Inkscape: Ingyenes vektoralapú grafikus szerkesztő

Az Inkscape a nyílt forráskódú közösség alternatívája az Adobe Illustratorral szemben, amely a vektor alapú grafikák gyártásának iparági szabványos eszköze. Az Inkscape általában hiteles alternatíva mindazok számára, akiknek a költségvetése nem korlátozódik az Illustratorra, bár néhány korlátozással.

Az Inkscape letölthető az Inkscape hivatalos weboldaláról.


Az Inkscape legfontosabb jellemzői

Az Inkscape lenyűgöző eszköz- és szolgáltatáskészlettel rendelkezik, beleértve:

  • Világos és felhasználóbarát felület
  • A tanulási görbe lehet sekély vagy viszonylag meredek, a felhasználó igényeitől függően
  • A 3D Dobozok eszköz lehetővé teszi a dobozok gyors rajzolását és szerkesztését perspektívával
  • A Bezier Curves eszköz lehetővé teszi összetett alakzatok rajzolását
  • Hatékony útválasztási lehetőségek az összetett alakzatok előállításához az utak kombinálásával
  • A réteg átlátszóságának hatásai
  • Gaussian Blur alkalmazása tárgyakra
  • Mentse a fájlokat számos fontos formátumban, beleértve a nyílt SVG szabványt, az EPS, a PDF és a PostScript fájlokat
  • Effektek menü, amely automatikusan hasznos és szokatlan elemeket állít elő a tervekben

Úgy tűnik, hogy mindenki, aki érdeklődik az ingyenes és nyílt forráskódú grafikus szoftverek iránt, hallott már a GIMP-ről, de az Inkscape nem élvezi ezt a követést. Ennek valószínűleg az az oka, hogy első látásra úgy tűnik, hogy a GIMP képes megtenni a legtöbb dolgot, amit az Inkscape képes, de az Inkscape nem használható fényképek szerkesztésére.


Miért érdemes használni az Inkscape alkalmazást?

Bár úgy tűnhet, hogy a GIMP egy mindenre kiterjedő eszköz, amely elvégzi az Inkscape munkáját és még sok mást, a két alkalmazás között kulcsfontosságú különbség van. A GIMP pixel alapú szerkesztő, az Inkscape pedig vektor alapú.

A vektor alapú képszerkesztők, az Inkscape-hez hasonlóan, olyan grafikákat készítenek, amelyek végtelenül átméretezhetők a képminőség romlása nélkül. Előfordulhat például, hogy a cég logóját kell használni egy névjegykártyán, és egy teherautó oldala, valamint az Inkscape olyan képet készíthet, amely méretezhető és mindkét célra használható a képminőség romlása nélkül.

Ha a GIMP használatával hasonló logót készítene egy névjegykártyához, akkor ugyanazt a grafikát nem lehetne használni a teherautón, mivel pixelezettnek tűnik, ha jelentősen megnövekszik. Új grafikát kellene készíteni kifejezetten az új cél érdekében.


Az Inkscape korlátai

Mint korábban említettük, az Inkscape-nek valóban van néhány jelentős korlátozása, bár ezeknek csak a grafikai tervezésben profi munkát végzőket kell érinteniük. Bár nagy teljesítményű alkalmazás, nem felel meg az Illustrator eszközeinek teljes skálájának, néhány funkcióval, például a Gradient Mesh eszközzel, az Inkscape-ben nincs összehasonlító eszköz. Ezenkívül nincs beépített támogatás a PMS színek számára, ami kissé bonyolultabbá teheti az életet a direkt színmunkát készítő tervezők számára. A legtöbb esetben ezek a pontok nem vonhatják le az Inkscape használatát és élvezetét.


Rendszerkövetelmények

Az Inkscape elérhető Windows (2000-től kezdődően), Mac OS X (10.4 Tiger és újabb) vagy Linux rendszerekhez. Az Inkscape webhely nem teszi közzé a minimálisan szükséges rendszererőforrásokat, de a korábbi verziók sikeresen futnak 1 GHz-es processzorral és 256 MB RAM-mal rendelkező rendszereken, bár nyilvánvaló, hogy a szoftver zökkenőmentesen fog működni erősebb rendszereken.

Támogatás és képzés

Az Inkscape rendelkezik egy Wiki-webhellyel, amely számos információt és tanácsot kínál az Inkscape felhasználói számára. Van egy nem hivatalos Inkscape Forum is, amely kiváló hely a kérdések feltevésére és további információk megtalálására. Végül beírhatja az „Inkscape oktatóanyagok” kifejezést a kedvenc keresőmotorjába, hogy mindenféle érdekes webhelyet megtalálhasson, például az inkscapetutorials.wordpress.com webhelyet, amely sokféle oktatóanyagot kínál az új felhasználók számára az Inkscape használatának megkezdéséhez.