Mesh Network vs Range Extender: Melyik a legjobb?

Egyes útválasztók és otthonok egyszerűen nem épülnek fel, hogy az egész épületben Wi-Fi-t biztosítsanak. A probléma megoldásának két fő módja van, de a megfelelő módszer kiválasztása nemcsak a vásárlás költségeitől, hanem az épület méretétől is függ, és hogy van-e már tisztességes útválasztója.

Ha már van hálózat, akkor az átjátszóknak nevezett eszközök megismétlik a jelet, kiterjesztve azt az alap router működési területén kívülre.

A másik lehetőség egy hálós hálózat telepítése, amely külön routerszerű eszközöket biztosít a különböző helyiségekben, hogy az egész házban Wi-Fi-t szolgáljanak.


Repeater vs Mesh Network

NETGEAR AC750 Wi-Fi hatótávolság-bővítő és Linksys Velop háromsávos egész otthoni Wi-Fi háló rendszer. NETGEAR és Linksys

A vezeték nélküli hatótávolság-bővítő helyben történő frissítésnek tekinthető, mivel csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja a bővítőt a meglévő hálózathoz a Wi-Fi jel kiszélesítése és a hatótávolság bővítése érdekében.

Ez a megközelítés nagyszerű, ha a háza nem túl nagy, és olcsó a hálós Wi-Fi rendszerekhez képest. Ráadásul továbbra is használhatja a meglévő útválasztót.

Van azonban néhány hátránya a Wi-Fi-átjátszóknak. Nem könnyű konfigurálni őket, és nem biztos, hogy olyan zökkenőmentesen használhatók az egész házban

A hálóháló a ház körül elhelyezett különálló hubokat tartalmaz, amelyek egymással kommunikálva biztosítják a Wi-Fi-t az egyes hubok hatótávolságán belül. A hálóeszközök abban az esetben hasznosak, mert általában néhányat vásárolnak egyszerre, és mindaddig, amíg az elosztók elég közel vannak egymáshoz a kommunikációhoz, mindegyikük teljes Wi-Fi jelet tud biztosítani minden szobában helyezett.

Tökéletesek nagyobb házakhoz, egyszerűen felállíthatók és könnyű központi irányítást kínálnak. Minden hub inkább különálló útválasztóként működik, ahelyett, hogy megismételné a jelet.

A hálós hálózatok azonban sokkal drágábbak, mint az átjátszók, és több eszközre van szükségük a ház körül.


Határozza meg, hova esik a Wi-Fi jel

Az épület méretének felmérése fontos lépés annak eldöntésében, hogy melyik eszközt vásárolja meg. Ha nem tud megbízható Wi-Fi-t szerezni valahol a házában, és az útválasztó mozgatása nem kivitelezhető, először döntse el, hogy a jelek szerint a házban a jel mindig csökken vagy nem olyan erős, mint szeretné.

Miért csökken a Wi-Fi-kapcsolatom?

Ha csak az a kérdésed, hogy néha kapsz némi Wi-Fi-t, de az gyakran leesik, akkor valószínűleg csak egy átjátszó elhelyezése a hely és az útválasztó között, hogy egy kis nyomást adj a jelnek. Ebben az esetben nincs kényszerítő ok a teljes Wi-Fi hálózat frissítésére új hálós eszközökkel.

Azonban, ha úgy találja, hogy a jel gyenge az útválasztó közelében, és még mindig rengeteg ház van hátra, amire Wi-Fi szükséges, akkor kicsi az esély arra, hogy egy jobbra elhelyezett átjátszó továbbítsa a jelet az otthon többi részére, kivéve, ha a háza elég kicsi.

Például, ha otthonának három emelete és több hálószobája van, és a földszinti útválasztó egyszerűen nem képes behatolni a falakba és más akadályokba az egész házban, akkor könnyebb lehet hálózatot hálós rendszerrel frissíteni, hogy egy szoba minden emeleten lehet saját Wi-Fi "hub".


Melyiket könnyebb kezelni és használni?

A Wi-Fi hálós hálózatokat könnyebb beállítani, mivel a legtöbb mobilalkalmazással rendelkezik, amely gyors és egyszerű módot kínál az összes hub együttes működésére. Az elosztók már be vannak programozva, hogy működjenek egymással, ezért általában olyan egyszerű, mint bekapcsolni őket és beállítani a hálózati beállításokat, például jelszóként. A telepítés általában kevesebb, mint 15 percet vesz igénybe

Miután mindannyian készen állnak az indulásra, mozoghat a házban, és automatikusan csatlakozhat arra, amelyik a legjobb jelet adja, mivel csak egy hálózat van, amelyet az összes hub egyszerre használ.

Mivel a legtöbb háló hálózat ilyen centralizált felügyeletet használ, megkönnyítik vendéghálózatok létrehozását, blokkolják az eszközök internethez való csatlakozását, internetes sebességtesztek futtatását és a kapcsolódó feladatokat.

A hatótávolság-hosszabbítók viszont gyakran zavaróak a beállításuk során. Mivel más gyártmányú útválasztókkal működhetnek (azaz a Linksys bővítőt használhatja egy TP-Link útválasztóval is), kézzel kell konfigurálnia a hosszabbítót, hogy csatlakozzon a fő útválasztóval. Ez a folyamat általában sokkal időigényesebb és bonyolultabb, mint a hálós hálózat beállítása.

Továbbá, mivel az átjátszók arra késztetnek, hogy új hálózatot építsen az extenderről, előfordulhat, hogy manuálisan kell váltania az extender hálózatára, amikor hatótávolságon belül van, ami nem mindig olyan, amit tenni szeretne, amikor épp a házában jár. . Ez a fajta konfiguráció azonban tökéletes lenne a mozgásképtelen eszközök számára, mint például a vezeték nélküli asztali számítógép.


Vegye figyelembe a költségeket

Óriási árkülönbség van a vezeték nélküli hosszabbító és a hálós Wi-Fi között. Röviden, ha nem hajlandó nagyon sokat költeni a Wi-Fi hálózat bővítésére, akkor előfordulhat, hogy elakadt az átjátszó megvásárlásával.

Egy jó Wi-Fi-bővítő mindössze 50 USD-ba kerülhet, míg a hálós Wi-Fi-rendszer akár 300 USD-t is megtéríthet.

Mivel az átjátszó egy meglévő hálózatra támaszkodik, amelyre már meg kell ismételnie a jelet, csak ezt kell megvásárolnia, míg a hálós hálózat a saját teljes rendszere, amely felváltja a meglévő hálózatot. Lehetséges azonban, hogy megvásárolhat egy hálós hálózatot, amelynek csak két külön elosztója van, hogy csökkentse az árat.


Fontos megjegyezni

Mindent figyelembe véve, a költségektől eltekintve, a háló hálózat gyakran a legjobb út, mivel szinte garantált, hogy egy minőségi rendszer szinte bármilyen méretű otthon számára képes Wi-Fi-t biztosítani. Ugyanakkor az is könnyû, hogy egy hálós rendszer nagyobb legyen, mint amire szüksége van egy kisebb otthonban.

Előfordulhat, hogy nem kell ismétlőt vagy hálós rendszert vásárolnia, ha sikerül az útválasztót jobb helyre mozgatnia. Például, ha az útválasztó az alagsori asztal alatt van elrejtve, kicsi az esélye, hogy kijuthat a garázsba; elegendő lehet a fő emeletre mozgatni, vagy legalábbis az íróasztal akadályától távol tartani.

Ha ez nem működik, akkor a nagy hatótávolságú útválasztóra való frissítés vagy az útválasztó antennáinak cseréje olcsóbb lehet.

A hálós hálózatok másik hátránya, hogy több eszköz van elhelyezve az egész házban. Az átjátszó beállításával csak a már meglévő routerre és az átjátszóra van szükség. A hálós beállításoknak három vagy több hubja lehet, ami sok technológiát jelenthet, ha különféle helyeken ülünk. Ez azt jelenti, hogy a hálós hálózatok általában sokkal vonzóbbak, és ritkán, ha valaha is vannak látható antennáik.