Fájlok és mappák tömörítése és kibontása Mac rendszeren

A Mac OS X és a macOS egyaránt tartalmaz egy beépített tömörítési rendszert, amely képes fájlokat tömöríteni és kicsomagolni. Ez az integrált rendszer viszonylag alapvető, ezért sok harmadik féltől származó alkalmazás is elérhető. A Mac App Store gyors áttekintése több mint 50 alkalmazást tár fel a fájlok tömörítésére és kicsomagolására.

Mielőtt egy harmadik féltől származó alkalmazást letöltene, ismerje meg a fájlok és mappák tömörítését és kicsomagolását a Mac-be épített Archive Utility segítségével. Ez egy alapvető eszköz, de elvégzi a munkát.

A cikkben szereplő információk a MacOS Catalina (10.15), a macOS Mojave (10.14), a macOS High Sierra (10.13) vagy a macOS Sierra (10.12), valamint az OS X 10.8 - OS X 10.11 operációs rendszert futtató Mac számítógépekre vonatkoznak.

Daniel Fishel / Web


OS X és macOS tömörítés

Az Archive Utility olyan opciókat tartalmaz, amelyeket módosíthat, de ne fáradjon az Applications mappában; nincs ott. Az Apple elrejti a segédprogramot, mert ez az operációs rendszer alapvető szolgáltatása. Az Apple és az alkalmazásfejlesztők az alapszolgáltatásokat használják az alkalmazás képességeinek fejlesztésére. Például a Mac Mail az Archív segédprogramot használja a mellékletek tömörítésére és kicsomagolására, míg a Safari a letöltött fájlok kibontására.

A legtöbb felhasználónak soha nem kell módosítania az Archive Utility beállításait. Próbálja ki a segédprogramot az alapértelmezett állapotban konfigurálva. Később bármikor kipróbálhatja az új beállításokat.

Általában az Archív segédprogramot anélkül indítja el, hogy elindítaná. Azonban, ha nagy számú fájl van a tömörítéshez vagy a tömörítéshez, elindíthatja a segédprogramot, és áthúzhatja rajta a fájlokat és mappákat. Az Archive Utility címe: rendszer > könyvtár > CoreServices > alkalmazások.

Lehet, hogy az Archív segédprogram el van rejtve, de ez nem azt jelenti, hogy nem férhet hozzá a szolgáltatásaihoz. Az Apple rendkívül megkönnyíti a fájlok és mappák kicsomagolását és kibontását, ha kiválasztja őket a Finderben és az Archive Utility segítségével.


Egyetlen fájl vagy mappa tömörítése

Egy fájl vagy mappa tömörítése a Finder ablakban egyszerű folyamat.

  1. Nyissa meg a Finder ablakot, és keresse meg a tömöríteni kívánt fájlt vagy mappát.

  2. Vezérlőgombbal kattintson (vagy kattintson a jobb gombbal, ha rendelkezik ilyen képességű egérrel) az elemre, és válassza a lehetőséget Borogatás a felugró menüből. A kiválasztott elem neve a Tömörítés szó után jelenik meg, így az aktuális menüpontban a Tömörítés [elem neve] felirat olvasható.

Az Archív segédprogram tömöríti a kiválasztott fájlt. Az eredeti fájl vagy mappa sértetlen marad. A tömörített verzió ugyanabban a mappában található, mint az eredeti fájl (vagy az asztalon, ha ott található a fájl vagy mappa). Ugyanaz a neve, mint az eredeti .zip kiterjesztésű fájl.


Több fájl és mappa tömörítése

Több fájl és mappa tömörítése ugyanúgy működik, mint egy elem tömörítése. Az egyetlen különbség a felbukkanó menüben megjelenő elemek nevében és a létrehozott zip fájl nevében van.

  1. Nyissa meg a fájlokat vagy mappákat tartalmazó mappát tömöríteni akarja.

  2. Válassza ki azokat az elemeket, amelyeket fel kíván venni a zip fájlba. A Shift billentyű lenyomásával válassza ki a fájlok tartományát, vagy kattintson a paranccsal a nem szomszédos elemek kiválasztásához.

  3. Miután kijelölte az összes fájlt és mappát, amelyeket be akar venni a zip fájlba, kattintson a jobb gombbal vagy a Control gombbal az egyik elemre, majd Borogatás a felugró menüből. Ezúttal a Tömörítés szót követi a kiválasztott elemek száma, például az 5 Tömörítés.

Amikor a tömörítés befejeződött, az elemeket az Archive.zip nevű fájlban tároljuk, amely ugyanabban a mappában található, mint az eredeti.

Ha már van egy elem az Archive.zip nevű mappában, az új archívum nevéhez számot fűznek. Például lehet az Archive.zip, az Archive 2.zip, az Archive 3.zip stb.

A számozási rendszer egyik érdekessége, hogy ha egy későbbi időpontban törli az Archive.zip fájlokat, majd több fájlt tömörít ugyanabban a mappában, az új Archive.zip fájl a következő számmal rendelkezik a mellékelt sorrendben; nem kezdődik elölről. Például, ha egy mappa több elemének három csoportját tömöríti, akkor az Archive.zip, az Archive 2.zip és az Archive 3.zip fájlokat kapja. Ha törli a zip fájlokat a mappából, majd egy másik elemcsoportot tömörít, az új fájl neve Archive 4.zip lesz, annak ellenére, hogy az Archive.zip, az Archive 2.zip és az Archive 3.zip már nem létezik ebben a mappában. .


Fájl kibontása

Egy fájl vagy mappa kibontása nem lehet egyszerűbb. Kattintson duplán a zip fájl, és a fájl vagy mappa kicsomagolódik a tömörített fájllal megegyező mappában.

Ha a kicsomagolt elem egyetlen fájlt tartalmaz, akkor az új kibontott elem neve megegyezik az eredeti fájl nevével.

Ha egy azonos nevű fájl már megtalálható az aktuális mappában, akkor a kicsomagolt fájl nevéhez csatolt szám tartozik.

Mappa több kibontott elemhez

Ha egy zip fájl több elemet tartalmaz, a kibontott fájlokat egy mappában tárolják, amelynek neve megegyezik a zip fájléval. Például, ha kibontja az Archive.zip nevű fájlt, a fájlok az Archive nevű mappába kerülnek. Ez a mappa ugyanabban a mappában található, mint az Archive.zip fájl. Ha a mappa már tartalmaz egy Archív nevű mappát, akkor az új mappa, például az Archív 2, számot kap.


Alkalmazások Mac fájlok tömörítésére vagy kicsomagolására

Ha több fájltömörítési funkciót szeretne, mint amennyit az Apple kínál Archive Utility programjában, harmadik féltől származó alkalmazások állnak rendelkezésre. Tartalmazzák:

  • A Unarchiver
  • WinZip (Mac Edition)
  • Stuffit Deluxe Mac 16
  • Keka
  • BetterZip 4