Mit jelent, ha egy webhely vagy online szolgáltatás bétaverzióban van

Amikor online olyan webhelyet látogat meg, amely általában valamilyen terméket vagy szolgáltatást kínál, észreveheti a "Beta" címkét a logó mellett vagy valahol ezen a webhelyen. Lehet, hogy már teljes hozzáféréssel rendelkezik mindenhez, vagy nem, az elvégzett béta teszt típusától függően.

Azok számára, akik nem ismerik a termékbevezetést vagy a szoftverfejlesztést, ez az egész "béta" dolog kissé zavarosnak tűnhet. Itt van, amit tudnia kell a bétaverziós webhelyekről.


Bevezetés a béta tesztelésbe

A béta teszt egy termék vagy szolgáltatás korlátozott kiadása, amelynek célja a hibák megtalálása a végleges kiadás előtt. A szoftveres tesztelésre gyakran utalnak az "alfa" és a "béta" kifejezések.

Általánosságban elmondható, hogy az alfa teszt egy belső teszt a hibák megtalálásához, a béta teszt pedig egy külső teszt. Az alfa szakaszban a terméket általában megnyitják a vállalat alkalmazottai, és néha a barátok és a család előtt. A béta szakaszban a termék korlátozott számú felhasználó számára nyitott.

Néha a béta teszteket "nyitottnak" vagy "zártnak" nevezik. A zárt bétatesztelés korlátozott számú, tesztelésre nyitva álló ponttal rendelkezik, míg a nyílt béta tesztben korlátlan számú hely van (azaz bárki részt vehet, aki részt akar venni), vagy nagyon sok hely van, ha mindenki számára nyitva áll. nem praktikus.


A bétatesztelőnek lenni a hátrányaival és hátrányaival

Ha meghívást kap, vagy bekerül egy olyan webhely vagy szolgáltatás bétatesztjébe, amely nyitva áll a nagyközönség számára, azon kevesek egyike lesz, aki először mindenki más előtt kipróbálja az új webhelyet vagy szolgáltatást és annak összes szolgáltatását. Visszajelzéseket és javaslatokat is készíthet az alkotók számára a jobbá tétel érdekében.

A jelenleg béta állapotú webhely vagy szolgáltatás használatának fő hátránya, hogy nem biztos, hogy stabil. Végül is a bétateszt lényege, hogy a felhasználókat felismerjék a rejtett hibákat vagy hibákat, amelyek csak akkor válnak nyilvánvalóvá, ha a webhelyet vagy szolgáltatást ténylegesen használják.


Hogyan válhatunk béta tesztelőként

Általában nincs szükség speciális követelményekre vagy követelményekre a béta tesztelőktől. Csak annyit kell tennie, hogy elkezdi használni a webhelyet vagy szolgáltatást.

Az Apple saját Beta szoftverprogrammal rendelkezik, így a felhasználók kipróbálhatják a vállalat következő iOS vagy OS X kiadásait. Regisztrálhat Apple ID azonosítójával, és regisztrálhatja Mac vagy iOS eszközét a programba. Amikor Apple bétatesztelővé válik, a tesztelni kívánt operációs rendszer beépített visszajelzési funkcióval rendelkezik, amelyet a hibák jelentésére használhat.

Ha szeretne megismerni más, jelenleg elérhető bétatesztelésre alkalmas új webhelyeket és szolgáltatásokat, látogasson el a BetaList oldalra. Ez az a hely, ahol az induló alapítók felsorolhatják webhelyeiket vagy szolgáltatásaikat, hogy magukhoz vonzzák a legjobb tesztelőket. Ingyenes a regisztráció, és böngészhet néhány kategóriában, amelyeket érdekel.