Futtathat iPhone alkalmazásokat Android és Windows rendszeren?

Míg sok iOS-en futó alkalmazás (az Apple mobileszközeinek, például az iPhone-nak az operációs rendszere), néhánynak Android, sőt macOS és Windows verziója is van. Ez különösen igaz a legnagyobb vállalatok, például a Facebook és a Google alkalmazásaira, valamint a legnépszerűbb játékokra. Egyes alkalmazások azonban kizárólag az iPhone-ra vonatkoznak. De van-e mód iPhone-alkalmazások futtatására Android vagy Windows eszközökön?

Általánosságban elmondható, hogy a válasz nem: Nem futtathat iPhone alkalmazásokat más platformokon. Az iPhone alkalmazások más eszközökön való használata nagyon-nagyon nehéz, de van néhány (nagyon korlátozott) lehetőség az igazán elkötelezett emberek számára.


Szoftverkompatibilitás és platformok

Peter Macdiarmid / Staff / Getty Images

Az egyik operációs rendszerhez tervezett alkalmazások futtatása egy másik operációs rendszeren komoly kihívást jelent. Ennek oka, hogy például egy iPhone-ra tervezett alkalmazáshoz mindenféle iPhone-specifikus elem megfelelő működéséhez szükség van (ugyanez igaz az Androidra és más operációs rendszerekre is). A legkönnyebb ezeket az elemeket három tág kategóriába sorolni:

  • Hardver architektúra: Amikor a szoftverfejlesztők létrehozzák az alkalmazásokat, az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy bizonyos okostelefon-hardvereken működjenek. Például az alkalmazást úgy lehet kialakítani, hogy egy bizonyos típusú processzoron működjön, és e processzor nélkül az alkalmazás nem fog futni.
  • Hardver jellemzők: Egyes alkalmazások hardveres funkciókat használnak, amelyeket csak az általuk futtatott eszközök kínálnak. Gondoljon az iPhone Touch ID ujjlenyomat-leolvasóra vagy az M11 motion co-processing chipre. Ha egy alkalmazás megköveteli, hogy az ujjlenyomatával jelentkezzen be, de a telefonon nincs szkenner, akkor az alkalmazás nem fog működni.
  • Szoftver jellemzői: Ez a hardverigény szoftver verziója az utolsó ponttól kezdve. Ha egy alkalmazás megpróbál egy adott szoftverfunkciót használni - például az Értesítési központ moduljait vagy az iCloudot -, és megállapítja, hogy ez a szolgáltatás nincs, akkor nem fog tudni működni.

A legtöbb fejlesztő ezt úgy oldja meg, hogy különálló iPhone és Android kompatibilis verziókat hoz létre alkalmazásaiból, de ez nem az egyetlen megoldás. Régi hagyománya van az emuláció kiszámításának, az egyik típusú eszköz virtuális változatának létrehozása, amely egy másik típusú eszközön is futtatható.

A Mac-ek számos jó lehetőséggel rendelkeznek a Windows futtatásához. Az Apple Bootcamp segítségével szó szerint telepítheti a Windows rendszert egy Apple gépre, míg a harmadik féltől származó Parallels szoftver egy speciális környezetet hoz létre a macOS-on belül, amely képes futtatni a Windows működő verzióját. Ez az emuláció lassabban fut, mint egy natív Windows rendszert futtató számítógép, de szükség esetén kompatibilitást kínál.


Futtathatja az iPhone alkalmazásokat Androidon?

A két vezető okostelefon-platform - az iOS és az Android - közötti különbségek messze meghaladják a telefonokat gyártó cégeket és azokat, akik vásárolják őket. Technológiai szempontból nagyon különböznek egymástól. Ennek eredményeként nincs sok lehetőség az iPhone-alkalmazások futtatására az Android rendszeren, de van egy lehetőség.

A Columbia Egyetem hallgatói programozóinak egy csapata kifejlesztett egy Cycada nevű eszközt, amely lehetővé teszi az iOS-alkalmazások androidos működését. A hátrány? Ez nem nyilvános.

A múltban volt néhány más iOS emulátor az Android számára, beleértve az iEmu-t is. Lehet, hogy egyszerre dolgoztak, ezek a programok nem működnek az Android vagy az iOS legújabb verzióival.

Egy másik lehetőség az Appetize.io nevű fizetett szolgáltatás, amely lehetővé teszi az iOS emulált verziójának futtatását a böngészőben. Az iOS-alkalmazásokat feltöltheti a szolgáltatásba, és ott tesztelheti őket. Ez azonban nem ugyanaz, mint egy Apple alkalmazás telepítése Androidra. Ez inkább olyan, mintha csatlakozna egy másik számítógéphez, amely futtatja az iOS rendszert, majd az eredményeket az eszközére továbbítja.

Kíváncsi arra, hogy használhatja-e az iPhone olyan funkcióit, mint a Siri, az iPhone-tól és az iPad-től eltérő eszközökön? Nézze meg, hogyan lehet beszerezni a Siri alkalmazást Android vagy Windows telefonokhoz.


Futtathatja az iPhone alkalmazásokat Windows rendszeren?

A Windows-felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy az Android-felhasználóknak nincs: Van egy iOS-szimulátor a Windows 7 és újabb operációs rendszerekhez, iPadian néven. Az eszköznek számos korlátozása van - az alkalmazás használatával nem fog tudni hozzáférni az App Store-hoz; Az iPhone alkalmazásokat kompatibilisnek kell lennie vele, és nagyon kevesen vannak - de legalább néhány alkalmazást futtatni fog a számítógépén.

Számos jelentés arról szólt, hogy az iPadian rosszindulatú programokat vagy spam- és hirdetési programokat telepített a felhasználók számítógépeire, ezért valószínűleg szeretné elkerülni ennek telepítését.

A Microsoft nemrégiben tett bejelentése ráncot adott az iPhone alkalmazások Windows rendszeren történő futtatásának gondolatára. A Windows 10 rendszerben a Microsoft olyan eszközöket hozott létre, amelyek lehetővé teszik az iPhone alkalmazás-fejlesztők számára, hogy kódjuk viszonylag kevés módosításával a Windows rendszerbe vigyék az alkalmazásokat. Korábban egy iPhone alkalmazás Windows verziójának létrehozása azt jelentette, hogy gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni; ez a megközelítés csökkenti a fejlesztőknek elvégzendő többletmunkák számát.

Ez nem ugyanaz, mint az App Store-ból letöltött alkalmazás felvétele és a Windows rendszeren történő futtatása, de ez azt jelenti, hogy valószínűleg több iPhone alkalmazásnak lehet Windows verziója a jövőben.


Android-alkalmazások futtatása Windows rendszeren

Az iPhone-Android közötti út meglehetősen nehéz, de ha van olyan Android-alkalmazásod, amelyet használni szeretnél a Windows rendszeren, akkor több lehetőséged van. Bár ezeknek a programoknak valószínűleg van némi kompatibilitási és teljesítményprobléma is, ha valóban elkötelezett az Android-alkalmazások futtatása a Windows rendszeren, ezek segíthetnek:

  • BlueStacks AppPlayer
  • YouWave

Apple Apps Androidon

Az Apple-eszközökhöz tervezett alkalmazások futtatására nincs biztos mód az Androidon. Az Apple azonban gyárt olyan alkalmazásokat, amelyek Androidon is elérhetők, nevezetesen az Apple Music, és letölthetők a Google Play áruházból.

Ha többet szeretne megtudni a legfontosabb Apple-alkalmazások és -funkciók androidos használatáról, olvassa el az Androidot? Itt vannak az Ön számára megfelelő iTunes-szolgáltatások.


A lényeg

Nyilvánvaló, hogy nincs sok jó lehetőség az iPhone-alkalmazások futtatására más eszközökön. Egyelőre ésszerűbb vagy csak olyan alkalmazásokat használni, amelyek szintén rendelkeznek Android vagy Windows verzióval, vagy várni kell azok fejlesztésére. Nem valószínű, hogy valaha is látnánk igazán jó eszközöket az iPhone alkalmazásainak más eszközökön történő futtatásához.

Az emulátor reménye helyett valószínűbb, hogy mivel az egyik alkalmazás fejlesztésének és több platformra történő telepítésének eszközei erőteljesebbé és hatékonyabbá válnak, egyre gyakoribbá válik, hogy a főbb alkalmazásokat minden platformra kiadják.