Hogyan lehet felszabadítani és megújítani az IP-címeket a Windows rendszerben

Az IP-cím felszabadítása és megújítása a Windows operációs rendszert futtató számítógépen alaphelyzetbe állítja az alapul szolgáló IP-kapcsolatot, ami gyakran legalább ideiglenesen megszünteti az általános IP-vel kapcsolatos problémákat. Néhány lépésben megszakítja a hálózati kapcsolatot és frissíti az IP-címet.

A cikk utasításai a Windows 10, a Windows 8.1, a Windows 8 és a Windows 7 rendszerekre vonatkoznak.


Windows: Engedje el és újítsa meg az IP-címeket 

Normál körülmények között egy eszköz korlátlan ideig használhatja ugyanazt az IP-címet. A hálózatok általában az első csatlakozáskor hozzárendelik a helyes címeket az eszközökhöz. A DHCP-vel és a hálózati hardverrel kapcsolatos műszaki hibák azonban IP-ütközésekhez és egyéb problémákhoz vezethetnek, amelyek megakadályozzák a hálózati rendszer megfelelő működését.

Ryan Lees / Getty Images


Mikor kell felszabadítani és megújítani az IP-címet

Azok a forgatókönyvek, amelyekben az IP-cím kiadása és megújítása hasznos lehet, a következők:

  • Ha számítógépet közvetlenül egy modemhez csatlakoztat.
  • Amikor a számítógépet fizikailag áthelyezi egyik hálózatról a másikra, például irodai hálózatról otthonra vagy otthonról egy hotspotra.
  • Váratlan hálózati kimaradás esetén.

Engedje el és újítsa meg az IP-címet a Parancssor segítségével

A Windows operációs rendszert futtató számítógépek címének felszabadításával és megújításával a következőket olvashatja el.

  1. Nyissa meg a Parancssor parancsot. A leggyorsabb módszer a megnyomás Win + R megnyitni futás ablak párbeszédpanelen írja be cmd, majd nyomja meg a gombot belép.

  2. belép ipconfig / release és nyomja meg az belép.

  3. A parancs eredményeiben az IP-cím sor 0.0.0.0-t mutat IP-címként. Ez normális, mert a parancs felszabadítja az IP-címet a hálózati adapterről. Ez idő alatt a számítógépének nincs IP-címe, és nem tud hozzáférni az internethez.

  4. belép ipconfig / renew és nyomja meg az belép hogy új címet kapjon.

  5. A parancs befejezése után a Parancssor képernyő alján megjelenik egy új sor, amely IP-címet tartalmaz.


További információ az IP kiadásról és a megújításról

A Windows megújítás után ugyanazt az IP-címet kaphatja meg, mint korábban. Ez a jelenség normális. A régi kapcsolat törlésének és egy újonnan indításának kívánt hatása attól függetlenül jelentkezik, hogy melyik címsorokról van szó.

Az IP-cím megújítására tett kísérletek sikertelenek lehetnek. Egy lehetséges hibaüzenet olvasható:

  • Hiba történt az [interfész neve] felület megújításakor: nem sikerült kapcsolatba lépni a DHCP-szerverrel. A kérés időtúllépett.

Ez a hiba azt jelzi, hogy a DHCP-kiszolgáló hibásan működik, vagy elérhetetlen. A folytatás előtt indítsa újra az ügyféleszközt vagy a szervert.

A Windows emellett egy hibaelhárítási részt is tartalmaz a Hálózati és megosztási központban, valamint a diagnosztikát futtató hálózati kapcsolatokban, amelyek egyenértékű IP-megújítási eljárást tartalmaznak, ha szükségesnek találja.