Rejtett fájlok és mappák megtekintése a Mac terminállal

A Mac néhány titkot, rejtett mappát és fájlt tartalmaz, amelyek láthatatlanok számodra. Lehet, hogy közületek sokan fel sem fogják, mennyi rejtett adat van a Mac-en, az alapvető dolgoktól kezdve, például a felhasználói adatok és alkalmazások preferenciafájljain át az alapvető rendszeradatokig, amelyeknek a Mac-nek megfelelő futtatáshoz van szüksége. Az Apple elrejti ezeket a fájlokat és mappákat, hogy megakadályozza véletlenül a Mac-nek szükséges fontos adatok módosítását vagy törlését.

Az Apple érvelése jó, de van, amikor előfordulhat, hogy meg kell tekintenie a Mac fájlrendszerének ezeket az elmaradt zugait. Valójában azt tapasztalja, hogy a Mac ezen rejtett zugaihoz való hozzáférés az egyik lépés számos Mac hibaelhárítási útmutatónkban, valamint a fontos adatok, például az e-mail üzenetek vagy a Safari könyvjelzőinek biztonsági másolatára vonatkozó útmutatóinkban. Szerencsére az Apple lehetőséget kínál e rejtett finomságok elérésére az OS X-ben és a legújabb MacOS-ban. Ebben az útmutatóban a Terminal alkalmazás használatára fogunk koncentrálni, amely parancssori szerű felületet biztosít a Mac számos alapvető funkciójához.

A Terminál segítségével csak egy egyszerű parancsra van szükség ahhoz, hogy a Mac elárulja a titkait.


A terminál a barátod

  1. Indít terminál, található / Applications / Utilities /.

  2. Írja be, vagy másolja / illessze be az alábbi parancsokat a Terminal ablakba, egyenként, nyomja meg meg az ENTER mindegyik után.

    alapértelmezések: com.apple.finder AppleShowAllFi

    gyilkos

  3. Ha a fenti két sort beírja a terminálba, akkor a Finder segítségével megjelenítheti az összes rejtett fájlt a Mac-en. Az első sor azt mondja a Findernek, hogy jelenítse meg az összes fájlt, függetlenül a rejtett zászló beállításától. A második sor leállítja és újraindítja a keresőt, így a változtatások életbe léphetnek. Láthatja, hogy az asztal eltűnik és újra megjelenik, amikor végrehajtja ezeket a parancsokat; ez normális.


Ami rejtve volt, most megnézhető

Most, hogy a Finder rejtett fájlokat és mappákat jelenít meg, mit láthat? A válasz a keresett mappától függ, de szinte minden mappában meg fog jelenni egy megnevezett fájl .DS_Store. A DS_Store fájl információkat tartalmaz az aktuális mappáról, beleértve a mappa ikonját, a helyét, ahol az ablaka megnyílik, és a rendszernek további információkat.

A mindenütt elterjedt .DS_Store fájlnál fontosabbak azok a rejtett mappák, amelyekhez a Mac-felhasználók korábban hozzáférhettek, például a Home mappában található Library mappa. A Könyvtár mappa sok fájlt és mappát tartalmaz, amelyek a Mac-en használt alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Gondolkodtál már azon, hogy hol vannak az e-mail üzeneteid? Ha a Mail programot használja, a rejtett Könyvtár mappában találja meg őket. Hasonlóképpen, a Könyvtár mappa tartalmazza a Naptárat, a Jegyzeteket, a Névjegyeket, a Mentett alkalmazásállapotokat és még sok minden mást.

Menjen előre, és nézzen körül a Könyvtár mappában, de ne végezzen változtatásokat, hacsak nincs olyan speciális problémája, amelyet megpróbál kijavítani.

Most, hogy láthatja az összes rejtett mappát és fájlt a Finderben (mondjuk ezt háromszor gyorsan), valószínűleg újra el akarja rejteni őket, már csak azért is, mert hajlamosak eltömíteni a Finder ablakokat idegen elemekkel.


Elrejteni a rendetlenséget

  1. Indít terminál, található / Applications / Utilities /.

  2. Írja be, vagy másolja / illessze be az alábbi parancsokat a Terminal ablakba, egyenként, nyomja meg meg az ENTER mindegyik után.

    alapértelmezések: com.apple.finder AppleShowAllFil

    gyilkos

  3. Hoppá! A rejtett fájlok ismét el vannak rejtve. A Mac tipp elkészítése során egyetlen rejtett mappa vagy fájl sem sérült.

További információ a terminálról

Ha a Terminal alkalmazás ereje felkeltette az érdeklődését, az útmutatónkban többet megtudhat arról, hogy a Terminal milyen titkokat tárhat fel: Használja a Terminal alkalmazást a rejtett funkciók eléréséhez.