Hogyan lehet javítani egy törött USB-meghajtót Linux alatt

Ha Linux USB-meghajtót hoz létre, és a meghajtó használhatatlanná válik, formázza az USB-meghajtót az Linux fdisk eszközével, hogy fájlokat másoljon rá és a szokásos módon használhassa. Az fdisk eszköz hasonló a diskpart eszközhöz a Windows rendszerben. Az USB-meghajtó újraformázása után minden olyan rendszeren használható lesz, amely olvassa a FAT32 partíciókat.

Ezek az eljárások mindent törölnek az USB-meghajtóról. A formázás előtt készítsen biztonsági másolatot a meghajtón található fájlokról.


A megszakadt USB-meghajtók okai

Meghibásodott meghajtó fordul elő leggyakrabban a közvetlen hardverkárosodás miatt - ebben az esetben egyetlen szoftverjavítás sem tudja helyreállítani - vagy a fájlrendszer sérülése miatt. Gyakran a fájlrendszerrel kapcsolatos problémák merülnek fel a meghajtó meghúzásával a számítógépről, mielőtt az befejezné az olvasási / írási műveletet.

bluehill75 | Getty Images


A hibás USB-meghajtó javítása

A legtöbb esetben a meghibásodott USB-meghajtót újra kell formázni.

  1. Ellenőrizze a meghajtó sérüléseit. A sérült meghajtót még akkor sem szabad használni, ha vissza tud állítani néhány adatot. Például károsíthatja a számítógép USB-portját.

  2. Határozza meg, hogy a meghajtó felszerelhető-e. Helyezze be a meghajtót, hogy lássa, a számítógép felismeri-e az USB meghajtót. Ha a meghajtó nem csatlakozik automatikusan, akkor a shell parancs, mint a hwinfo vagy az lsblk, felsorolja az aktív eszközöket. Ha a lemez nem szerepel a listán, a Linux nem ismeri fel. Ha szerepel a listán, de nincs automatikusan telepítve, használja a mount parancsot.

  3. Értékelje a meghajtó tartalmának értékét. Ha ez pótolhatatlan, akkor szerencséje lehet egy lemez-helyreállító eszközzel, bár a sérült hardverek esetében ez a folyamat ütközéses.

  4. Hozzon létre egy új partíciót. Futtasson egy lemezformátumú segédprogramot, például az fdisk vagy a cfdisk, hogy új partíciót hozzon létre. Ez a folyamat megsemmisíti a lemez adatait, és újból létrehozza a fájlrendszert.