Hogyan lehet javítani a törött autó ablakát

Ha az autó ablakai beragadnak, rémálom lehet, függetlenül attól, hogy fennakadnak vagy lefelé. Ha elakadnak, elbúcsúzhat a kávéfogyasztás és a banki szolgáltatások kényelmétől, és ha elakadnak, akkor egy esős nap hirtelen sokkal rosszabbá válhat.

Akár elektromos, akár kézi ablakokkal rendelkezik, megtudhatja, miért nem gördülnek be az ablakai, ha néhány egyszerű tippet követ. Ha szerencséd van, akkor akár azt is elérheted, hogy a beragadt ablakod különösebb eszközök nélkül azonnal feltekeredjen.


Hogyan működnek az autóablakok?

Az autóablakok egy szabályozónak nevezett alkatrészt használnak a csatornákon belüli emeléséhez és süllyesztéséhez. A kézi ablakok olyan szabályozókkal rendelkeznek, amelyek fizikailag kapcsolódnak a forgattyúkhoz, és a forgattyú forgatásával emelheti és süllyesztheti az ablakot. Az elektromos ablakok szabályozóival rendelkeznek, amelyek a motorokhoz vannak kapcsolva, de ugyanazon az alapelven működnek.

Lynn Koenig / Getty Images

Mivel a kézi és az elektromos ablakok különböző alkatrészekkel rendelkeznek, különböző okokból is meghibásodnak:

  • Elektromos ablakok: Az elektromos autóablakok általában egy szabályozóhoz csatlakoztatott reverzibilis villanymotort használnak az ablaküveg emeléséhez és süllyesztéséhez. A kapcsolók, a vezetékek és a motor mind elromolhatnak, és a szabályozó is elakadhat vagy teljesen meghibásodhat.
  • Kézi ablakok: A kézi autóablakok kézi hajtókarral és mechanikus szabályozóval emelik és engedik le az ablaküveget az ajtón belül. A szabályozóban vagy a hajtókarban lévő fogaskerekek lehúzódhatnak, a szabályozó meghajlhat és deformálódhat, és a szabályozó beragadhat a súrlódás miatt is, ha a kenőzsír kiszárad.

Két módon lehet felhúzni egy elektromos ablakot, amely abbahagyta a működést

Attól függően, hogy pontosan mi bukott meg, néha lehetséges, hogy az elektromos ablakemelő felhúzódjon, miután elakadt. Ha a kapcsoló rendben van, és a motor rossz, akkor elérheti, hogy az ablak még utoljára feltekeredjen, ha fizikailag megrázza a motort úgy, hogy a kapcsoló fel vagy zárva van.

Így ragaszthatja be a beragadt elektromos ablakot szerszám nélkül:

  1. Fordítsa az indítókulcsot be- vagy kiegészítő helyzetbe. Ha a többi ablak képes működni, és be tudja kapcsolni a rádiót, akkor a megfelelő helyzetben van.

  2. Tartsa nyomva az ablakkapcsolót zárt vagy felfelé állásban. Nagyon fontos, hogy a gombot lenyomva tartsa, és ügyeljen arra, hogy az ablakot bezáró oldalt nyomja.

  3. Lenyomva az ablak gombot, nyissa ki, majd csapja be az autó ajtaját. Ha nem működik először, akkor még néhányszor kipróbálhatja. Ha működik, és nyomva tartja a gombot, az ablaknak fel kell gördülnie.

    Ha az ablak felgördül, ne tekerje vissza, hacsak nem áll készen a probléma tényleges megoldására. Lehet, hogy ez az ideiglenes javítás nem működik másodszor.

  4. Ha az ablak még mindig nem gördül fel, csukja be az ajtót, és keressen egy olyan helyet, ahol az ajtó panelje úgy néz ki, mintha az az ajtó belsejében lévő fémlemezzel érintkezne.

    Ha nem biztos abban, hogyan találja meg a megfelelő helyet, keresse meg az interneten az autó képeit levett ajtólappal.

  5. Nyomja meg a kapcsolót, és üsse meg öklével vagy tompa tárgyával ezt a helyet. Vigyázzon, ne sértse meg az öklét és ne sértse meg az ajtaját.

  6. Ha az ablak felgördül, hagyja ott, amíg készen áll a probléma megoldására. Ha még mindig nem gördül fel, akkor meg kell találnia, hogy van-e rossz biztosíték, kapcsoló vagy ablakmotor, vagy el kell vinnie autóját szakemberhez.


Előfordulhat, hogy az ablak sínen van

Ha az ablak csiszoló hangot ad, amikor megpróbálja feltekerni, vagy egyáltalán hallja a motor járását, akkor probléma van a szabályozóval, vagy az ablak kijönhetett a pályájáról.

Ha az ablak nincs teljesen lefelé, akkor az alábbi eljárással követheti az ablakot:

  1. Fordítsa az indítókulcsot a tartozék helyzetbe.

  2. Nyitott ajtóval tegye a tenyerét a közéjük szorított ablakkal együtt.

  3. Segítője nyomja meg az ablakkapcsolót.

  4. Tegyen tenyérrel nyomást az ablakra, és próbálja meg felemelni.

    Lehet, hogy kellő erő kifejtéséhez felülről kell megfognia az ablakot. Ha erre van szüksége, vegye figyelembe, hogy az ablak hirtelen elkezd mozogni önmagában. Vigyázzon, nehogy beragadjon a keze az ablakba, amikor becsukódik.

Ha az ablak teljesen lefelé van, és csiszolást hall, vagy az ablaküveg össze-vissza kőzetet lát, amikor megpróbálja feltekerni, akkor nem tudja bezárni az ablakot anélkül, hogy eltávolítaná az ajtót. Ha sikerül eltávolítani az ajtótáblát, akkor a kapcsoló megnyomásakor felfelé emelheti az ablakot.


Mi okozhatja az elektromos Windows meghibásodását?

Az elektromos ablakok meghibásodásának három fő oka van: kiégett biztosítékok, rossz kapcsolók és kiégett motorok. Az ablakszabályozó elhasználódása, meghajlása vagy elakadása is lehetséges, bár ez ritkábban fordul elő.

Ezen problémák némelyikét elég könnyű megoldani, míg mások speciális eszközöket igényelnek, és szakember segítségét igényelhetik.

Íme néhány alapvető hibaelhárítási tipp, amelyek kipróbálhatók, amikor az elektromos ablakok nem gördülnek fel vagy le:

  1. Ellenőrizze az ablak biztonsági reteszkapcsolóját. Ha a zárolás kapcsoló be van kapcsolva, az ablakok nem gördülnek fel vagy le. Először ellenőrizze ezt, mert könnyen véletlenül ütközik ezek a kapcsolók anélkül, hogy észrevennénk.

  2. Ellenőrizze a biztosítékokat. Ha egyik ablak sem gördül fel vagy le, ellenőrizze a biztosítékokat. Cserélje ki a kiégett biztosítékokat, és próbálja újra. Ha a biztosíték újra kifut, keressen rövidzárlatot. Ne használjon az ajánlottnál nagyobb biztosítékot.

  3. Nyomja fel és le az ablakkapcsolót, és hallgasson. Ha a kapcsoló megnyomásakor hangot hall az ajtó belsejéből, az azt jelenti, hogy a kapcsoló működik. Az elektromos ablakmotor valószínűleg rossz, különben a szabályozó beragadhat.

  4. Nyomja meg az ablakkapcsolót, és figyelje a műszerfelmérőket. Ez egy másik egyszerű módszer a rossz kapcsolás kizárására. Ha a kapcsoló megnyomásakor a műszerfalon a feszültségmérő a legapróbb bitet is elmozdítja, gyanítsa, hogy ez rossz motor.

  5. Próbálja ki a többi kapcsolót. Ha az utasoldali ablak nem gördül fel vagy le, próbálkozzon a vezetőoldali főkapcsolóval vagy a középkonzollal. Ha működik, akkor az utasoldali kapcsoló rossz.

  6. Ha lehetséges, cserélje ki a kapcsolókat. Néhány autóban az ablakkapcsolók mind azonosak. Ez lehetővé teszi, hogy kicserélje az egyiket egy működő ablakról egy olyanra, amely nem működik. Ha az ablak az új kapcsolóval kezd dolgozni, akkor rossz a kapcsolója.

  7. Ellenőrizze a kapcsoló áramellátását. Ha a kapcsolónak van áramellátása és földje, akkor gyanítsa meg a vezetéket vagy a motort.

  8. Ellenőrizze a motor áramellátását. Ha a motornak van ereje és földje, és az ablak nem gördül fel vagy le, akkor a motor rossz.


Ellenőrizze a Lockout kapcsolót

Az elektromos ablakemelő motorok és kapcsolók idővel meghibásodhatnak, csak a normális kopás miatt, de a legjobb, ha bármilyen hibaelhárítási folyamatot a lehető legegyszerűbb problémával kezdünk. Elektromos ablakemelők esetében ez a reteszelő kapcsoló.

Ha véletlenül megnyomják az ablak zárógombját, az ablakok beragadnak.

Az elektromos ablakemelővel rendelkező járművek többségében biztonsági reteszkapcsoló van felszerelve. Ez általában egy kapcsoló, és általában a főkapcsoló paneljén vagy annak közelében található. Néhány autó ezt a panelt a vezető ajtaján találja, mások pedig a középkonzolon.

A reteszelő kapcsoló be van kapcsolva, az ablakok egy részét vagy egészét lehetetlenné lehet tenni. ezt elsősorban biztonsági funkciónak szánják annak megakadályozására, hogy a kisgyermekek és állatok véletlenül kinyissák az ablakokat, miközben a jármű mozgásban van.

Ez az elzáró kapcsoló az első dolog, amelyet ellenőriznie kell, amikor az ablakai leállnak a felfelé és lefelé, mivel nagyon könnyű véletlenül ütközni ezzel a kapcsolóval, észrevétlenül. A kapcsolón vagy annak közelében található ikon kissé eltér egymástól autónál, de általában egy áthúzott ablakra hasonlít.

A zárolási kapcsoló megnyomása után próbálja meg újra használni az ablakokat. Ha működnek, akkor a problémád megoldódott.

Ki vannak-e égve az ablakmotor biztosítékai?

A legtöbb autóban az összes ablakmotor ugyanazon az áramkörön van. Ez azt jelenti, hogy mindannyian ugyanattól a biztosítéktól kapnak áramot, így ha ez a biztosíték kiolvad, az összes ablak egyszerre leáll. Ha ez történt veled, akkor a kiégett biztosíték egyszerű cseréje lehetővé teheti a beragadt ablakok visszagörgetését.

Amikor az összes ablak egyszerre beragad, gyanúsít egy biztosítékot.

A biztosítékdobozok általában a műszerfal alatt, a kesztyűtartóban vagy a motortérben helyezkednek el. Néhány jármű több biztosítékdobozzal rendelkezik. Ha a használati útmutató nem mutatja a biztosítékdoboz helyét, és nem találja meg, akkor lépjen kapcsolatba a helyi kereskedővel, vagy keressen képet vagy illusztrációt az interneten.

Ha megtalálja az elektromos ablakemelő biztosítékát, vegye ki és szemrevételezéssel ellenőrizze. A legtöbb gépjármű-biztosíték félig átlátszó, amely lehetővé teszi, hogy megnézze, kiégett-e a biztosíték.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy csak megnézve nem tudja megállapítani, hogy a biztosíték ki van-e égve. Ebben az esetben tesztlámpát vagy voltmérőt kell használnia a biztosíték mindkét oldalán az áramellátás ellenőrzéséhez. Ha nincs ilyen felszerelése, vagy kényelmetlenül ellenőrzi a biztosítékot az áramellátáshoz, akkor autóját szakemberhez kell vinnie.

Ha úgy találja, hogy a biztosíték ki van égve, cserélje ki egy új biztosítékra, amelynek ugyanolyan erős áramerőssége van. Ennek lehetővé kell tennie az ablakok újbóli működését, de a biztosíték újra kialszik, ha rövidzárlat van az áramkörben, vagy olyan probléma van a motorral, amely miatt túl sok áramot merít.

A kiégett biztosítékot ne cserélje nagyobbra. Ha a biztosíték újra kiég, annak nagyobb biztosítóval történő cseréje tüzet okozhat.

Keresse meg az ablakmotor meghibásodásának jeleit

Az olyan autóablak diagnosztizálásához, amely nem gördül fel vagy le, speciális felszerelést igényel, és a teszteléshez el kell távolítania az ablakkapcsolót és az ajtó paneljét is. Mielőtt ilyen messzire jutna, néhány dolgot megtehet a probléma szűkítése érdekében.

Ha autójában van feszültségmérő, használja azt, hogy megnézze, rossz-e az ablakmotorja.

Néhány autó feszültségmérője van a műszerfalon. Ha az autó ki van kapcsolva, általában 12 és 13 volt közötti feszültséget mutat, és járó motor mellett meghaladja azt. Nem pontos, de vizuálisan jelzi, hogy a töltőrendszer működik-e vagy sem.

Ha autójában feszültségmérő van a műszerfalon, akkor lehet, hogy kizárja egy rossz ablakmotor kapcsolót:

  1. Fordítsa a kulcsot a tartozék helyzetébe, így a műszerfény és a mérőműszerek aktiválódnak.

  2. Nyomja meg az ablakkapcsolót.

  3. Vigyázzon, hátha egyáltalán elmozdul a tű a feszültségmérőn.

Ha a feszültségmérő egy kicsit is megmozdul, amikor lenyomja az ablakkapcsolót kikapcsolt motor mellett, ez azt jelzi, hogy az elektromos ablakmotor működik. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolója rendben van, és valószínűleg rossz az ablakmotorja.

Az is lehetséges, hogy a szabályozó meggörbülhet, eltörhet vagy megrekedhet. Az egyetlen módja a biztos megmondásnak az, ha eltávolítja az ajtólapot és szemrevételezést végez. Ha nincsenek eszközei ennek megvalósításához, akkor el kell vinnie az autót szakemberhez.

Kísérlet kizárni a rossz ablakkapcsolókat

Egyes járművek minden ablakhoz azonos elektromos kapcsolókat használnak. Ha a járműve ilyen, és csak egy ablaka van, amely nem működik, akkor el kell távolítania a kapcsolót az egyik működő ablakból.

Ideiglenesen cserélje ki a nem működő ablak kapcsolóját azzal a kapcsolóval, amelyről Ön tudja, hogy működik, és próbálja meg bezárni az ablakot.

Ha az ablak bezárul, akkor tudja, hogy a probléma a kapcsolóval van, és egyszerűen kicserélheti. Ha az ablak még mindig nem csukódik be, akkor bekötési problémája vagy rossz ablakmotorja lehet.

Hogyan ellenőrizzük az áramellátást egy autó ablakkapcsolóján

Ezen a ponton túl a további diagnosztika speciális felszerelést és tudást igényel. Ha nincsenek olyan eszközei, mint a voltmérő, és nem kényelmesen dolgozik saját autóján, akkor jobb, ha csak szakemberhez viszi az autót.

Ha van voltmérője, akkor a következő lépés az elektromos ablakemelő kapcsoló áramellátásának és testelésének ellenőrzése. Ezeknek a kapcsolóknak többsége egyetlen tápcsatlakozóval, két földelő kivezetéssel és két kivezetéssel rendelkezik, amelyek az ablakmotorhoz csatlakoznak.

Ha autójában a kapcsolók ezt a mintát követik, akkor az egyik terminálon kell áramellátást találnia, amikor a kapcsoló semleges helyzetben van. A többi terminál közül kettőnek földet kell mutatnia, az utolsó kettőnek sem áram, sem föld nincs.

Amikor a kapcsolót az egyik irányba nyomja, akkor az egyik utolsó terminálnak áramellátása kell lennie, a másiknak pedig földelni kell. A kapcsoló másik irányba történő tolásával megfordulhat, melyik kapocsnak van áramellátása és melyiknek földje.

Ha a tesztétől eltérő eredményeket lát, akkor valószínűleg rossz a kapcsolója. Kivételt képez az az eset, ha a kapcsolónak nincs áramellátása vagy földje, akkor kábelezési probléma adódik. Először ellenőrizni kell, hol vezetnek át a huzalok az ajtón, mivel azok összeszorulhatnak és eltörhetnek.

Hogyan ellenőrizzük az áramellátást egy autó ablakmotorján

Ha a kapcsoló rendben van, akkor a következő lépés a motor áramellátásának ellenőrzése. Ehhez le kell vennie az ajtópanelt. Ha a panel még soha nem volt kikapcsolva, akkor az ajtó mögött általában egy műanyag védőlapot is talál, és a motor eléréséhez szükség lehet egy második belső panel eltávolítására is.

Kikapcsolt ajtólap esetén a feszültségmérővel kell ellenőriznie a motor áramellátását. Ha az indítókulcs tartozék-helyzetben van, és a voltmérője fel van akasztva, aktiválja az ablakkapcsolót.

Ha látja a motor feszültségét, de a motor nem működik, akkor a motor rossz.

A kézi Windows javítása, amely nem gördül fel vagy le

A kézi ablakok sokkal egyszerűbbek, mint az elektromos ablakok. Mivel nincs benne elektronika, valójában csak két dolog okozhatja a kézi ablak működését: lecsupaszított fogaskerekek a hajtókarban, vagy probléma a szabályozóval.

Ha a kézi ablakszabályozó beragadt, friss zsírral újra működésbe léphet.

Az elektromos ablakokkal ellentétben nincs igazán gyors és egyszerű módja a beragadt kézi ablak ideiglenes felfelé kényszerítésének. Megpróbálhatja az ablakot helyére húzni, de ez a szabályozó meghajlításával vagy eltörésével súlyosbíthatja a problémát.

Ahhoz, hogy kiderüljön, miért nem gördül fel egy kézi ablak, el kell távolítania az ablak forgattyúját és az ajtót, és mindent szemrevételezéssel ellenőriznie kell.

Amikor elfordítja az ablak forgattyúját, figyeljen arra, hogy milyen érzés. Ha a forgattyú szabadonfut, amikor elfordítja, vagy úgy érzi, hogy csiszolódik, akkor a fogak lehúzódhatnak a forgattyú belsejében. Húzza le a hajtókart és végezzen szemrevételezést. Ha a fogak megszakadnak, a forgattyú cseréjével megoldható a probléma.

Ha a hajtókar jól néz ki, akkor le kell vennie az ajtólapot, és meg kell néznie az ablakot és a szabályozót. Ellenőrizze, hogy az ablak nem pattant-e ki a csatornáról. Ha van, akkor az újbóli beugrás lehetővé teszi, hogy feltekerje.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a szabályozó megkötötte, beleakadt valamibe, vagy hogy a zsír kiszáradt. Ilyen problémák esetén feltekerheti az ablakot a szabályozó felszabadításával vagy új zsír felvitelével.