Miért tárolják a fényképeket egy DCIM mappában?

Ha bármilyen digitális fényképezőgépe van, és bármilyen figyelmet fordított arra, hogyan tárolja az elkészített fényképeket, akkor észrevehette, hogy azokat egy DCIM mappában tárolják.

Amit talán még nem vettél észre, hogy szinte minden digitális fényképezőgép, legyen az zsebes vagy professzionális DSLR változat, ugyanazt a mappát használja.

Szeretne hallani valami még meglepőbbet? Míg valószínűleg alkalmazásokat használ az okostelefonjával vagy táblagépével készített fényképek megtekintésére, szerkesztésére és megosztására, ezeket a fotókat a telefon egy DCIM mappában is tárolja.

Tehát mi különös ebben a mindenütt előforduló betűszóban, amelyről úgy tűnik, minden vállalat egyetért, annyira fontos, hogy mindannyian fel kell használniuk a fotóihoz?

A DCIM mappa nem kapcsolódik a DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) rövidítésű fájlformátumhoz. A DCIM olyan egyéb technológiai kifejezéseket is jelent, mint a digitális fényképezőgép képkezelése és a digitális fényképezőgép belső memóriája.


Miért éppen a DCIM és nem a „Fotók”?

Shannon Kropp / EyeEm / Getty Images

A DCIM a Digital Camera IMages rövidítése, ami valószínűleg segít ennek a mappának egy kicsit értelmesebbé tenni. A Fotók vagy Képek hasonlítana sokkal egyértelműbb és könnyebben észrevehető, de a DCIM választásának oka van.

A digitális fényképezőgépek fényképtárolóinak következetes elnevezését DCIM néven a DCF (Design Rule for Camera File System) specifikáció részeként határozták meg, amelyet annyi kameragyártó fogadott el, hogy az gyakorlatilag ipari szabvány.

Mivel a DCF specifikáció annyira elterjedt, a számítógépén lévő fényképkezelő szoftver, valamint a telefonra letöltött fotószerkesztő és -megosztó alkalmazások fejlesztői kényelmesen programozhatják eszközeiket, hogy a fényképkereséssel kapcsolatos erőfeszítéseket a DCIM mappára összpontosítsák.

Ez az összhang arra ösztönzi a többi fényképezőgép- és okostelefon-gyártót, valamint még több szoftver- és alkalmazásfejlesztőt, hogy ragaszkodjanak ehhez a csak DCIM-tárolási szokáshoz.

A DCF specifikáció nem csak a mappát diktálja, amelybe a fényképeket írják. Azt is mondja, hogy ezeknek az SD-kártyáknak formázáskor egy adott fájlrendszert kell használniuk (a sok FAT fájlrendszer-verzió egyikének), és hogy a mentett fotókhoz használt alkönyvtárak és fájlnevek egy meghatározott mintát követnek.

A DCF szabvány szerint a csak olvasható attribútum használható a fájlokon és mappákon, hogy megvédje őket a baleseti törléstől. Ez az egyetlen tulajdonság, amelyet a szabvány fontosnak nevezett.

A DCIM mappa több könyvtárat is tartalmazhat, olyan elnevezési szokásokkal, amelyek egyedi számmal kezdődnek, majd öt alfanumerikus karakterrel, például 483ADFEG. A fényképezőgép-gyártók általában előre kiválasztott karaktereket használnak annak jelzésére, hogy a fényképeket az adott fényképezőgép-készítő készítette.

A mappákban találhatók négy alfanumerikus karakterrel elnevezett fájlok, amelyeket 0001 és 9999 közötti szám követ.

Például egy DCIM gyökérmappával rendelkező fényképezőgépnek lehet egy 850ADFEG nevű almappája, a mappában pedig az ADFE0001.JPG, ADFE0002.JPG nevű fájlok.

Mindezek a szabályok sokkal könnyebbé teszik a fotóival való munkát más eszközökön és más szoftverekkel, mintha minden gyártó előállna a saját szabályaival.


Amikor a DCIM mappából DCIM fájl lesz

Figyelembe véve az egyediséget és az értéket, amelyet minden elkészített személyes fényképünk megélhet, vagy amelyre lehetősége van, különösen fájdalmas élmény fordul elő, amikor fényképei eltűnnek valamilyen technikai hiba miatt.

Az egyik probléma, amely az elkészített fényképek megtekintésének korai szakaszában felmerülhet, a tárolóeszközön - például az SD-kártyán - lévő fájlok sérülése. Ez akkor fordulhat elő, ha a kártya még mindig a fényképezőgépben van, vagy előfordulhat, ha behelyezik egy másik eszközbe, például a számítógépbe vagy a nyomtatóba.

Sokféle oka van annak, hogy az ilyen korrupció bekövetkezik, de az eredmény általában a három helyzet egyikére hasonlít:

  1. Egy vagy két kép nem tekinthető meg.

    Ebben a helyzetben gyakran nem tehet semmit. Vegye le a megtekinthető fényképeket a kártyáról, majd cserélje ki. Ha ez megismétlődik, valószínűleg problémája van az Ön által használt kamerával vagy fényképkészítő eszközzel.

  2. A kártyán egyáltalán nincsenek fotók.

    Ez azt jelentheti, hogy a kamera soha nem rögzítette a képeket, ebben az esetben okos az eszköz cseréje, vagy azt, hogy a fájlrendszer sérült.

  3. A DCIM mappa nem mappa, hanem most egyetlen, nagy fájl, ami szinte mindig azt jelenti, hogy a fájlrendszer sérült.

Bármennyire hasonlóak a # 2 és a 3-hoz, legalábbis ha a DCIM mappa létezik fájlként, akkor meglehetősen jól érezheti magát, hogy a képek ott vannak, csak nem olyan formában vannak, amelyhez most hozzáférhet.

A 2. vagy a 3. helyen egy külön fájlrendszer-javító eszköz, például a Magic FAT Recovery segítségét kell kérnie. Ha egy fájlrendszerrel kapcsolatos probléma okozza a problémát, ez a program segíthet.

Ha elég szerencsés a Magic FAT Recovery működése, a fényképek biztonsági mentése után mindenképpen formázza meg az SD-kártyát. Ezt megteheti a fényképezőgép beépített formázóeszközeivel, vagy a Windows vagy a macOS rendszerben.

Ha maga formázza a kártyát, formázza azt FAT32 vagy exFAT használatával, ha a kártya meghaladja a 2 GB-ot. Bármely FAT rendszer (FAT16, FAT12, exFAT stb.) Megteszi, ha 2 GB-nál kisebb.