Hogyan hozhatunk létre egyszerű lekérdezéseket az Access 2010 alkalmazásban

Az adatbázis lekérdezése magában foglalja egy vagy több adat lekérését egy vagy több táblából vagy nézetből. A Microsoft Access 2010 egy hatékony, irányított lekérdezési funkciót kínál, amely megkönnyíti a lekérdezés összeállítását, még akkor is, ha nem tudja, hogyan kell strukturált lekérdezési nyelvi parancsfájlt írni.

Fedezze fel biztonságosan, az adatok megérintése nélkül a Lekérdezés varázslót az Access 2010 és a Northwind minta adatbázis használatával. Ha az Access korábbi verzióját használja, előfordulhat, hogy más eljárást kell követnie.


Lekérdezés létrehozása az Access 2010 alkalmazásban

Hozzon létre egy minta lekérdezést, amely felsorolja a Northwind összes termékének nevét, a célkészlet szintjét és az egyes termékek listaárát. 

  1. Nyissa meg az adatbázist. Ha még nem telepítette a Northwind minta adatbázist, akkor a folytatás előtt adja hozzá. Ha már telepítve van, lépjen a Fájl fülre, válassza a Megnyitás lehetőséget, és keresse meg számítógépén az Northwind adatbázist.
  2. Váltson a Létrehozás fülre. Az Access szalagban váltson a Fájl fülről a Létre fülre. A szalagon bemutatott ikonok megváltoznak.
  3. Kattintson a Lekérdezés varázsló ikonra. A Lekérdezés varázsló leegyszerűsíti az új lekérdezések létrehozását. Alternatív megoldás a Query Design nézet használata, amely megkönnyíti a kifinomultabb lekérdezések létrehozását, de használata bonyolultabb.
  4. Válasszon egy lekérdezés típust. Az Access arra kéri, hogy válassza ki a létrehozni kívánt lekérdezés típusát. Céljainkhoz az Egyszerű lekérdezés varázslót fogjuk használni. Jelölje ki, és a folytatáshoz kattintson az OK gombra.
  5. Válassza ki a megfelelő táblázatot a legördülő menüből. Megnyílik az Egyszerű lekérdezés varázsló. Tartalmaz egy legördülő menüt, amelynek alapértelmezés szerint a "Táblázat: Ügyfelek" értéket kell megadni. Amikor kiválasztja a legördülő menüt, megjelenik az Access adatbázisában jelenleg tárolt összes táblázat és lekérdezés felsorolása. Ezek az új lekérdezés érvényes adatforrásai. Ebben a példában válassza ki a Termékek táblázatot, amely információkat tartalmaz a Northwind készletében szereplő termékekről.
  6. Válassza ki azokat a mezőket, amelyek megjelennek a lekérdezés eredményeiben.  Mezőket adhat hozzá duplán kattintva, vagy egyetlen kattintással a mező nevére, majd a ">" ikonra. A kijelölt mezők az Elérhető mezők listáról a Kiválasztott mezők listára kerülnek. A ">>" ikon kiválasztja az összes elérhető mezőt. A "<" ikon lehetővé teszi a kijelölt mező eltávolítását a Kiválasztott mezők listából, míg a "<<" ikon az összes kijelölt mezőt eltávolítja. Ebben a példában válassza ki a Termék neve, a listaárat és a célszintet a Termék táblázatból.
  7. Ismételje meg az 5. és 6. lépést, ha további táblázatokból szeretne információkat hozzáadni. Példánkban egyetlen táblázatból gyűjtünk információkat. Azonban nem korlátozódunk csak egy táblázat használatára. Kombinálja a több táblázatból származó információkat és mutassa meg a kapcsolatokat. Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a mezőket - az Access sorba állítja a mezőket az Ön számára. Ez az összehangolás azért működik, mert a Northwind adatbázis előre meghatározott kapcsolatokat tartalmaz a táblák között. Ha új adatbázist hoz létre, akkor ezeket a kapcsolatokat magának kell létrehoznia.
  8. Kattintson a Tovább gombra. Ha befejezte a mezők hozzáadását a lekérdezéshez, kattintson a Tovább gombra a folytatáshoz.
  9. Válassza ki a kívánt eredménytípust. Ebben a példában a Részletek opció kiválasztásával és a Tovább gombra kattintva készítse el a termékek és beszállítóik teljes listáját.
  10. Adjon címet a lekérdezésnek. Már majdnem kész! A következő képernyőn címet adhat a lekérdezésnek. Válasszon valami leírást, amely később felismeri ezt a lekérdezést. Ezt a lekérdezést "Termék-beszállítók listájának" hívjuk.
  11. Kattintson a Befejezés gombra. Megjelennek a lekérdezés eredményei. Tartalmazza a Northwind termékeinek listáját, a kívánt célkészletszinteket és a listaárakat. Az eredményeket bemutató fül tartalmazza a lekérdezés nevét.

Sikeresen létrehozta első lekérdezését a Microsoft Access 2010 segítségével. Most egy hatékony eszközzel van felszerelve, amely alkalmazható az adatbázis szükségleteihez.