Meghajtóbetű megváltoztatása (Windows 10, 8, 7, …)

Bár úgy tűnik, hogy kőbe vannak vésve, a merevlemezekhez, optikai meghajtókhoz és USB alapú meghajtókhoz rendelt betűk a Windows-ban nagyon nem fix dolgok.

Lehet, hogy új külső merevlemezt használ, és most meg szeretné változtatni a meghajtó betűjét G-re a hozzárendelt F-ről, vagy esetleg csak szeretné rendezni a flash meghajtókat az ábécé végén.

Bármi is legyen az oka, a Windows Lemezkezelő eszköze meglepően egyszerűvé teszi a meghajtóbetű megváltoztatását, még akkor is, ha még soha nem dolgozott a meghajtókkal.

A meghajtó betűinek megváltoztatása a Windows rendszerint legfeljebb néhány percet vesz igénybe.

Sajnos a Windows telepített partíciójának meghajtóbetűjelét nem lehet megváltoztatni. A legtöbb számítógépen ez általában a C meghajtó.

Ezek a lépések a Windows XP-re és a Windows újabb verzióira vonatkoznak. Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem biztos benne, hogy melyik fut.


Hogyan lehet megváltoztatni a meghajtóbetűket a Windows rendszerben

  1. Nyissa meg a Lemezkezelést, a Windows eszközét, amely [sok] egyéb mellett lehetővé teszi a meghajtóbetűk kezelését.

    Windows 10 és Windows 8 rendszerekben a Lemezkezelés az Energiafelhasználó menüből is elérhető (WIN+X billentyűparancs), és valószínűleg ez a leggyorsabb módja annak megnyitására. A Lemezkezelést a Windows bármely verziójában a Parancssorból is elindíthatja, de valószínűleg a Számítógépes menedzsment útján indítja el a legtöbbet.

  2. Keresse meg a tetején lévő listából vagy az alul található térképből azt a meghajtót, amelynek megváltoztatni kívánja a meghajtó betűjét.

    Ha nem biztos abban, hogy a keresett meghajtó valóban megegyezik a meghajtó betűjével, kattintson a jobb gombbal, vagy tartsa megérintve a meghajtót, majd válassza Fedezd fel. Ha szükséges, nézze át a mappákat, hogy megnézze-e a megfelelő meghajtót.

  3. Kattintson a jobb gombbal, vagy érintse meg és tartsa lenyomva a meghajtót, majd válassza a lehetőséget Change Drive Letter and Paths.

  4. választ Változtat.

    Ha véletlenül választotta az elsődleges meghajtót, a Windows egyes verzióiban megjelenik egy üzenet, amely beolvassa a Windows nem módosíthatja a rendszerkötet vagy a rendszerindítási kötet meghajtóbetűjelét.

  5. Válassza ki azt a meghajtóbetűjelet, amelyet a Windows hozzá kíván rendelni ehhez a tárolóeszközhöz Rendeljen betűjelet GMT legördülő.

    Nem kell aggódnia, ha a meghajtóbetűjelet már egy másik meghajtó használja, mert a Windows elrejti azokat a betűket, amelyeket nem használhat.

  6. választ OK.

  7. Válasszon Igen egyes meghajtóbetűkre támaszkodó programok nem biztos, hogy megfelelően futnak. Akarod folytatni? kérdés.

    Ha van telepítve szoftver erre a meghajtóra, akkor előfordulhat, hogy a meghajtó betűjének megváltoztatása után nem működik megfelelően. A részleteket lásd az alábbi szakaszban.

  8. Miután befejeződött a meghajtóbetűjel megváltoztatása, amely általában csak egy-két másodpercet vesz igénybe, bezárhat bármilyen nyitott Lemezkezelő vagy más ablakot.

A meghajtó betűje eltér a kötetcímkétől. A kötetcímkét hasonló lépésekkel módosíthatja.


További információ a meghajtó betűjének megváltoztatásáról a Windows rendszerben

Ha megváltoztatja a meghajtóbetűjel-hozzárendeléseket azokhoz a meghajtókhoz, amelyekre szoftver van telepítve, a szoftver leállhat. Ez nem annyira gyakori az újabb programok és alkalmazások esetében, de ha van egy régi programja, különösen akkor, ha még mindig Windows XP vagy Windows Vista rendszert használ, ez valószínűleg problémát jelent.

Szerencsére a legtöbben nem telepítettek szoftvert az elsődleges meghajtón kívülre (általában a C meghajtóra), de ha mégis, fontolja meg figyelmeztetésként, hogy a meghajtóbetű megváltoztatása után szükség lehet a szoftver újratelepítésére.

Nem módosíthatja annak a meghajtónak a betűjelét, amelyre a Windows operációs rendszer telepítve van. Ha azt szeretné, hogy a Windows a C-től eltérő meghajtón létezzen, vagy bármi is történjen most, akkor ezt meg is valósíthatja, de ehhez a Windows tiszta telepítését kell elvégeznie. Hacsak nincs sürgető igénye arra, hogy a Windows más meghajtóbetűjelen létezzen, nem javasoljuk, hogy átélje ezeket a problémákat.

Nincs beépített módszer a meghajtóbetűk váltására két meghajtó között a Windows rendszerben. Ehelyett használjon olyan meghajtóbetűjelet, amelyet nem tervez használni ideiglenes "betűjelként" a meghajtóbetűváltási folyamat során.

Tegyük fel például, hogy az A meghajtót a B meghajtóra szeretné cserélni. Kezdje azzal, hogy az A meghajtó betűjét megváltoztatja olyanra, amelyet nem tervez használni (például X), majd a B meghajtó betűjét az A meghajtó eredetire, végül pedig A meghajtó levele a B meghajtó eredeti leveléhez.

A meghajtóbetűjelet a Parancssorból is megváltoztathatja. Ez nem olyan egyszerű, mint a Lemezkezelés használata, és nem látja azonnal, hogy mely betűk választhatók, de a Diskpart parancs.