Hogyan lehet engedélyezni vagy letiltani a hálózati kapcsolatokat a Windows rendszerben?

Alapértelmezés szerint a Windows automatikusan engedélyezi és használja a csatlakoztatott hálózati interfészeket, beleértve a Wi-Fi-t és a vezetékes adaptereket. Amikor egy Wi-Fi kapcsolat vagy Ethernet leáll, az operációs rendszer automatikusan letiltja a kapcsolatot. A kapcsolat manuálisan is kikapcsolható a hálózati problémák elhárításához és kijavításához.

Ha az internet nem működik, tiltsa le és engedélyezze újra a kapcsolatot a hálózat-specifikus funkciók visszaállításához a számítógép újraindítása nélkül. Ez a folyamat néha kitisztít bizonyos típusú hálózati problémákat, akárcsak a teljes újraindítás.

A cikk utasításai a Windows 10, 8, 7, Vista és XP rendszerekre vonatkoznak.


A hálózati kapcsolat letiltása

A hálózati kapcsolatok letiltása és újbóli engedélyezése a Vezérlőpulton keresztül történik.

  1. A vezérlőpult megnyitása.

  2. Windows 10, Windows 8, Windows 7 és Windows Vista esetén válassza a lehetőséget Hálózat és Internet. Alternatív megoldásként kattintson a jobb gombbal a tálcán található internet ikonra, és válassza a lehetőséget Nyissa meg a Hálózati és internetbeállításokat.

    Windows XP esetén váltson a következőre: Kategória nézet, válassza a lehetőséget Hálózati és internetkapcsolatok > hálózati kapcsolatok, majd ugorjon a 4. lépésre.

  3. választ Hálózati és megosztási központ.

  4. választ Change adapter-beállítások. Windows Vista esetén válassza a lehetőséget Hálózati kapcsolatok kezelése.

  5. Ban,-ben hálózati kapcsolatok képernyőn kattintson a jobb gombbal, vagy érintse meg és tartsa lenyomva a letiltani kívánt kapcsolatot, majd válassza a lehetőséget Kikapcsolja. A kapcsolat ikonja szürkévé válik, jelezve, hogy le van tiltva.

    If Kikapcsolja nem jelenik meg a menüben, a kapcsolat le van tiltva.

  6. Ha a rendszer kéri, erősítse meg a műveletet, vagy adjon meg egy rendszergazdai jelszót, ha nem rendszergazdaként van bejelentkezve.

  7. Az internetkapcsolat le van tiltva.


A hálózati kapcsolat engedélyezése

A hálózati kapcsolat engedélyezése hasonló, de a engedélyezése helyett.

  1. Ismételje meg az 1., 2. és 3. lépést (felülről) a hozzáféréshez hálózati kapcsolatok képernyőn.

  2. Kattintson jobb gombbal vagy tartsa megérintve az engedélyezni kívánt kapcsolatot, majd válassza a lehetőséget engedélyezése.

  3. Ha a rendszer kéri, írja be az adminisztrátor jelszavát, vagy erősítse meg a műveletet.

  4. Az ikon már nem szürke, ami azt jelzi, hogy a kapcsolat engedélyezve van.


tippek

  • Ha letiltja a vezeték nélküli hálózati adaptert, akkor elveszíti a Wi-Fi internetkapcsolatot, amíg újra engedélyezi az adaptert. Ugyanez vonatkozik a vezetékes kapcsolatra is. A hálózati kapcsolat letiltása előtt mentse el a nyitott webalapú fájlokat, hogy ne veszítse el munkáját.
  • Eszközkezelő kezeli a hálózati kapcsolatokat a Vezérlőpult alternatívájaként. Egy eszköz letiltásához az Eszközkezelőben nyissa meg az Eszközkezelőt, bontsa ki a hálózati adapterek szakaszban, és kattintson a jobb gombbal, vagy érintse meg és tartsa lenyomva a hálózati adapternek megfelelő bejegyzést a Kikapcsolja opció (az eszközök engedélyezése hasonló). Távolítsa el azokat a kapcsolatokat, amelyekre nincs szükség a hálózati biztonság és az erőforrások szigorításához.
  • A Windows XP támogatja a Javítás opció vezeték nélküli kapcsolatokhoz. Ez a szolgáltatás egy lépésben letiltja és újra engedélyezi a Wi-Fi kapcsolatot. Bár ez a szolgáltatás a Windows újabb verzióiban nem létezik, a Windows újabb verzióinak hibaelhárító varázslói hasonló funkciókat kínálnak.