Rejtett fájlok és mappák megjelenítése vagy elrejtése Mac rendszeren

Mit kell tudni

  • A terminál parancssori parancssorába írja be alapértelmezések: com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true; killall Finder.
  • Alapértelmezés szerint a macOS elrejti a kritikus rendszerfájlokat és mappákat, hogy megakadályozza a véletlen törlést vagy módosítást.

Ez a cikk bemutatja, hogy miként jelenítheti meg ezeket a rejtett fájlokat, és hogyan rejtheti el őket újra.

A cikkben szereplő információk a MacOS Catalina (10.15) operációs rendszert futtató Mac számítógépekre vonatkoznak az OS X Lion (10.7) rendszeren keresztül.


Rejtett fájlok megjelenítése a macOS-ban

A rejtett fájlok Mac-en való megjelenítéséhez használja a Terminal alkalmazást.

A legtöbb rejtett fájl operációs rendszer és konfigurációs fájl. Ezeket nem szabad törölni vagy módosítani, hacsak nem biztos abban, hogy mit csinálnak.

  1. Nyissa meg a terminál kb. Ezt megteheti nyitással reflektorfény és beírjuk a "terminál" szót a keresőmezőbe. A Terminált úgy is elérheti, hogy megnyit egy Finder ablakot, és navigál a alkalmazások > Utilities > terminál.

  2. Írja be a következő parancsot a terminál parancssorába:

    alapértelmezések: com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true; killall Finder

    Ha OS X 10.8 vagy korábbi verziót használ, írja be helyette ezt a parancsot:

    alapértelmezések: com.apple.finder AppleShowAllFiles IGAZ; killall Finder

A parancssorok két célt érnek el. Az első rész megváltoztatja a fájlbeállítást a rejtett fájlok megjelenítéséhez. A második rész újraindítja a keresőt, így a fájlok megjelennek.

Legtöbbször ezeket a rejtett fájlokat és mappákat szeretné távol tartani, de vannak olyan esetek, amikor érdemes megnézni őket. Például a rosszindulatú programok és a vírusok problémákat okozhatnak a rendszerfájlok megváltoztatásával vagy a fontos mappák átnevezésével. Ilyen esetekben manuálisan kell visszaállítania ezeket a fájlokat, és ezt nem lehet megtenni, ha láthatatlanok.

Ne feledje, hogy sok rejtett fájl és mappa található. Ha rejtett fájlokat mutat és böngészi a fájlokat a Finder ablakban, a fájllista fekvése egészen más.


Fájlok elrejtése a macOS-ban

Ha elkészült a rejtett fájlokkal és mappákkal, célszerű ezeket a fájlokat visszaadni rejtett állapotukba.

  1. Nyissa meg a terminál kb. Ezt megteheti nyitással reflektorfény és beírjuk a "terminál" szót a keresőmezőbe, vagy megnyitjuk a Finder ablakot és navigálunk a alkalmazások > Utilities > terminál.

  2. Írja be a következő parancsot a terminál parancssorába:

    alapértelmezések írása com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean false; killall Finder

    Ha OS X 10.8 vagy korábbi verziót használ, akkor írja be helyette ezt a parancsot:

    alapértelmezések írása com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE; killall Finder

A rejtett fájlok feltárásának visszafordítása, a fájlok rejtett állapotba állítása, és a Finder újraindul, hogy tükrözze a változást.


Egy szó a Terminal Appról

A Terminál használata olyan, mintha bekukucskálnánk a megszokott grafikus felhasználói felület ablakai és menüi mögé. Amikor megnyit egy alkalmazást, formázza az USB flash meghajtót, vagy a Spotlight használatával keres a számítógépén, akkor lényegében a Terminal parancsokat hajtja végre; A különbség az, hogy a parancsokat automatizálták, és grafikusan bemutatták őket, hogy működésük felhasználóbarátabb legyen.