A Rejtett archív segédprogram: Mac tömörítő szoftver

A macOS 'Finder a rendszer beépített Archive Utility programjával tömöríti (archiválja) és kiterjeszti a fájlokat a háttérben, anélkül, hogy ablakot nyitna magának a segédprogramnak. Számos előre konfigurált alapértelmezésre támaszkodik: Például telepítéskor a Finder mindig a ZIP formátumot használja, és az archívumokat mindig ugyanabba a mappába menti, mint az eredeti. Megváltoztathatja ezeket az alapértelmezett beállításokat, hogy az Archívum segédprogram segítségével egy kicsit jobban ellenőrizhesse az archívum formátumát, az eredeti fájlokkal történéseket és a kiterjesztett vagy tömörített fájlok tárolási helyét.

Az itt leírt eljárások és képernyőképek a macOS 10.15-re (Catalina) vonatkoznak, de a MacOS és az OS X régebbi verzióiban nagyon hasonlóaknak kell lenniük.


Az Archive Utility Preferences elindítása

Az Archív segédprogramot itt találja / Rendszer / Könyvtár / CoreServices / Alkalmazások (vagy a / Rendszer / Könyvtár / CoreServices a Yosemite előtti verziókban).

A gyors kereséshez keresse meg a Finder keresősávjában az "Archív segédprogram" kifejezést. Alternatív megoldásként nyissa meg a Spotlight keresést a megnyomásával parancs + szóköz.

Az Archive Utility ablak bemutatása nélkül megnyílik; ehelyett csak egy menüsor van a képernyő tetején. A segédprogram alapértelmezett beállításainak módosításához nyissa meg Archiválási segédprogram > preferenciák.


Az Archív segédprogram beállításainak kezelése

A preferenciák Az ablak két részre oszlik: az egyik a fájlok kibontására, a másik pedig a tömörítésre.

Bővítési lehetőségek

A fájlok kibontásának lehetőségei a következők:

Kiterjesztett fájlok mentése: Válassza ki, hová kívánja tárolni a kibővített fájlokat a Mac gépén. Az alapértelmezett hely ugyanaz a mappa, amely az archivált fájlt tárolja. Az összes fájlbővítés céljának megváltoztatásához kattintson a jobb oldali nyilakra, és keresse meg a kívánt célmappát.

Tágulás után: Ez adja meg, hogy mi történik az eredeti fájllal a kibontás után. Az alapértelmezett művelet az, hogy az archív fájlt a jelenlegi helyén hagyja (hagyja békén az archívumot), vagy választhat a legördülő menüből, hogy ehelyett áthelyezze az archív fájlt a kukába, törölje az archívumot vagy áthelyezze az archív fájlt egy adott mappába. Ha az utolsó lehetőséget választja, akkor a rendszer megkéri, hogy navigáljon a célmappába. Ne feledje, hogy ezt a mappát fogják használni az összes kibontott archivált fájl célhelyeként. Bármikor megváltoztathatja a választást, de általában egyszerűbb egy helyet kiválasztani és ahhoz ragaszkodni.

Kibővített elem (ek) felfedése a Finderben: Ha be van jelölve, ez az opció hatására a Finder kiemeli a kibontott fájlokat. Ez akkor lehet hasznos, ha az archívum fájljainak neve más, mint amire számítottál.

Ha lehetséges, bővítse tovább: Ez a négyzet alapértelmezés szerint be van jelölve, és azt mondja az Archív segédprogramnak, hogy folytassa az archívumban talált elemek kibővítését. Ez akkor hasznos, ha egy archívum más archívumokat tartalmaz.

Tömörítési lehetőségek

Itt vannak a tömörítés konfigurálható beállításai:

Archívum mentése: Ez a legördülő menü szabályozza, hogy az archív fájlt hol tárolja a kiválasztott fájlok tömörítése után. Alapértelmezés szerint az archív fájlt ugyanabban a mappában kell létrehozni, ahol a kiválasztott fájlok találhatók. Ha szükséges, válassza ki a lehetőséget -Ba opció az összes létrehozott archívum célmappájának kiválasztásához.

Archívum formátuma: Az Archive Utility három tömörítési formátumot támogat.

  • Tömörített archívum, amely megegyezik a cpgz nevű UNIX tömörítési módszerrel.
  • Rendszeres archívum, a UNIX világban cpio néven is ismert. Ez a módszer valójában nem hajt végre tömörítést; ehelyett csak egy konténer fájlt hoz létre, amely az összes kijelölt fájlból áll.
  • ZIP az utolsó lehetőség, és a Mac-felhasználók leginkább ismerik. Ez az a szabványos ZIP formátum, amelyet évek óta használnak Mac és Windows számítógépeken.

Archiválás után: Miután befejezte a fájlok archiválását, békén hagyhatja a fájlokat, ami az alapértelmezett opció; helyezze át a fájlokat a kukába; törölje a fájlokat; vagy áthelyezheti a fájlokat egy kívánt mappába.

Archívum felfedése a Finderben: Ha be van jelölve, ez a négyzet az archív fájlt kiemeli az aktuális Finder ablakban.

A beállított beállítások csak akkor érvényesek, amikor manuálisan megnyitja az Archív segédprogramot a fájlok kibontásához / tömörítéséhez. A keresőalapú tömörítés és bővítés mindig a gyári alapértelmezett beállításokat használja, függetlenül attól, hogy itt hogyan állítja be a beállításokat.


Az Archív segédprogram használata

Indítsa el az Archive Utility alkalmazást, ha még nincs megnyitva. Fájlok tömörítése:

  1. választ filé > Archívum létrehozása.

  2. Megnyílik egy ablak, amelynek segítségével eljuthat a tömöríteni kívánt elemeket tartalmazó mappába. Válassza ki, majd kattintson a gombra Archív.

 Meglévő archívum kibővítése:

  1. választ filé > Bontsa ki az Archívum lehetőséget.

  2. Megnyílik egy ablak, amelynek segítségével eljuthat a kibontani kívánt archívumot tartalmazó mappába. Válassza ki, majd kattintson a gombra Bontsa.