OGG fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az OGG kiterjesztésű fájl egy Ogg Vorbis tömörített audio fájl, amelyet audio adatok tárolására használnak. Az OGG fájlok tartalmazhatnak előadói és műsorszámadatokat, valamint metaadatokat.

A "Vorbis" szó az OGG formátum fejlesztői által biztosított kódolási sémára, a Xiph.org-ra vonatkozik. Azonban az OGG fájlok, amelyek nem tekinthetők Vorbisnak, más hangtömörítési típusokat is tartalmazhatnak, mint például a FLAC és a Speex, és használhatják az .OGA fájlkiterjesztést.

Ha nem audio fájl, akkor az OGG fájl lehet Origin Graph fájl. Az ilyen típusú OGG fájlokat nem egy médialejátszó játssza le, hanem egy grafikus programmal nyitja meg.


Hogyan nyitható meg egy OGG fájl

Sok zenelejátszó és audio szoftver képes lejátszani OGG fájlokat, például VLC, Miro, Windows Media Player (Directshow szűrővel), MPlayer, Xion Audio Player, Audials One és Adobe Audition. Az OGG fájlokat online is lejátszhatja a Google Drive-on keresztül.

Ezen programok közül néhány megnyithatja az OGG fájlokat Mac gépeken is, beleértve a Roxio Toast és az Elmedia Player programokat. Az olyan programok, mint a Miro és a VLC, OGG fájlokat játszhatnak le Linuxon, valamint Zinf, Totem és Amarok.

A GPS-eszközök és más médialejátszók valószínűleg támogatják az OGG formátumot, az Apple-eszközök azonban nem. Ez azt jelenti, hogy telepítenie kell egy olyan alkalmazást, mint a VLC for Mobile vagy az OPlayer HD, hogy OGG fájlokat játsszon le iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken.

Ha megnyit egy online OGG fájlt, vagy áthúz egy helyi fájlt a Google Chrome-ba, akkor az OGG fájlt külön program letöltése nélkül is lejátszhatja. Az Opera és a Mozilla Firefox OGG fájlokat is streamelhet.

Az Origin az OGG fájlok megnyitásához szükséges program, amelyek grafikon fájlok Origin Graph formátumban. Az Origin Viewer ugyanazon cég ingyenes programja, amely az Origin fejlesztője, amely lehetővé teszi az információk megtekintését és másolását egy OGG fájlból.

Az Origin modern verziói (v2018-tól kezdődően) ehelyett OGGU formátumban menti a grafikonokat, de ugyanaz a nézőprogram, valamint az Origin és az Origin Pro is megnyithatja ezt a formátumot.

Ha úgy találja, hogy a számítógépén lévő alkalmazás megpróbálja lejátszani az OGG fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni az OGG fájlokat, olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót. hogy a változás a Windows-ban.


Hogyan lehet átalakítani az OGG fájlt

Néhány ingyenes audiofájl-átalakító lehetővé teszi egy OGG fájl konvertálását MP3, WAV, MP4 és más hasonló formátumokra. A legegyszerűbb módja egy online OGG átalakító használata, például a FileZigZag vagy a Zamzar.

Például a FileZigZag segítségével az OGG Vorbis Compressed Audio fájlokat az imént említetteken kívül több formátumúra is konvertálhatja, például WMA, OPUS, M4R, M4A, AAC és AIFF. Használható OGG fájlok online konvertálására is, még akkor is, ha azokat nem a Vorbis tömöríti. Zamzar nagyjából ugyanúgy működik.

Az OGG fájlokat konvertálhatja egy letölthető programmal is, ha nem szeretné online feltölteni a fájlokat, vagy ha OGG fájlokat kell tömegesen konvertálni. A fent említett ingyenes audiofájl-átalakítók linken keresztül megtalálhatja azokat az OGG-átalakítókat is, mint az ingyenes audio-átalakító és a MediaHuman audio-átalakító.

Az Origin OGG fájlokat az Origin program segítségével lehet OTP formátumba konvertálni filé > Sablon mentése másként. Ez a parancs létrehoz egy Origin Graph Template fájlt.


További információ az OGG Vorbis fájlokról

Az OGG Vorbis az OGG formátum helyettesítésére szolgáló tárolóformátumként is funkcionál. Hang-, videó- ​​és feliratfolyamokat vagy más szöveget tartalmazhat. Az ilyen típusú multiplexált médiafájlok az OGX fájlkiterjesztést használják.

Az OGX fájlokat OGG Vorbis Multiplexed Media fájloknak hívják, és VLC, Windows Media Player és QuickTime segítségével nyithatók meg.

Az .OGM fájlkiterjesztést használó OGG Media fájlformátum kissé eltér a fent említett többi formátumtól. Bár ez is lejátszható VLC-vel és a Windows Media Player régebbi verzióival, az Xiph.org nem támogatja a formátumot, mert nem esik az OGG specifikáció határain belülre.

A MOGG fájlkiterjesztést egyes videojátékokban használják, ha több OGG fájl van tárolva ugyanabban a fájlban.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti javaslatokkal, győződjön meg arról, hogy a fájlkiterjesztés .OGG-t ír és nem valami hasonlót:

  • OGS (Origons Movie Data): Ant Movie Catalog
  • OGZ (Cube 2 térkép): Cube 2: Sauerbraten
  • OGF (STALKER modell): OGF mester

Annak ellenére, hogy ezek, és valószínűleg sok más, ugyanazokkal a fájlkiterjesztési betűkkel osztoznak, mint az OGG fájlok, ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán kapcsolatban állnak egymással, vagy hogy ugyanazokkal a programokkal lehet őket megnyitni vagy konvertálni. Lehet, hogy képesek rá, de jó eséllyel kifejezetten meg kell kutatnia ezeket a fájlformátumokat, hogy lássa, mely alkalmazásokat építették fel azok megnyitására.