Régi programok futtatása Windows 8 és Windows 10 rendszerekben

Ha miután megpróbálta futtatni az egyik kedvenc régi programját a Windows 10 vagy 8 rendszerben, és úgy tűnik, hogy ez minden elromlott, összeomlik vagy egyáltalán nem fog futni, akkor előfordulhat, hogy igénybe kell vennie a Kompatibilitási hibaelhárító. Ha valaha is tapasztalt ilyesmit, akkor tudja, hogy milyen bosszúsággal próbálkozik egy régi alkalmazás futtatásával egy modern számítógépen. A kérdésnek természetesen van értelme: egy új operációs rendszerrel rendelkező gépet használ egy olyan szoftver futtatásához, amelyet sokkal régebbi, sokkal lassabb hardverhez terveztek. Miért várhatnánk, hogy működjön?

Akárhogy is legyen, a régi programok továbbra is értékesek lehetnek bizonyos felhasználók számára. Ha a Windows nem akarja azonnal futtatni a régi programokat, ne adja fel a reményt. Egy kis csípéssel elmentheti az öregedő szoftvert a Windows 8 és a Windows 10 beépített kompatibilitási módjának köszönhetően - a Windows 7 hasonló eszközzel rendelkezik.

Folytassa, telepítse a régi programot, még akkor is, ha nem gondolja, hogy működni fog. Meglepődhet.


Futtassa a kompatibilitási hibaelhárítót

Annak érdekében, hogy a kompatibilitási módot hozzáférhetőbbé tegye azok számára, akik nem rendelkeznek bizonyos technikai alkalmassággal, a Windows magában foglalja a Kompatibilitási hibaelhárító. A hasznos segédprogram futtatásához kattintson a jobb gombbal a program futtatható fájljára, általában egy EXE fájlra, majd kattintson a gombra Hibaelhárító kompatibilitás.

A Windows megpróbálja meghatározni a program problémáját, és kiválasztja a beállításokat az automatikus megoldáshoz. Válassza a lehetőséget Próbálja ki az ajánlott beállításokat hogy a Windows legjobban kitalálja a lövést. Válassza a lehetőséget Tesztelje a programot hogy megpróbálja elindítani a problémás szoftvert az új beállítások használatával. Ha User Account Control engedélyezve van, meg kell adnia a rendszergazda engedélyét a program futtatásához.

Ezen a ponton előfordulhat, hogy problémái megoldódnak, és a szoftver tökéletesen működik, akkor megint ugyanolyan vagy rosszabbul fut, mint korábban. Tegye meg észrevételeit, zárja be a programot, majd kattintson Következő a Hibaelhárítóban.

Ha programja működik, válassza a lehetőséget Igen, mentse el ezeket a beállításokat erre a programra. Gratulálok, kész.

A .futtatásról részletes útmutatás található Kompatibilitási hibaelhárító lásd lentebb:

  1. Ban,-ben Keresés a bal alsó sarokban található sávba írja be a hibaelhárítani kívánt program nevét.

  2. Kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Fájl megnyitása hely amikor a keresésből kiderül.

  3. Miután megnyitotta a File Explorer alkalmazást, kattintson a jobb gombbal az alkalmazásra, és válassza a lehetőséget ingatlanok.

  4. Ban,-ben ingatlanok ablak, válassza ki Kompatibilitás.

  5. választ Futtassa a kompatibilitási hibaelhárítót.

  6. Alatt Válassza a hibaelhárítási lehetőségetválassza A program hibaelhárítása.

  7. Alatt Tesztelje a program kompatibilitási beállításaitválassza Tesztelje a programot.

  8. Ha a probléma megoldódott, a program elindul.

  9. Három lehetőség közül választhat. Ha a probléma megoldódott, válassza a lehetőséget Igen, mentse el ezeket a beállításokat erre a programra. Ha továbbra is problémái vannak, válassza a lehetőséget Nem, próbálkozzon újra különböző beállításokkal. Ezzel újabb tesztkör indul. Vagy végső megoldásként válassza Nem, jelentse a problémát a Microsoftnak, és keresse meg online a megoldást.

Ha azonban a program még mindig nem működik, válassza a lehetőséget Nem, próbálkozzon újra különböző beállításokkal. Ezen a ponton egy sor kérdést fognak feltenni neked, amelyekre meg kell válaszolnod, hogy pontosabban meghatározhasd a problémát. A Windows felhasználja az Ön bemenetét a javaslatok finomhangolására, amíg nem talál valamit, ami működik, vagy amíg nem adja fel.

Ha nincs szerencséje a hibaelhárítóval, vagy közvetlenül a kapun kívül tudja, milyen beállításokat szeretne használni, megpróbálhatja manuálisan beállítani a Kompatibilitási mód lehetőségeket.


A kompatibilitási mód kézi konfigurálása

Saját kompatibilitási módopcióinak manuális kiválasztásához kattintson a jobb gombbal a régi program futtatható fájljára, majd kattintson a gombra Tulajdonságok. A felbukkanó ablakban válassza a ikont Kompatibilitás fülre kattintva megtekintheti az opciókat.

Indítsa el a kiválasztásával Futtassa ezt a programot kompatibilis módban és válassza ki a legördülő listából az operációs rendszert, amelyre a programot tervezte. Kiválaszthatja a Windows bármely verzióját, egészen a Windows 95-ig. Ez az egy változás elegendő lehet a program futtatásához. Válassza a lehetőséget alkalmaz és próbálja ki, hogy lássa.

Ha továbbra is problémái vannak, térjen vissza a Kompatibilitás fülre, és vessen egy pillantást a többi lehetőségre. Néhány további változtatást hajthat végre a program futtatásában:

  • Csökkentse a színmódot - 8 vagy 16 bites színes módban futtatja a programot, ami segít, ha a program hibát dob, mondván, hogy az egyik ilyen módban kell futtatnia.
  • Futtassa 640 x 480 képernyőfelbontással - Megváltoztatja a kijelzőt sokkal kisebb felbontásra, ami segít, ha a program egy apró ablakot nyit meg, és nem vált át teljes képernyősre.
  • Megbénít kijelző méretezés nagy DPI-beállítások - (Windows 8) Kikapcsolja az automatikus átméretezést, ami segít, ha a program helytelenül jelenik meg, ha nagy méretű betűtípusokat választanak.
  • A magas DPI-beállítások módosítása - (Windows 10) Hasonló a fenti beállításhoz, de további speciális méretezési beállításokkal rendelkezik.
  • A program futtatása rendszergazdaként - Megemeli a felhasználó azon jogosultságait, hogy rendszergazdaként futtassa a programot.

Miután kiválasztotta, próbálja meg alkalmazni a beállításokat, és tesztelje újra az alkalmazást. Ha minden jól megy, látnia kell, hogy programja problémamentesen elindul.

Sajnos, ez nem tökéletes megoldás, és bizonyos alkalmazások még mindig nem tudnak megfelelően működni. Ha ilyen programmal találkozik, ellenőrizze az interneten, hogy van-e újabb verzió letölthető. Használhatja a fent említett hibaelhárítót arra is, hogy figyelmeztesse a Microsoftot a problémára és ellenőrizze az online megoldást.

Ne habozzon a régi, megbízható Google keresés használatával sem, hogy megtudja, valaki más talált-e megoldást a program futtatására.