Fontos szempontok egy régebbi asztali számítógép frissítése előtt

Az átlagos asztali számítógép funkcionális élettartama nagyjából három-nyolc év. Az időtartam a megvásárolt rendszer típusától, a hardverkomponensek fejlődésétől és a szoftverkövetelmények időbeli változásától függ.

Sok lassan futó számítógép jelentős sebességnövekedést élvez, ha eltávolítja a régi programokat. A modern alkalmazások néha csendesen indulnak a háttérben, és akkor is felhasználják a rendszer erőforrásait, ha Ön nem használja őket.

Használja a PC visszaállítása eszközt a Windows 10 rendszerben, hogy még több takarékos takarításba kezdjen, mielőtt arra a következtetésre jutna, hogy frissítenie vagy cserélnie kell a számítógépet.

 Jupiterimages / Getty Images


Frissíteni vagy kicserélni?

Nincs szigorú szabály arról, hogy mikor kell frissítenie a számítógépet a teljes cseréjével szemben. Az egyik szempont az, hogy kényelmes vagy könnyű frissíteni a számítógépet. A legtöbb asztali Windows számítógép rendelkezik olyan portokkal, amelyekhez könnyedén el lehet jutni, de néhány laptop és az all-in-one számítógépes kialakítás jelentősen bonyolultabbá teszi a végfelhasználói frissítéseket.

Feltéve, hogy a frissítési útvonal szilárd, fontolja meg a számítógép cseréjét, ha az alkatrészek frissítésének költsége meghaladja a megfelelő cseréjének árát.

Ha figyelembe veszi a frissítések költségeit, gondoljon az öt fő cserélhető elemre: memória, merevlemezek, optikai meghajtók, videokártyák és processzorok.


Memory design

Az asztali számítógépen belüli memória a legkönnyebb és költséghatékonyabb frissítés. Minél több memória van a számítógépen, annál több adatot tud feldolgozni anélkül, hogy virtuális memóriát kellene használnia. A virtuális memória meghaladja a rendszer RAM-ját, és a merevlemezre megy, és onnan indul, hogy a rendszer folyamatosan működjön. A legtöbb asztali rendszert olyan memóriával szállították, amely elegendő volt a vásárláskor, de mivel a számítógépes programok összetettebbé válnak, több rendszermemóriát használnak fel.

A memóriafrissítések költsége különböző tényezőktől függ, például a számítógépes rendszer által használt memória típusától és a vásárolt mennyiségtől. A legtöbb esetben a memóriachipek cseréje az egyik legegyszerűbben elvégezhető hardverfrissítés.

Először ellenőrizze, hogy a számítógépét érinti-e a 4 GB-os memóriakorlát a 32 bites operációs rendszerekben. Ha a számítógép nem képes 64 bites operációs rendszert futtatni, akkor 4 GB-nál több fedélzeti RAM-ot nem tud elérni, függetlenül attól, hogy mennyi RAM-ot telepített.


Merevlemezek / hibrid meghajtók / szilárdtest meghajtók

Az asztali számítógép második legegyszerűbb frissítése a tároló meghajtókkal történik. A merevlemez-hely nagyjából megduplázódik kétévente, és a tárolt adatok mennyisége ugyanolyan gyorsan növekszik a digitális hangnak, videónak és képeknek köszönhetően. Ha a számítógépen elfogy a hely, gyorsan megoldhat egy új belső vagy külső merevlemezt.

A pro-szintű frissítés magában foglalja a szilárdtest-meghajtó hozzáadását. Az SSD-k jelentősen megnövelik a tárolási sebességet, de jóval kevesebb tárhelyet kínálnak az áruk miatt - de a Windows SSD-jének használata, ha az adatait külön fizikai meghajtón tárolja, jelentős teljesítményjavulást eredményez.

Alternatív megoldásként új szilárdtest-hibrid meghajtót használhat, amely hagyományos merevlemezt és egy kis szilárdtest-memóriát használ gyorsítótárként. Mindkét esetben csak akkor érheti el a teljesítménynövekedést, ha ezek lesznek az elsődleges vagy indító merevlemezek.

A piac számos jó szilárdtestalapú és hagyományos meghajtót támogat. Függetlenül attól, hogy melyiket választja, a meghajtó telepítése általában egyszerű folyamat.


CD / DVD / Blu-ray meghajtók

Az optikai meghajtók a modern számítógépeknél egyre ritkábbnak bizonyulnak, tekintettel az átmenetre a streaming adathordozókra és az USB flash meghajtókra, de még nem elavultak. Általában 25 dollárért találhat DVD-írót a legújabb modellekhez. Ugyanolyan egyszerűen telepíthetők, mint a merevlemezek, és az extra sebesség és a funkcionalitás nagyszerű frissítést jelent minden olyan számítógép számára, amely régebbi CD-íróval vagy egyszerű CD-ROM vagy DVD-ROM meghajtóval rendelkezik. Lehet, hogy sok újabb számítógép nem is tartalmazza ezeket a meghajtókat.

Válasszon az egyik legjobb belső vagy külső DVD-író vagy Blu-Ray meghajtó közül a számítógépéhez.


Videokártyák

A legtöbb embernek csak akkor kell frissítenie az asztali gép videokártyáját, ha speciális teljesítményre vagy funkcionalitásra törekszik a fejlett játékok vagy a statisztikai és adatbányászati ​​célú számítási szempontból bonyolult programok segítségével.

A grafikus kártyától várható teljesítmény nagysága a feladatoktól függően nagymértékben változik. A grafikus kártyák akár 100 és közel 1000 dollárba is kerülhetnek. A legtöbbhez fedélzeti áramellátásra van szükség, ezért a kártya keresése előtt ellenőrizze, hogy a meglévő tápegysége mit támogat.

CPU

Noha a legtöbb asztali PC-n lehet processzort frissíteni, a folyamat bonyolult és a legtöbb felhasználó számára nehéz végrehajtani. A számítógép alaplapja akkor is korlátozhatja, hogy milyen processzorokat telepíthet a rendszerbe. Ha az alaplap túl régi, a processzor cseréjéhez szükség lehet az alaplap és a memória frissítésére is, amelyek ugyanabba a területbe kerülhetnek, mint egy teljesen új számítógép vásárlása.