A Windows hibajavítása: Mi a teendő, ha a Windows nem indul el

A Windows nem indult el, mint kék képernyő, hibával, folyamatos újraindítási ciklussal vagy egyáltalán nem látható képernyőn. Előfordulhat, hogy a számítógép nem indul, miután leállt vagy újraindult.

A cikk utasításai a Windows 10 rendszerekre, a Windows 8 és a Windows 7 rendszerekre vonatkoznak.


A Windows nem indul el

Ha egy Windows laptop vagy asztali rendszer nem indul el, ennek oka lehet egy leválasztott eszköz, hiányzó fájl, sikertelen frissítés vagy meghibásodott hardver.

A Windows indításának elmulasztása

Kövesse az alábbi lépéseket egymás után a probléma azonosításához és kijavításához. A legtöbb esetben egy kis hibaelhárítás újra működőképessé teheti a rendszert, de egyes problémák megkövetelhetik a meghibásodott hardver cseréjét.

  1. Indítsa újra a számítógépet. Az újraindítás visszaállítja a hozzáférést, ha a probléma egyszerűen szokatlan hiba volt az indítási folyamat során.

  2. Asztali rendszeren ellenőrizze a kapcsolatokat. Ha billentyűzetet vagy egeret használ kábellel, húzza ki, majd csatlakoztassa újra mindegyiket, hogy ellenőrizze, hogy az eszközök csatlakoztatva vannak-e. A leválasztott billentyűzet például leállíthatja a rendszert az indítási folyamat során. Hasonlóképpen ellenőrizze, hogy a rendszer és a kijelző közötti kábel csatlakozik-e.

  3. Asztali rendszeren ellenőrizze, hogy az áramellátás jelzőfény világít-e. Ha nem látja a fényt, akkor az áramellátás meghibásodhat. Ha a bekapcsológomb megnyomásakor egyáltalán nem történik semmi, akkor lehet, hogy ki kell cserélnie a tápegységet.

  4. Vegye ki az akkumulátort. Könnyen eltávolítható akkumulátorral rendelkező laptop rendszeren húzza ki az összes tápkábelt, majd vegye ki az akkumulátort. Ezután, ha az akkumulátor kiürült a rendszerből, csatlakoztassa az AC tápkábelt, és csatlakoztassa a laptophoz. Próbálja meg elindítani a számítógépet. Ha sikeresen elindul, akkor a probléma a laptop akkumulátorával volt.

  5. Hagyja befejezni a frissítéseket. Ha bármilyen képernyőt lát a képernyőn, várjon még egy kicsit. A Windows az indítási folyamat során gyakran megpróbálja telepíteni a rendszer-, alkalmazás- és illesztőprogram-frissítéseket. Különösen, ha régebbi vagy lassabb rendszert használ, ezeknek a frissítéseknek a telepítése jelentős időt vehet igénybe. Néhány különösen problematikus esetben előfordulhat, hogy a számítógépet éjszakán át bekapcsolva hagyja, majd másnap reggel ellenőrzi.

  6. Indítsa el a Windows rendszert az utolsó ismert jó konfigurációval. Ez az opció megkísérli elindítani a rendszert minden legutóbbi eszköz-, nyilvántartás- és operációs rendszer-változással, amely visszaállt a működőképes beállításokra. Ez lehetővé teheti a rendszer számára, hogy helyreálljon egy sikertelen rendszer- vagy eszközillesztő-frissítés vagy egy rosszul konfigurált rendszerleíró bejegyzés után. (Ha a Windows nem indul el kétszer egymás után, akkor a rendszernek hozzáférést kell biztosítania az Advanced Boot Options menübe.)

    Ha a rendszere sikeresen elindul ezzel a módszerrel, érdemes haladéktalanul visszavonni a rendszer- vagy eszközillesztő-frissítések újbóli alkalmazását, mivel ezek a frissítések jelenthetik a probléma forrását. A legfrissebb hírekről vagy információkról érdeklődjön a Microsoft ügyfélszolgálatán vagy az eszköz gyártójának webhelyén.

  7. Futtassa az Indítási javítást (más néven automatikus javítás a Windows régebbi verzióiban}. Az Indítás javítása átvizsgálja a rendszert, és megpróbálja kijavítani a hiányzó vagy sérült rendszerfájlokat. Néhány percnél tovább tarthat, és a számítógép újraindítását igényelheti. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy akár háromszor is futtatnia kell az Indítási javítást az indítási problémák megoldásához.

  8. Végezze el a rendszer-visszaállítást. Használjon egy közelmúltbeli helyreállítási pontot a rendszer helyreállításához. A rendszer-visszaállítás visszaállítja a rendszer, az illesztőprogramok és a rendszerleíró adatbázis korábbi időpontját.

  9. Vizsgálja meg számítógépét, hogy van-e benne rosszindulatú program, hogy többféle módon távolítsa el a rosszindulatú programokat. Néhány jele annak, hogy a rendszerben rosszindulatú programok lehetnek, vírusra vonatkozó figyelmeztetések, értesítések vagy egyéb szokatlan üzenetek jelennek meg a rendszer indításakor.

  10. Állítsa vissza a számítógépet. A visszaállítással a Windows és az eredetileg a rendszerre telepített alkalmazások maradnak. Leggyakrabban az emberek akkor kezdeményezik a Windows visszaállítását, ha készek megszabadulni a rendszertől, de másnak akarják átadni a rendszert. A visszaállítás törli a rendszer testreszabását és módosításait, eltávolítja a telepített alkalmazásokat és törli az adatokat. Ez azonban hatékony módszer lehet arra, hogy a problémás rendszert visszaszerezzék egy ismét használható számítógépbe.

    A Reset végrehajtása előtt győződjön meg arról, hogy máshol biztonsági másolatot készít a személyes fájljairól. A Reset törli a fájlokat.

  11. Tesztelje a zajos merevlemezt. A meghibásodott vagy meghibásodott meghajtó megakadályozhatja a Windows megfelelő indítását. A forgó alkatrészekkel rendelkező merevlemezek meghibásodásuk esetén gyakran csiszoló vagy klappoló hangokat adnak ki, míg a szilárdtestalapú meghajtók (SSD) általában nem hallható jelzőkkel működnek. Ha egy meghajtó nem működik, telepítheti a Windows rendszert egy új meghajtóra. Ha máshol nem készít biztonsági másolatot adatairól, akkor az adat-helyreállító szoftver segítségével megkísérelheti a fájlok letöltését a meghibásodott meghajtóról.

  12. Végezzen tiszta telepítést. Ha a fenti lépések egyike sem működött, akkor kipróbálhatja a Windows tiszta telepítését. Ez a folyamat mindent töröl a meghajtóról, és lecseréli a Windows új telepítésére.