Az alapértelmezett programok módosítása a Windows 10 rendszerben

Higgye vagy sem, a Microsoft valójában megkönnyítette az alapértelmezett programok megváltoztatását a Windows 10 rendszerben azzal, hogy hozzáadta ezt a legfontosabb funkciót a Beállítások alkalmazáshoz. Az alapértelmezett programokat továbbra is megváltoztathatja a Vezérlőpulton, mint a Windows korábbi verzióiban - legalábbis egyelőre. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy próbálkozzon a Beállítások alkalmazás használatával, mivel ez a leggyakoribb alapértelmezett alkalmazásválasztási lehetőségeket teszi előre.


Alapértelmezett beállítások

Ha módosítani szeretné az alapértelmezett programot a Beállítások alkalmazáson keresztül, lépjen a Rajt > beállítások > Apps > Alapértelmezett alkalmazások. Az oldal tetején látható a címsor Válassza ki az alapértelmezett alkalmazásokat ezt követi az alapértelmezett alapértelmezett alkalmazások listája, beleértve (ábécé sorrendben) az e-mailt, a térképeket, a zenelejátszót, a fényképnézegetőt, a videolejátszót és a webböngészőt.

Az egyetlen kulcsalkalmazás, amely hiányzik a listáról, ha megkérdezi tőlünk, az alapértelmezett PDF-olvasó. Ezen kívül fogadnánk, hogy a legtöbb ember gyakran megtalálja a módosítandó alkalmazást abban a listában.

A kijelölés módosításához kattintson az aktuális alapértelmezett alkalmazásra a listában. Egy panel jelenik meg az összes különféle programmal, amelyek alkalmasak a jelenlegi alapértelmezett helyettesítésére.

Ha például módosítani szeretné a Firefox-ot a rendszerén (amint az a fenti képen látható), választhatja a Microsoft Edge, a Chrome, az Internet Explorer, az Opera lehetőséget, vagy kereshet új alkalmazást a Windows Store-ban. Az alapértelmezett beállítás megváltoztatásához kattintson az előugró panelen a kívánt programra, és kész.


Vissza a Vezérlőpultra

Néha azonban a böngésző vagy az e-mail program cseréje nem elég. Ilyenkor a legegyszerűbb a Vezérlőpultot használni az alapértelmezések cseréjére.

Görgessen le az Alapértelmezett alkalmazások képernyő aljáig, és három választási lehetőséget lát, amelyekre kattinthat:

  • Válassza ki az alapértelmezett alkalmazásokat fájltípus szerint.
  • Válassza ki az alapértelmezett alkalmazásokat protokoll szerint.
  • Alapértelmezett beállítások alkalmazás szerint.

Hacsak nem tudja, mit csinál, ne szórakozzon azzal a lehetőséggel, hogy a programokat a protokoll szerint módosítsa. Ehelyett válassza az alapértelmezett beállítások módosítását alkalmazás szerint, amely elindítja a Vezérlőpult verzióját.

Tegyük fel, hogy a Groove Music az alapértelmezett zenelejátszó, és át szeretne váltani az iTunes-ra. Görgesse végig a Vezérlőpult programlistáját, és válassza az iTunes lehetőséget.

Ezután két lehetőséget fog látni:

  • Állítsa be ezt a programot alapértelmezettként
  • Válassza ki a program alapértelmezett beállításait

Előbbi az iTunes-t állítja be alapértelmezettként minden olyan fájltípushoz, amelyet a program megnyithat. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy válasszon, ha csak egy adott fájltípust szeretne kiválasztani, például M4A vagy MP3.


A fájltípusok beállításai

Ez azt jelenti, hogy ha alapértelmezett programot szeretne választani fájltípus szerint, akkor könnyebb lehet ezt megtenni a Beállítások alkalmazásban. Ezt megteheti a következővel: Rajt > beállítások > rendszer > Alapértelmezett alkalmazások > Válassza ki az alapértelmezett alkalmazásokat fájltípus szerint.

Ez megnyit egy képernyőt, amely hosszú (és hosszúra gondolunk) fájltípusok és a hozzájuk tartozó programok listáját tartalmazza. Ha például módosítani szeretné az alapértelmezett PDF-olvasót, görgessen lefelé a .pdf fájlig a listában, kattintson az aktuális alapértelmezett programra, és ekkor megjelenik a lehetséges alapértelmezett programok listája. Válaszd ki a kívántat és ennyi.

A Microsoft módszer az alapértelmezések beállítására a Windows 10 rendszerben kissé bosszantó, mivel végül a Beállítások alkalmazás és a Vezérlőpult között ugrál. Jó hír, hogy ez nem lesz örökre így, mivel a Microsoft a Vezérlőpultot a Beállítások alkalmazással kívánja lecserélni. Így univerzális beállítási élményt élvezhet az összes Windows-eszköztípusban, beleértve a PC-ket, a táblagépeket és az okostelefonokat is.

Hogy ez mikor fog történni, nem világos, de ne számoljon azzal, hogy a Vezérlőpult hamarosan eltűnik. Annak ellenére, hogy a Beállítások alkalmazás javul, a Vezérlőpulton továbbra is található néhány alapvető funkció, például a programok eltávolításának és a felhasználói fiókok kezelésének lehetősége.

Most egy kettős világban kell keverednünk, ahol egyes beállításokat a Vezérlőpulton módosítunk, míg másokat a Beállítások alkalmazásban.