Hogyan lehet megnyitni a megemelt parancssort a Windows rendszerben

Néhány, a Windows-ban elérhető parancs megköveteli, hogy emelt szintű parancssorból futtassa őket. Alapvetően ez azt jelenti, hogy a Parancssor programot (cmd.exe) futtatják rendszergazdai szintű jogosultságokkal.

Tudni fogja, hogy egy adott parancsot emelt parancssorból kell-e futtatnia, mert ezt egyértelműen hibaüzenetben fogja megmondani a parancs futtatása után.

Például, amikor megpróbálja végrehajtani az sfc parancsot egy normál Parancssor ablakból, megjelenik a "Az sfc segédprogram használatához rendszergazdának kell lennie, aki konzol munkamenetet futtat".

Próbálkozzon a chkdsk paranccsal, és megjelenik egy "Hozzáférés megtagadva, mivel nincs megfelelő jogosultsága, vagy a lemezt egy másik folyamat zárhatja. Meg kell hívnia ezt az emelt szintű módban futó segédprogramot, és ellenőriznie kell, hogy a lemez fel van-e oldva" hibaüzenetet kap.

Más parancsok más üzeneteket adnak, de függetlenül az üzenet megfogalmazásának módjától vagy attól, hogy milyen parancssorról beszélünk, a megoldás egyszerű: nyissa meg a megemelt parancssort, és hajtsa végre újra a parancsot.

A szükséges idő: A megemelt parancssor megnyitása a legtöbben egy percet vesz igénybe az elejétől a végéig. Ha tudod, hogyan kell csinálni, legközelebb még gyorsabb leszel.

Az emelt szintű parancssor megnyitásának konkrét lépései némileg eltérnek az operációs rendszertől. Az első oktatóanyag Windows 10 és Windows 8, a második Windows 7 és Windows Vista esetén működik. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem vagy biztos benne.


Megnyitott parancssor megnyitása Windows 10 vagy Windows 8 rendszerben

A következő folyamat csak a Windows 10 és a Windows 8 esetében működik, ami sajnálatos, mivel rendkívül egyszerű, és más programok emelésére is alkalmas, nemcsak a Parancssorra.

Ha billentyűzetet használ Windows 10 vagy Windows 8 rendszerrel, akkor gyorsan megnyithatja a megemelt parancssort az Energiafelhasználó menüből. Csak használja a WIN + X billentyűparancs, majd válassza a lehetőséget Parancssor (Admin). Válaszd ki Igen a megjelenő felhasználói fiókok felügyeletére szolgáló üzeneteken.

A beállításoktól és a Windows konfigurációjától függően a Parancssor helyébe a Windows Powershell léphet.

  1. Nyissa meg a Feladatkezelőt. A billentyűzet használatát feltételezve a leggyorsabb mód a CTRL + SHIFT + ESC de számos más módszer is körvonalazódik ebben a linkben. Az egyik egyszerű módszer az alkalmazás nevének beírása a Cortana keresőmezőjébe.

  2. Ugrás filé > Futtass új feladatot.

    Nem látja a Fájl menüt? Először lehet, hogy választania kell További részletek a Feladatkezelő ablak alján a program fejlettebb nézetének megjelenítéséhez, beleértve a Fájl menüt is.

  3. A most látható Új feladat létrehozása ablakban írja be a következőt a Megnyitás szövegmezőbe: