Hogyan változtatja a szoftver a számítógépet médiaszerverré

A médiaszerverek megkönnyítik a tartalom megosztását (streamelését) digitális tároló- és lejátszóeszközökkel az otthoni hálózaton belül. Médiaszerver szoftver nélkül azonban fénykép, zene, videó és adatfájlok menthetők egy meghajtóra, eszközre vagy számítógépre, de előfordulhat, hogy a hálózati médialejátszó eszköz nem képes "megnézni" vagy elérni azokat.

Az olyan eszközök, mint a hálózati csatolt tároló (NAS) meghajtók és más típusú dedikált médiaszerverek, már be vannak ágyazva a megfelelő megosztó szoftverrel. A PC-k és laptopok azonban gyakran megkövetelik a médiaszerver-szoftver telepítését, hogy az a médiafájlok tartalmát ugyanúgy megszervezhesse és hozzáférést biztosítsa, mint az önálló médiaszerver.


Media Server szoftver a Windows rendszerben

A Windows 7, 8 és 10 be vannak építve a médiaszerver szoftverbe, de az aktiváláshoz lépéseket kell tennie, hogy a kiválasztott médiafájlokat más eszközökön is láthassa vagy hallhassa. A hálózati médialejátszó eszköz megtalálja a Windows Media Player 11 és újabb verziókból importált fájlokat és lejátszási listákat, mivel a számítógép médiaszerverként működik.

Windows 10 esetén az aktiválási lépések lehetővé teszik az alapvető médiaszerver-képességeket:

  1. Nyisd ki Rajt.

  2. Menj a Control Panel és keresse meg a kifejezést média a megadott keresőmező segítségével, majd válassza a lehetőséget Media Streaming Options alatt a Hálózati és megosztási központ.

    Pillanatkép

  3. Kattintson az Kapcsolja be a Media Streaming funkciót gombot a média streaming szerver bekapcsolásához.

    Pillanatkép

  4. Válassza ki a Média streaming opciók számítógépekhez és eszközökhöz, majd kattintson a gombra OK a képernyő alján a beállítások alkalmazásához.

    Pillanatkép

    A streaming beállításokat tovább testreszabhatja, de az alapértelmezett beállítások lehetővé teszik, hogy a helyi hálózat összes eszköze hozzáférjen a számítógép médiafájljainak médiafájljaihoz.

  5. Bemehet tovább A Windows Media Player és a Stream legördülő menüválassza Az eszközök médialejátszásának automatikus engedélyezése.

    Pillanatkép 


Harmadik féltől származó Media Server szoftver opciók

Ha PC-jén vagy Mac-jén nincs előre telepített médiaszerver-szoftver, amelyet aktiválhatna, ha a már beágyazott szoftver nem felel meg az Ön igényeinek, választhat egy vagy több harmadik fél által kínált lehetőség közül, amelyek hozzáadhatják vagy kibővíthetik a számítógép médiaszerverét képességeit. Mindegyiknek megvan a saját, de hasonló beállítási eljárása.

Harmadik féltől származó opciók (néhány kompatibilis PC-vel és Mac-szel):

  • Játszani
  • Plex
  • Szolgáltatás
  • TVersity
  • Twonky
  • Universal Media Server

PlayOn Desktop App - Kompatibilis eszközök. Pillanatkép


Mi történik a Media Server szoftver telepítése után

Ha médiaszerver szoftvert használ a számítógépén, akkor a megszokott helyeken keres médiafájlokat: képek mappa fotókhoz; az zene mappa a zenéhez, és a Filmek mappa videókhoz. A legtöbb médiaszerver-szoftver lehetővé teszi más mappák megadását is, ahová a médiát tárolta.

Ha a zenei vagy filmkönyvtárat a számítógépéhez csatlakoztatott külső merevlemezen tárolta, akkor ezt mappaként sorolhatja fel. Természetesen a merevlemezt a számítógéphez kell csatlakoztatni, hogy a médiaszerver szoftver elérhetővé tegye ezeket a fájlokat.

Hasonlóképpen, a médiaszerver szoftverének futnia kell a számítógépén, hogy a hálózati médialejátszó eszköz, például média streamer, intelligens TV, intelligens Blu-ray Disc lejátszó, hálózati házimozi-vevő vagy más kompatibilis eszköz hozzáférhessen a médiafájlokhoz.

A szoftver általában úgy van beállítva, hogy indításkor automatikusan elinduljon, és a háttérben fusson, amikor a számítógép be van kapcsolva, és várja, hogy egy külső eszköz hozzáférjen hozzá. Bár ez kényelmes, a számítógép sok erőforrását felhasználja, és lelassíthatja a rendszer működését. Érdemes kikapcsolni, ha az otthoni hálózaton senkinek nem kell hozzáférnie a számítógépen található fájlokhoz. Bármikor elindíthatja, amikor tartalmat kell megosztania.


A Media Server szoftver nem csak fájlokat tesz elérhetővé

A médiakiszolgáló szoftver nemcsak megtalálja a médiafájlokat és a mappákat, amelyeken találhatók a számítógépén, hanem a médiafájlokba ágyazott információk (metaadatok) felhasználásával összesíti és saját mappáiba rendezi őket a pontosabb hozzáférés érdekében.

Amikor megnyitja a médiaszervert a hálózati médialejátszó eszköz forráslistáján, a fájlokat vagy a számítógépen vagy eszközön létrehozott "mappák" segítségével érheti el, vagy megnyithatja a médiaszerver szoftver által létrehozott mappákat.

A médiaszerver által létrehozott mappák rendszerezik a médiafájlokat, hogy megkönnyítsék a fájlok megtalálását azáltal, hogy azokat csoportosítva csoportosíthatják őket. Például:

  • A fotófájlok mappákba csoportosíthatók a "kamera" (a fényképezéshez használt kamera) vagy a készítés "év" mappákba.
  • A zenemappák tartalmazhatják az „előadó”, a „műfaj”, a „személyes értékelés” és a „legtöbbet játszott” vagy a „lejátszási lista” elemeket.
  • A videomappák tartalmazhatnak "nemrég lejátszott", "dátum szerinti", "műfaj" vagy "lejátszási listát".

év 


Nem minden Media Server szoftver azonos

Míg az összes médiaszerver szoftver hasonlóan működik, egyesek különleges funkciókkal rendelkeznek, beleértve a mappatípusok létrehozását, a fájlformátumok konvertálását (átkódolás) és az egyes programok médiatárakkal való kompatibilitását. Ez különösen fontos a Mac számítógépek számára, mivel a Photo és az iTunes könyvtárakat nem érheti el az összes médiaszerver szoftver.

A felhasználó által mentett médiafájlok rendezése mellett egyes médiaszerver szoftveres megoldások, például a PlayOn és a Plex, bizonyos számú internetes streaming szolgáltatáshoz is hozzáférést biztosítanak, mint például a Netflix, a Hulu, a Vudu és a YouTube.

Játszani

Media Server szoftver és DLNA

A nagyobb hozzáférési rugalmasság érdekében sok médiaszerver-szoftver megoldás (beleértve a Windows 10-et is) DLNA tanúsítvánnyal rendelkezik. A DLNA tanúsítvánnyal rendelkező szoftver biztosítja, hogy képes kommunikálni olyan eszközökkel, amelyek DLNA tanúsítvánnyal rendelkeznek médialejátszóként, média megjelenítőként és média vezérlőként.

A TwonkyMedia Server-t referenciaként alkalmazták a DLNA-tanúsított otthoni hálózati eszközök tesztelésénél, mert megbízhatóan kompatibilis volt.

A DLNA-kompatibilis médiaszerver szoftverplatformok további példái a PlayOn, a Plex, a Serviio, a TVersity és az Universal Media Server. Ha a lejátszóeszköz kompatibilis ezen platformok közül egy vagy több, akkor közvetlenül hozzáférhet hozzájuk egy általános médialejátszó alkalmazáson keresztül. Ilyen például a Roku médialejátszó alkalmazása.

év

Még akkor is, ha hálózatában minden DLNA tanúsítvánnyal rendelkezik, a médiafájlok eléréséhez egy adott médiaszerver szoftveren keresztül előfordulhat, hogy az adott szoftverhez lejátszási vagy kliens alkalmazást kell telepítenie egy kompatibilis Smart TV-re, média streamerre vagy más eszközökre.

Ez akkor fontos, ha egynél több típusú médiaszerver szoftvert telepített a számítógépére vagy a laptopjára. Például lehetséges, hogy a PLEX és a PlayOn is telepítve van ugyanarra a számítógépre.

A médiafájlok lejátszásának kompatibilitása

Míg a médiaszerver szoftver lehetővé teszi a zenei, fotó- és videofájlok streamelését vagy megosztását az otthoni hálózat eszközein, nem minden lejátszóeszköze lesz szükségszerűen kompatibilis az összes digitális médiafájl-formátummal, vagy DRM-kódolással (másolásvédett) ). Ellenőrizze a lejátszó eszköz felhasználói útmutatóját, hogy megtudja, milyen fájlformátumokkal kompatibilisek.

A lényeg

A szoftver aktiválásával vagy hozzáadásával egy PC vagy Mac működhet otthoni médiaszerverként. Különösen praktikus módszer az összes letöltött és rajta tárolt fénykép, videó és zene elérésére és megosztására más, a házban esetlegesen elérhető hálózati médialejátszó eszközökkel, például okostévékkel, médiaadatfolyamokkal, Blu-ray lemezekkel lejátszók, néhány házimozi-vevő és játékkonzol, sőt az okostelefon is.