A legjobb Linux-beállítás a Windows Vista és XP cseréjéhez

Előfordulhat, hogy a régebbi hardverek nem működnek jól a Windows 10 alatt. Bár a nagyjából 2012 után gyártott szabványos számítógépek a Windows 10 rendszert futtatják, a régi számítógépeken a legjobb teljesítményt nyújtja, ha Linuxot telepít kis súlyú asztali környezetekkel.


Miért fontos a hardver?

A régebbi hardvereket három fő korlát jellemzi: A processzor architektúrája, a memória és a szabad lemezterület.

E három tulajdonság közül az építészet számít leginkább. A legtöbb modern operációs rendszer alapértelmezés szerint 64 bites processzort használ. Sokkal régebbi számítógépek csak 32 bites processzort kínálnak, ezért 32 bites operációs rendszerre van szükség.

Érdekes módon a Windows 10 minimális rendszerkövetelményei egy évtizeddel ezelőtti gépekre vonatkoznak:

  • Processzor: 1 gigahertz (GHz) vagy gyorsabb processzor vagy SoC
  • 1 gigabájt (GB) az 32-bithez vagy az 2 GB-hez az 64-bithez
  • Merevlemez: 16 GB 32 bites operációs rendszerhez 20 GB 64 bites operációs rendszerhez
  • Grafikus kártya: DirectX 9 vagy későbbi WDDM 1.0 illesztőprogram
  • Kijelző: 800x600

Bár a 4 GB RAM-mal és 30 GB lemezterülettel rendelkező számítógépek elméletileg képesek támogatni a modern operációs rendszereket, a legújabb operációs rendszerek 8 GB RAM-mal és 100 GB vagy annál nagyobb szabad lemezterülettel működnek a legjobban. A szint alsó részén található régebbi számítógépek jól működnek speciális Linux konfigurációkkal.


Alacsony erőforrású Linux disztribúció kiválasztása

A régebbi számítógépek Linux disztribúciójának kiválasztásakor többnyire az asztali környezetre kell összpontosítania. A DE az operációs rendszer grafikus felhasználói felülete. A Linux disztribúciók - és több száz ilyen van - általában nem befolyásolják a motorháztető alatti élmény minőségét. Ugyanakkor a különböző DE-k különböző erőforrásszinteket igényelnek, így egy olyan csúcskategóriás DE, mint a KDE, fájdalmasan elmarad, míg ugyanaz a disztribúció ugyanazon a számítógépen, alacsony szintű DE-vel repül.

Alacsony erőforrású DE

  • LXDE

  • XFCE

  • LXQT

Magas erőforrású DE

  • KDE

  • törpepapagáj

Három jó lehetőséged van:

  • XFCE tiszteletreméltó, könnyű DE tiszta áttekintéssel, jó testreszabási lehetőségekkel és DE-specifikus segédprogramokkal. Az 1990-es évek elejéig terjed; bár meglehetősen intuitív, nem illeszkedik tisztán a Windows vagy a Mac metaforáihoz.
  • LXQT szintén könnyű. Vizuálisan hasonlít a Windows XP motívumaihoz, ezért jó jelölt annak, aki az asztali számítástechnika új megközelítéseivel küzdhet.
  • Ha az LXQT úgy néz ki, mint a Windows XP, LXDE úgy néz ki, mint a Windows Vista. Kicsit vonzóbb vizuálisan, alapértelmezés szerint üvegesebb kivitelű elemekkel.

Egy közepes szintű DE, például a Cinnamon, a MATE vagy a Deepin, elég jól működhet, bár hardvertől függően előfordulhat, hogy teljesítményt ér el.

A régebbi hardvereknél mindig kerülje a nagy erőforrású DE-ket.


Szoftverválasztás

A disztribúciók nagy szoftverkatalógusokat kínálnak, de vigyázzon - bizonyos alkalmazások telepítése aránytalanul nagy rendszerellenállást eredményezhet. Ha az LXDE-t DE-ként telepíti, de a KDE csomag részét képező asztali alkalmazást telepít, számítógépe letölti és telepíti a KDE jelentős részét, amely aktiválódik és fut az adott alkalmazás támogatására.

A szoftverkatalógus általában megmondja, hogy milyen függőségeket igényel egy alkalmazás. Tartsa szemmel őket. Előfordulhat, hogy egy olyan alkalmazás, amely egy másik DE infrastruktúrájától függ, megfelelően települ és megfelelően működik a számítógépén, de a rendszer erőforrás-fogyasztásának árán.


Tekintsük a Héjat

A leggyorsabb Linux környezet a DE nélküli. A Linux parancssorból kiválóan működik, és számos különféle alkalmazás, köztük a Lynx webböngésző, shellből működik.