Speciális indítási lehetőségek (mi ez és hogyan kell használni)

Az Advanced Boot Options menü a Windows indítási módjainak és hibaelhárító eszközeinek választható listája.

Windows XP rendszerben a Windows Speciális beállítások menüjének hívják.

A Windows 8-tól kezdve a menüt az Indítási beállítások váltotta fel, amely az Advanced Startup Options menü része.

 Web


A Boot Advanced Options menü elérhetősége

A Speciális rendszerindítási beállítások menü Windows 7, Windows Vista, Windows XP és a Windows ezen verzióival együtt kiadott Windows szerver operációs rendszerekben érhető el.

A Windows 8-tól kezdve a különböző indítási lehetőségek a Startup Settings menüben érhetők el. Az ABO által elérhető néhány Windows javító eszköz a Speciális indítási lehetőségek közé került.

A Windows korábbi verzióiban, mint a Windows 98 és a Windows 95, a menüt Microsoft Windows Startup Menu-nek hívták, és hasonlóan működött, bár annyi diagnosztikai eszköz nélkül, amely a Windows újabb verzióiban elérhető.


Mire használják?

Ez a menü a haladó hibaelhárítási eszközök és a Windows indítási módszereinek listáját tartalmazza, amelyek felhasználhatók a fontos fájlok javításához, a Windows indításához a minimálisan szükséges folyamatokkal, a korábbi beállítások visszaállításához és még sok máshoz.

A Csökkentett mód a Speciális rendszerindítási beállítások menüben elérhető leggyakrabban elérhető szolgáltatás.

Az Advanced Boot Options menü elérése

Az Advanced Boot Options menübe a gombbal lehet belépni F8 amint a Windows splash képernyő betöltődni kezd.

Ez a módszer a Windows összes olyan verziójára vonatkozik, amely tartalmazza a menüt, beleértve a Windows 7, Windows Vista, Windows XP stb.

A Windows régebbi verzióiban az egyenértékű menü eléréséhez tartsa lenyomva a Ctrl gombot, amíg a Windows elindul.


Mit jelentenek az opciók

A Speciális rendszerindítási beállítások menü önmagában nem tesz semmit - ez csak egy opciómenü. Válassza ki az egyik lehetőséget és nyomja meg a gombot belép elindítja azt a Windows módot, vagy azt a diagnosztikai eszközt stb.

Más szavakkal, a menü használata a menüképernyőn található egyes opciók használatát jelenti.

Íme a különféle eszközök és indítási módszerek, amelyek a Speciális rendszerindítási beállítások menüben találhatók a Windows 7, a Windows Vista és a Windows XP rendszereken:

Számítógép javítása

A Számítógép javítása opció elindítja a Rendszer-helyreállítási opciókat, egy diagnosztikai és javítási eszközkészletet, beleértve az Indítási javítást, a Rendszer-visszaállítást, a Parancssorot és egyebeket.

Alapértelmezés szerint a Windows 7 rendszerben érhető el. A Windows Vista rendszerben ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha a merevlemezre telepítették a Rendszer-helyreállítási beállításokat. Ha nem, akkor mindig elérheti a Rendszer-helyreállítási beállításokat a Windows Vista DVD-ről.

A rendszer-helyreállítási beállítások nem állnak rendelkezésre a Windows XP rendszerben, ezért soha nem fogja látni ezt a lehetőséget a Windows adott verziójának menüjében.

Safe Mode

A Biztonságos mód opció elindítja a Windows rendszert csökkentett módban, a Windows speciális diagnosztikai módjában. Ebben a módban csak a szükséges szükségletek vannak betöltve, remélhetőleg lehetővé téve a Windows indítását, hogy változtatásokat hajtson végre és diagnosztikát hajthasson végre, anélkül, hogy az összes extra egyszerre futna.

A csökkentett módnak valójában három különféle lehetősége van:

  • Biztonságos mód: A lehető legkevesebb illesztőprogrammal és szolgáltatással indítja el a Windows rendszert.
  • Csökkentett mód hálózattal: Ugyanaz, mint a Csökkentett mód, de tartalmazza a hálózat engedélyezéséhez szükséges illesztőprogramokat és szolgáltatásokat is.
  • Csökkentett mód parancssorral: Ugyanaz, mint a Csökkentett mód, de a Parancssorot tölti be felhasználói felületként.

Általában először próbálja ki a Csökkentett módot. Ha ez nem működik, próbálja ki a Csökkentett módot a Parancssorral, feltéve, hogy rendelkezik parancssori hibaelhárítási tervekkel. Próbálja ki a Csökkentett módot a Hálózattal szolgáltatással, ha csökkentett módban hálózati vagy internet-hozzáférésre van szüksége, például szoftverek letöltéséhez, fájlok másolásához hálózati számítógépekre vagy azokról, hibaelhárítási lépések kutatása stb.

Engedélyezze a rendszerindítási naplózást

Az Indítási napló engedélyezése opció naplót vezet a Windows indítási folyamata során betöltött illesztőprogramokról.

Ha a Windows nem indul el, hivatkozhat erre a naplóra, és meghatározhatja, hogy mely illesztőprogramot töltötték be utoljára, vagy sikertelenül, és ezzel megadhatja a hibaelhárítás kezdőpontját.

A napló Ntbtlog.txt nevű sima szöveges fájl, amelyet a Windows telepítési mappa gyökérzetében tárolnak, amely általában "C: Windows". (a% SystemRoot% környezeti változó elérési útján keresztül érhető el).

Kis felbontású videó engedélyezése (640x480)

Az alacsony felbontású videó (640x480) engedélyezése opció csökkenti a képernyő felbontását 640x480 értékre, valamint csökkenti a frissítési gyakoriságot. Ez az opció semmilyen módon nem változtatja meg a kijelző illesztőprogramját.

Ez az eszköz akkor a leghasznosabb, ha a képernyő felbontása olyanra változott, amelyet az Ön által használt monitor nem támogat, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy általánosan elfogadott felbontással lépjen be a Windows rendszerbe, hogy aztán megfelelőre állítsa.

Windows XP rendszerben ez az opció a VGA mód engedélyezése néven szerepel, de pontosan ugyanúgy működik.

Utolsó ismert jó konfiguráció (haladó)

Az Utolsó ismert jó konfiguráció (haladó) opció elindítja a Windows rendszert az illesztőprogramokkal és a rendszerleíró adatokkal, amelyeket a Windows legutóbbi sikeres indításakor, majd leállításakor rögzítettek.

Ez az eszköz remek dolog kipróbálni először, minden egyéb hibaelhárítás előtt, mert nagyon sok fontos konfigurációs információt ad vissza a Windows működési idejébe.

Ha a rendszerindítási problémát a rendszerleíró adatbázis vagy az illesztőprogram megváltoztatása okozza, akkor az Utolsó ismert konfiguráció valóban egyszerű megoldás lehet.

Directory Services Restore Mode

A Directory Services Restore Mode opció javítja a címtárszolgáltatást.

Ez az eszköz csak az Active Directory tartományvezérlőkre alkalmazható, és nem használható normál otthoni, sem a legtöbb kisvállalkozói számítógépes környezetben.

Hibakeresés mód

A Hibakeresési mód opció lehetővé teszi a hibakeresési módot a Windows rendszerben, egy speciális diagnosztikai módban, ahol a Windows-ról szóló adatokat el lehet küldeni a csatlakoztatott "hibakeresőnek".

Tiltsa le az automatikus újraindítást rendszerhiba esetén

Az Automatikus újraindítás letiltása a rendszerhibán opció leállítja a Windows újraindítását egy súlyos rendszerhiba után, mint például a Halál Kék Képernyője.

Ha nem tudja letiltani az automatikus újraindítást a Windows rendszeréből, mert az nem indul el teljesen, akkor ez a lehetőség hirtelen nagyon hasznos lesz.

A Windows XP egyes korai verzióiban az Automatikus újraindítás letiltása rendszerhiba esetén nem érhető el a Windows Speciális beállításai menüben.

Disable Pilóta Signature Enforcement

Az Illesztőprogram-aláírás érvényesítésének letiltása opció lehetővé teszi a digitális aláírással nem rendelkező illesztőprogramok telepítését a Windows rendszerbe.

Ez a lehetőség nem érhető el a Windows XP menüjében.

Indítsa a Windows-t normálisan

A Windows normál indítása opció normál módban indítja el a Windows rendszert.

Más szavakkal, ez egyenértékű azzal, hogy lehetővé teszi a Windows indítását, mint minden nap, kihagyva a Windows indítási folyamatának bármilyen módosítását.

Reboot

Az Újraindítás opció csak Windows XP rendszerben érhető el, és éppen ezt teszi: újraindítja a számítógépet.

Visszatérés az OS Choices menübe

A Return to OS Choices Menu visszatér a képernyőre, ahol kiválaszthatja, melyik operációs rendszerre induljon.

Lehet, hogy ez az opció nem érhető el minden operációs rendszerben.