Hogyan lehet megakadályozni, hogy a programok ellopják a hangsúlyt a Windows rendszerben?

Bosszantott már egy program, amely előbukkan, amit csinálsz, anélkül, hogy bármit is kiválasztanál? Más szóval ... az ön engedélye nélkül?

Lopás-fókusznak hívják, és nagyon hasonlít a fényképes bombázáshoz, közvetlenül a számítógép képernyőjén!

Néha a fókusz ellopása annak a szoftverfejlesztőnek a rosszindulatú programozásának tudható be, amely ezt csinálja. Legtöbbször azonban csak hibás szoftver vagy az operációs rendszer viselkedése kell, hogy rögzítse és megpróbálja kijavítani vagy elkerülni.

A Windows korai verzióiban, nevezetesen a Windows XP-ben, volt egy olyan beállítás, amely vagy megengedte, vagy megakadályozta a programokat a fókusz ellopásában. A hibaelhárítási lépések alatt olvassa el a Focus ellopása Windows XP rendszerben című részt.

A fókuszált lopás minden bizonnyal nagyobb problémát jelentett a Windows régebbi verzióiban, például a Windows XP-ben, de előfordulhat és megtörténik a Windows 10, a Windows 8, a Windows 7 és a Windows Vista esetében is.


Hogyan lehet megakadályozni, hogy a programok ellopják a hangsúlyt a Windows rendszerben?

Nem lehetséges, hogy a Windows megakadályozza, hogy az összes program ellopja a fókuszt, és továbbra is megfelelően működik - egyszerűen nem építették fel az agyával, hogy ezt megértsék.

Ideális esetben egyetlen program sem fogadja el az egér és a billentyűzet bevitelét, csak abban dolgozik, amelyben dolgozik, és az ablak felül marad az összes többi mellett, amelyet jelenleg nem használ.

A cél itt azonosítani azt a programot, amelynek ezt nem szabad elvégeznie, majd kitalálni, mit tegyen ez ellen.

Lehet, hogy tudod, melyik program lopja el a fókuszt, de ha nem, akkor ezt kell először meghatároznod. Ha gondjai vannak a kitalálásával, akkor a Windows Focus Logger nevű ingyenes eszköz segíthet.

Miután megtudta, hogy melyik program hibás a fókusz ellopásában, végezze el az alábbi hibaelhárítást, hogy véglegesen leálljon:

  1. Távolítsa el a jogsértő programot. Őszintén szólva, a probléma megoldásának legegyszerűbb módja egy olyan programmal, amely ellopja a hangsúlyt, ha eltávolítja azt.

    A Windows programokat eltávolíthatja a Vezérlőpultról a Programs & Features kisalkalmazással, de az ingyenes eltávolítóeszközök is működnek.

    Ha a fókusz ellopási program háttérfolyamat, letilthatja a folyamatot a Services szolgáltatásban, amely a Windows összes verziójában a Felügyeleti eszközök között található. Az olyan ingyenes programok, mint a CCleaner, szintén egyszerű módot kínálnak a Windows rendszerrel automatikusan induló programok letiltására.

  2. Telepítse újra a hibás szoftvert. Feltételezve, hogy szüksége van a programra, amely ellopja a fókuszt, és nem rosszindulatúan működik, egyszerűen megoldhatja az újratelepítést a probléma megoldásához.

    Ha elérhető a program újabb verziója, töltse le az újratelepítéshez. A szoftverfejlesztők rendszeresen adnak ki javításokat programjaikhoz, amelyek közül az egyik az lehet, hogy megakadályozzák a program ellopását.

  3. Ellenőrizze a program beállításait, hogy milyen beállítások okozhatják a fókuszt, és tiltsa le azokat. Lehet, hogy egy szoftvergyártó a teljes képernyős képernyőn történő váltást a kívánt "riasztási" funkcióként látja, de Ön ezt nem kívánt megszakításnak tekinti.

  4. Vegye fel a kapcsolatot a szoftvergyártóval, és közölje velük, hogy programjuk ellopja a hangsúlyt. Adjon meg minél több információt arról a helyzetről (helyzetekről), ahol ez bekövetkezik, és kérdezze meg, van-e megoldásuk.

    Kérjük, olvassa el a Hogyan beszéljünk a műszaki támogatással című cikkünket, ha segítségre van szüksége a probléma megfelelő kommunikációjában.

  5. Végül, de nem utolsósorban, mindig kipróbálhat egy harmadik féltől származó, fókuszellenes lopási eszközt, amelyből néhány van:

    • A DeskPins teljesen ingyenes, és tegyük fel, hogy bármelyik ablakot "kitűzzük", az összes többi tetején tartva, nem számít mi. A rögzített ablakok piros tűvel vannak jelölve, és az ablak címe alapján "automatikusan rögzíthetők".
    • A Window On Top egy másik ingyenes program, amely ugyanúgy működik. Csak húzza az egérmutatót az Ablak tetején, és dobja az ablakra, hogy az fent maradjon. Vagy nyomja meg a Ctrl + F8 gyorsbillentyűket.
    • A Always On Top még egy, a hordozható program, amelyet a Ctrl + szóköz billentyűparancs. Nyomja meg ezeket a gombokat, amikor az ablak fókuszban van, és minden más ablak tetején marad, amíg azokat újra meg nem ütik.
  6. A Windows-nak le kell állítania a fókusz ellopását, amíg nem használja őket.


További információ a Focus ellopásáról a Windows XP rendszerben

Amint a cikk elején említettük, a Windows XP valóban lehetővé tette a fókuszálást, ha a Windows beállításjegyzékben egy adott értéket meghatározott módon állítottak be.

Az alábbi rövid bemutatót követve manuálisan módosíthatja azt az értéket, amely megakadályozza, hogy a programok ellopják a fókuszt a Windows XP rendszerben.

Az alábbi lépések végrehajtják a Windows rendszerleíró adatbázisának módosítását. Nagy gondossággal csak az alábbiakban ismertetett módosításokat hajtsa végre. Javasoljuk, hogy külön óvintézkedésként készítsen biztonsági másolatot az ezen lépésekben módosított rendszerleíró kulcsokról.

  1. Nyissa meg a rendszerleíró adatbázis-szerkesztőt.

  2. Keresse meg a HKEY_CURRENT_USER kaptár a Sajátgép alatt, és válassza ki a (+) írja alá a mappa nevét a mappa kibontásához.

  3. Bontsa tovább a mappákat, amíg el nem éri a HKEY_CURRENT_USER Vezérlőpult rendszerleíró kulcs.

  4. Válassza ki a asztali gombot a Vezérlőpult alatt.

  5. A Beállításszerkesztő eszköz jobb oldalán keresse meg és kattintson rá duplán ForegroundLockTimeout DWORD.

  6. A megjelenő DWORD-érték szerkesztése ablakban állítsa az Értékadatok: mező értékét 30d40.

    Győződjön meg arról, hogy az Alap opció értéke Hexadecimális amikor beírja a DWORD értéket.

    Ezek az értékek nullák, nem o betűk. A hexadecimális nem tartalmazza az o betűt, ezért nem fogadnák el őket, de ennek ellenére meg kell említeni.

  7. választ OK majd zárja be a Beállításszerkesztőt.

  8. Indítsa újra a számítógépet, hogy a végrehajtott változtatások érvénybe léphessenek.

Ettől kezdve a Windows XP rendszerben futtatott programok már nem lophatják el a fókuszt abból az ablakból, amelyben éppen dolgoznak.

Ha nem érzi jól magát a Windows rendszerleíró adatbázis manuális módosítása, akkor a Microsoft Tweak UI nevű programja megteheti az Ön számára. A telepítés után menjen az Általános terület Fókusz felé, és jelölje be a négyzetet Akadályozza meg, hogy az alkalmazások ellopják a fókuszt.

Őszintén szólva, ha azonban óvatos, a rendszerleíró adatbázis-alapú folyamat a fentiek szerint teljesen biztonságos és hatékony. Mindig felhasználhatja az elkészített biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázis helyreállításához, ha a helyzet nem sikerül.