Különbségek a Chrome alkalmazás, a kiterjesztés és a téma között

A Google Chrome webböngésző kényelmes módot kínál az internet elérésére. A többi böngészőhöz hasonlóan a Chrome is bővítések használatával fejleszthető, és témákkal személyre szabható, amelyek a Chrome Internetes áruházban érhetők el.

2020 júniusától a Google megszünteti a Chrome-alkalmazások támogatását Windows, Mac és Linux rendszereken. A Chromebookok esetében a támogatás 2022 júniusában ér véget.


Mik azok a Chrome-alkalmazások?

A webalkalmazások olyan alkalmazások, például a Gmail, amelyeket egy webhely elérésével használ. Ez a fajta alkalmazás különbözik a szokásosaktól, amelyet közvetlenül a számítógépre töltenek be.

A szokásos alkalmazások gyakoribbak voltak a személyes számítástechnika kezdeti éveiben, még az elterjedt internethasználat előtt. A webalkalmazásokat viszont "progresszív webalkalmazások" (alkalmazásszerű weboldalak) váltották fel, ezért a Google 2017-ben eltávolított minden alkalmazást a Google Internetes áruházból, és elavultnak nyilvánította őket.


A kiterjesztések fokozzák a Chrome működését

A kiterjesztés egy kicsi program, amely letölt egy CRX fájlt a számítógépére. A kiterjesztést egy adott helyre menti a Chrome telepítési mappája, nem tudja kiválasztani, hova mentse.

A Chrome-bővítmények megváltoztatják a Chrome böngésző működését. Például a Full Page Screen Capture képernyőképet készít egy teljes weboldalról. A kiterjesztés telepítése után használja a funkciót minden látogatott webhelyen, mert telepítve van a böngészőbe.

Egy másik példa az Ebates kiterjesztés, amely online ajánlatokat talál. A háttérben fut, és ellenőrzi az ármegtakarításokat és a kuponkódokat, amikor meglátogat egy vásárlási webhelyet.


A Chrome-bővítmények telepítése

Az alábbi lépésekkel megtekintheti a bővítményeket a Chrome Internetes áruházban, telepítheti a bővítményeket, és a telepítés után módosíthatja a bővítményeket.

  1. Nyissa meg a Chrome-ot, és lépjen a Chrome Internetes áruházba.

  2. A bal oldali ablaktáblában válassza a lehetőséget Extensions.

  3. Ha konkrétabb keresést szeretne, hajtsa végre a megfelelő kiválasztást a alatt Kategóriák, Jellemzőkés Értékelések.

  4. A főablakban válassza ki az Ön számára érdekes kiterjesztést. A következő képernyőn leírást, képernyőképeket, áttekintéseket, verzióinformációkat, megjelenési dátumot, kapcsolódó alkalmazásokat és egyéb információkat láthat.

  5. Amikor megtalál egy tetszőleges kiterjesztést, válassza a lehetőséget Hozzáadás a Chrome-hoz.

  6. A megerősítő párbeszédpanelen válassza a lehetőséget Bővítmény hozzáadása.

  7. A bővítmény azonnal elkezd működni, és az ikonját a Chrome ablak jobb felső sarkában, a keresősáv mellett látja.

  8. A bővítmény beállításainak módosításához kattintson a jobb gombbal a bővítmény ikonjára, és válassza a lehetőséget Opciók.

  9. A bővítmény működésének leállításához kattintson a jobb gombbal a bővítmény ikonjára, és válassza a lehetőséget Bővítmények kezelése, majd kapcsolja ki a kapcsolót az oldal tetején.

  10. Bővítmény eltávolításához kattintson a jobb gombbal a bővítmény ikonjára, és válassza a lehetőséget Bővítmények kezelése, majd az oldal alján válassza a lehetőséget Távolítsa el a kiterjesztést > eltávolít.

  11. Az új Chrome-bővítményekkel gyorsabban és okosabban működhet.


A Chrome-témák szórakoztatóbbá teszik a böngészést

A témák személyre szabják a böngésző megjelenését a színvilág és a háttér megváltoztatásával. A témák megváltoztatják a fülek és a gördítősáv közötti megjelenést is. A bővítményekkel ellentétben azonban a téma megváltoztatása nem változtatja meg a Chrome működését.

A Chrome-témák telepítése

A Chrome böngészés személyre szabása szórakoztató és ideiglenes. Próbáljon ki annyi témát, amennyit csak szeretne.

  1. Nyissa meg a Chrome-ot, és lépjen a Chrome Internetes áruházba.

  2. A bal oldali ablaktáblában válassza a lehetőséget témák.

  3. Ha konkrétabb keresést szeretne, akkor a bal oldali ablaktáblán végezze el a megfelelő kiválasztást a alatt Kategóriák és Értékelések.

  4. Válasszon témát a nagyobb kép megtekintéséhez, az áttekintések megtekintéséhez és a leírás elolvasásához.

  5. A téma használatához válassza a lehetőséget Hozzáadás a Chrome-hoz, és azonnal alkalmazzák. Ha az aktuális ablakban nem látja a hatást, nyissa meg az új lapot vagy ablakot.

  6. Ha nem tetszik, amit látsz, válaszd Kibont a képernyő tetején.

  7. Chrome-téma eltávolításához a böngésző jobb felső sarkában válassza a menü (három pont) ikont, majd válassza a lehetőséget beállítások. Az megjelenés szakasz, mellette témákválassza Visszaállítás alapértelmezettre.

  8. Egy másik téma letöltése eltávolítja az aktuális témát.