kiterjesztést használják.


Hogyan lehet megnyitni AIFF és AIF fájlokat

Az AIFF és AIF fájlokat a Windows Media Player, az Apple iTunes, az Apple QuickTime, a VLC, a Media Player Classic és valószínűleg a legtöbb más, több formátumú médialejátszóval játszhatja le. A Mac számítógépek az AIFF és AIF fájlokat megnyithatják az Apple programokkal, valamint a Roxio Toast segítségével is.

Az olyan Apple eszközöknek, mint az iPhone és az iPad, képesnek kell lenniük az AIFF / AIF fájlok natív lejátszására alkalmazás nélkül. Szükség lehet egy fájlkonverterre (erről bővebben az alábbiakban olvashat), ha ezeknek a fájloknak egyikét nem tudja lejátszani Android vagy más, nem Apple mobileszközön.


AIF és AIFF fájlok konvertálása

Ha a számítógépén már van iTunes, akkor az AIFF és AIF fájlokat más formátumokra, például MP3-ra konvertálhatja. Csak kattintson a jobb gombbal a fájlra, amíg az iTunes nyitva van, és lépjen a következőre: filé > Megtérít > Létrehozása MP3 verzió.

Az AIFF / AIF fájlokat WAV, FLAC, AAC, AC3, M4A, M4R, WMA, RA és más formátumokká is konvertálhatja egy ingyenes fájlkonverter segítségével. A DVDVideoSoft Free Studio nagyszerű ingyenes audio-átalakító, de ha az AIFF fájlja viszonylag kicsi, akkor valószínűleg megúszhatja egy olyan online átalakítóval, mint a FileZigZag vagy a Zamzar.


AIFC fájlok megnyitása és konvertálása

Az Audio Interchange File Format tömörített verzióját használó fájlok valószínűleg .AIFC fájlkiterjesztéssel rendelkeznek. CD-szerű hangminőséggel rendelkeznek, és hasonlóak a WAV-fájlokhoz, azzal a különbséggel, hogy tömörítést (például ULAW, ALAW vagy G722) használnak a fájl teljes méretének csökkentésére.

Az AIFF és AIF fájlokhoz hasonlóan az AIFC fájlok megnyithatók az Apple iTunes és QuickTime szoftverével, valamint a Windows Media Player, VLC, Adobe Audition, vgmstream és valószínűleg néhány más médialejátszóval.

Ha egy AIFC fájlt át kell alakítania egy másik audio formátumra, például MP3, WAV, AIFF, WMA, M4A stb., Akkor több audio konverter közül választhat. Sok ilyen átalakító megköveteli, hogy töltse le a programot a számítógépére az AIFC fájl új formátumba történő mentése érdekében. Azonban, csakúgy, mint a tömörítetlen Audio Interchange fájlformátumról, amelyről fentebb beszélünk, az AIFC fájlokat online is konvertálhatjuk a FileZigZag és a Zamzar segítségével.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha ezek a programok nem nyitják meg a fájlt, nagyon jó esély van arra, hogy valóban nincs fájlja ezen fájlkiterjesztések egyikével sem. Olvassa el újra a kiterjesztést, és győződjön meg arról, hogy nem keveri össze egy másik, hasonló nevű utótagot ezen az oldalon.

Néhány fájlkiterjesztés nagyon hasonlít egymásra, de ez nem sokat mond a fájlformátumokról; valójában teljesen függetlenek lehetnek, ezért összeegyeztethetetlenek a fent felsorolt ​​programokkal. Például az AIT, AIR és AFI könnyen félreolvashatók AIFF vagy AIF fájlként. Ezzel a három kiterjesztéssel nem lehet ugyanúgy megnyitni a fájlokat, mint a másik kettőt.

Ugyanez elmondható sok más fájlkiterjesztésről is, például az IAF (Outlook Internet Account file), a FIC (WinDev Hyper File Database) és az AFF (Spellcheck Dictionary Description fájl).

Ha a fájl nem az ezen az oldalon leírtak szerint működik, ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést, majd keresse meg az igazi utótagot, hogy többet megtudjon a formátumról, és megtudja, mely programok képesek megnyitni vagy átalakítani a fájlt.

Az AIFC az Ausztrál Családi Tanácsadó Intézetet is jelenti. Ha ezt keresi, és nem az audiofájl formátumát, akkor további információt az aifc.com.au webhelyen talál.