Könnyű és ingyenes módszerek a számítógép felgyorsítására

Miután egy ideig rendelkezett számítógéppel, észreveheti, hogy kevésbé lassan működik, mint amikor először beszerezte. A fájlok és mappák megnyitása hosszabb időt vesz igénybe, a programok nem záródnak le olyan gyorsan, mint remélnék, és a késleltetett bejelentkezések és indítások mindennapos eseménynek tűnnek. Néha konkrét programok a hibásak, ami megnehezíti, hogy hol kezdjék el a dolgok tisztítását.

Szerencsére néhány dolgot megtehet a számítógép felgyorsítása érdekében, hogy újra újnak tűnjön.

A cikk utasításai a Windows 10, a Windows 8.1 és a Windows 7 rendszerekre vonatkoznak.


Miért lassú a számítógépem?

Idővel, amikor fájlokat tölt le, böngészik az interneten, eltávolítja a programokat, nyitva hagyja az alkalmazásokat és nagyjából bármi mást csinál a számítógépén, lassan összegyűjti a szemetet, és olyan kulisszatitkokat okoz, amelyeket nem mindig olyan könnyű elkapni először.

ipopba / Getty Images

A fájl szétaprózódása nagy tettes. Ugyanígy a gyorsítótárazott webböngésző fájlok, az összezavarodott asztal, a teljes merevlemez, a lassú hardver és még sok más probléma is.

Lehet, hogy maga a számítógép valójában nem lassú. Lehet, hogy csak lassú internetkapcsolat tapasztalható hibás útválasztó, rossz kapcsolat vagy korlátozott sebesség miatt, amelyet az internetszolgáltató kínál. Mindenesetre előfordulhat, hogy csak fel kell gyorsítania az internet-hozzáférést.


Tisztítsa meg a Junk fájlokat és programokat

A felesleges fájloktól, alkalmazásoktól és egyéb "szeméttől" való megszabadulás hatékony módszer a számítógépek gyorsítására.

  1. Használjon egy ingyenes rendszertisztítót, mint például a CCleaner, hogy törölje a felesleges szemétfájlokat magában a Windows operációs rendszerben, a Windows Registry-ben és olyan harmadik féltől származó programokban, mint a webböngésző, amelyek szeretik a gyorsítótárfájlokat gyűjteni.

    Ha ezek az ideiglenes internetes fájlok és egyéb haszontalan elemek túl sokáig maradnak fenn, akkor nemcsak a programok lefagyását, reagálhatatlanná és lassúvá válását okozhatják, hanem értékes merevlemez-helyet is elfoglalhatnak.

  2. Tisztítsa meg az asztalt, ha rendetlen. Ha arra készteti a Windows Intézőt, hogy az asztal minden egyes frissítésekor betöltse ezeket az ikonokat és mappákat, felesleges terhelést jelenthet a hardver, ami elveszi a máshol felhasználható rendszererőforrásokat.

  3. Távolítsa el a nem kívánt programokat, amelyek csak a számítógépén vannak. Ezek nem csak a merevlemez-helyet foglalják el, de automatikusan megnyílhatnak a Windows rendszerben, és folyamatosan a háttérben futnak, elszívva a processzort és a memóriát. Számos ingyenes eltávolító eszköz teszi ezt igazán egyszerűvé.

  4. Szintén szemétfájlnak tekinthetők azok, amelyeket egyszerűen nem használ vagy már nem szeretne. Tehát törölje azokat a régi videofájlokat, amelyeket egy évvel ezelőtt töltött le, és készítsen biztonsági másolatot minden olyan adatról, amelyet nem használ fel könnyen, például a vakációs képeket.

Miután a számítógép mentes a felesleges ideiglenes és levélszemétektől, több szabad merevlemez-területtel kell rendelkeznie fontosabb dolgokhoz. A merevlemezen lévő nagyobb szabad hely is segíti a teljesítményt.


Defrag a merevlemezt

A merevlemez töredezettségmentesítése a fájlrendszer-struktúrában létrehozott összes üres terület összevonását jelenti a fájlok hozzáadása és eltávolítása során. Ezek az üres helyek miatt a merevlemez meghosszabbodik, mialatt a fájlok, mappák és programok lassan megnyílnak.

Rengeteg ingyenes defrag eszköz áll rendelkezésre erre, de egy másik lehetőség a beépített Windows használatát jelenti.

Távolítsa el a vírusokat, a rosszindulatú programokat, a spyware-eket, az adware-eket stb.

Minden Windows számítógép kiszolgáltatott a rosszindulatú programoknak, de a fertőzésveszély alacsony, ha rendszeresen használ kártevőirtó programokat.

Miután a vírus megtalálható a számítógépen, általában a rendszer memóriájában tárolja magát, és ezzel mindent lelassít. Egyes rosszindulatú programok előugró ablakokat mutatnak, vagy becsapják Önt "víruskereső programjuk" megvásárlásában, ami még inkább indokolja azok eltávolítását.

Rendszeresen ellenőrizze számítógépét, hogy nincs-e benne rosszindulatú program, hogy megszabaduljon ezektől a bosszantó memória-disznóktól.


Javítsa ki a Windows rendszerhibákat

Szoftver és Windows frissítések telepítése és eltávolítása, a számítógép újraindítása frissítés közben, a számítógép azonnali leállítására kényszerítés és egyéb dolgok hibákat okozhatnak a Windows rendszerfájljaiban. 

Ezek a hibák lezárhatják a programokat, leállíthatják a program telepítéseit és frissítéseit, és csak általában megakadályozzák a zökkenőmentes számítógép használatát. Futtasson egy olyan programot, mint az SFC / Scannow a rendszerfájlok javításához.

A vizuális hatások beállítása

A Windows számos érdekes vizuális effektust kínál, beleértve az animált ablakokat és a halványuló menüket. Ezek az extrák általában megfelelőek a bekapcsoláskor, de csak akkor érik meg, ha van elegendő rendszermemória.

Kikapcsolhatja ezeket a vizuális effektusokat, hogy egy kicsit felgyorsuljon a helyzet.

Tisztítsa meg, cserélje vagy frissítse a hardvert

Annak ellenére, hogy sok lassú számítógép okozza a szoftverproblémákat, csak addig juthat el, mielőtt a hardver összetevőivel foglalkozna.

Például, ha a számítógép nem enged több programot egyszerre megnyitni, vagy nem enged HD filmeket nézni, előfordulhat, hogy kevés RAM-mal rendelkezik, vagy törött vagy elavult videokártya van. Lehet, hogy csak piszkos hardvered is van.

Bölcs időnként tisztítani a fizikai hardver alkatrészeket. Idővel, és különösen bizonyos környezeti hatások miatt, a ventilátorok és a tok alatt lévő egyéb darabok szennyeződéseket vagy szőrszálakat gyűjthetnek, ami a normál működés érdekében túlhajtásban dolgozik. Tisztítson meg mindent, mielőtt új hardvert vásárolna - elképzelhető, hogy azok túl piszkosak.

Használhat egy ingyenes rendszerinformációs segédprogramot a hardver specifikációinak megtekintéséhez. Ezek az eszközök hasznosak, ha hardvercserét tervez, hogy ne kelljen csak megnyitnia a számítógépét, hogy ellenőrizze a dolgokat.

Például, ha bővíteni szeretné a RAM-ját, akkor a rendszerinformációs eszköz segítségével megerősítheti a már megvásárolt megfelelő típust és összeget.

Telepítse újra a teljes Windows operációs rendszert

A számítógép felgyorsításának legdrasztikusabb megoldása az összes szoftver és fájl törlése, a teljes Windows operációs rendszer eltávolítása és a semmiből való elindítás. Ezt a Windows tiszta telepítésével teheti meg.

Ennek nagyszerű eleme az, hogy lényegében egy új számítógépe van, több évnyi szoftver- és rendszerleíró adatbázis-változtatástól és hibától mentesen, amelyekről még maga sem tudja. Azonban valóban több mint kétszer kellene elgondolkodnia ezen, mert ez visszafordíthatatlan, és ez az egyik utolsó döntés, amelyet megtehet a számítógép felgyorsítása érdekében.

A Windows újratelepítése állandó megoldás, ezért ügyeljen arra, hogy készítsen biztonsági másolatot a fájlokról, és rögzítse az újratelepítéshez szükséges programokat.

A laptop felgyorsításának legjobb módjai: További információ