Miért késik az iTunes Store számlázása?

Amikor vásárol valamit az iTunes Store vagy az App Store áruházból, az Apple nem mindig küld azonnal e-mailt a nyugtáról. Előfordul, hogy a bankszámláját valójában csak a vásárlás után egy nappal vagy annál hosszabb ideig terhelik meg. Az Apple iTune számlázási gyakorlatának két oka van: a hitelkártyadíjak és a fogyasztói pszichológia.

A cikkben szereplő információk az Apple összes digitális vásárlására vonatkoznak.


Miért számláz az Apple iTunes néhány nappal a vásárlás után?

A legtöbb hitelkártya-feldolgozó a vásárlás százalékán felül tranzakciónként vagy havi díjat számít fel a vállalatok számára. A magasabb árú termékeknél, mint például az iPhone 11, ezek a díjak a teljes ár olyan kis százalékát teszik ki, hogy a kiskereskedő számára nem jelentenek problémát. Az alacsony költségű cikkek, például a 0.99 dolláros dal esetében az Apple nyereségének nagyobb részét elveszítenék egyszeri díjak, ha külön dolgoznák fel őket.

A díjak megtakarítása érdekében az Apple gyakran csoportosítja a tranzakciókat. Az Apple tudja, hogy ha megvásárolt egy dolgot, akkor valószínűleg mást is vásárol, ezért a cég egy-két napot vár a számlája számlázása előtt arra az esetre, ha további vásárlásokat hajtana végre, amelyeket összevonhat. Olcsóbb és hatékonyabb egyszer számlázni, ha 10 darabot vásárol, ahelyett, hogy tízszer számlázna önnek egyedi vásárlásokért.


Hogyan tekintheti meg csoportosított iTunes-vásárlásait

Nézze meg, hogy az Apple hogyan csoportosítja a vásárlásait az iTunes alkalmazásban a fiókja megtekintésével:

  1. Nyissa meg az iTunes alkalmazást a számítógépen, és válassza a lehetőséget Fiók > Saját fiók megtekintése.

  2. Jelentkezzen be Apple ID-jével és jelszavával.

  3. Görgessen lefelé Vásárlási előzmények és válassza ki a Az összes.

  4. Válassza ki a Rendelés azonosító link a megrendelés jobb oldalán a tartalom megtekintéséhez. Lehet, hogy nem egyszerre vásárolta ezeket az elemeket, de itt vannak csoportosítva, mintha te tetted volna.

Ha az Apple nem tölti fel azonnal a kártyáját, honnan tudja, hogy a kártya később működik? Az első vásárláskor az iTunes Store előzetes engedélyt kér a kártyáján szereplő tranzakció összegéhez. Ez az eljárás biztosítja, hogy a pénz ott lesz, de a számlát csak később terheljük meg.


A késedelmes iTunes számlázás pszichológiai oka

Pénzmegtakarítás nem az egyetlen oka a számlázás késedelmének. A vásárlás után órákkal vagy napokkal felszámítva a vásárlást és a fizetést külön dolgoknak érezzük. Mivel nem kell azonnal fizetnie, úgy tűnik, hogy ingyen kap valamit, amikor megvásárol egy dalt, és azonnal meghallgathatja. Így a késedelmes számlázás ösztönzi az ügyfeleket impulzus vásárlásra.

Hogyan terheli meg az iTunes: Először hiteleket, majd ajándékkártyákat, majd betéti / hitelkártyákat

Amikor vásárol, az Apple először az iTunes-fiókod kreditjeiből merít. Ezt követően az iTunes ajándékkártyák fennmaradó egyenlegei befejezik a vásárlást. A fennmaradó egyenleget az Apple ID azonosítójához kapcsolódó fizetési módra terhelik. Van néhány kivétel, bár:

  • Ajándék küldése: Amikor zenét, filmeket, könyveket, alkalmazásokat stb. Ajándékoz az iTunes alkalmazásból, az mindig a bankkártyájára vagy a hitelkártyájára kerül, még akkor is, ha van ajándékutalvány-egyenlege.
  • Family megosztása: Ha a Családi megosztást használja, akkor a vásárlásokat először az egyes családtagok ajándékkártyáira vagy jóváírásaira terhelik. Csak akkor számolják fel őket a családszervező betéti vagy hitelkártyájával, ha ezeket a forrásokat felhasználják. Így minden családtag megkapja a számláján lévő pénzt ajándékkártyával, és elköltheti, ahogy akarja.