Mi az XML fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az XML fájl egy kiterjeszthető jelölési nyelv fájl.
  • Nyisson meg egyet az Online XML Viewer, a Visual Studio Code vagy a Notepad ++ használatával.
  • Konvertálás JSON, CSV, HTML és más fájlokká ugyanazokkal a programokkal.

Ez a cikk leírja, hogy mi az XML fájl, és hol használják, mely programok nyithatják meg őket, és hogyan lehet ezeket konvertálni egy másik szöveges formátumba, például JSON, PDF vagy CSV.


Mi az XML fájl?

Az XML fájl egy kiterjeszthető jelölési nyelv fájl. Ezek egyszerű szöveges fájlok, amelyek önmagukban nem tesznek semmit, csak az adatok szállítását, felépítését és tárolását írják le.

Az RSS-hírcsatorna az XML-alapú fájlok egyik gyakori példája.

Egyes XML fájlok Cinelerra Video Project fájlok, amelyeket a Cinelerra videoszerkesztő programmal használnak. A fájl tartalmazza a projekttel kapcsolatos beállításokat, például a projektben végzett korábbi szerkesztések listáját, valamint a médiafájlok elérési útját.

Web / Miguel Co

Míg összefüggőnek tűnnek, mert a fájlkiterjesztéseik hasonlóak, az XLM fájlok nem azonosak az XML fájlokkal.


XML fájl megnyitása

Számos program nyit XML fájlokat, köztük a Code Beautify Online XML Viewer és néhány webböngésző. Számos népszerű program szerkeszti az XML fájlokat is.

Néhány figyelemre méltó ingyenes XML-szerkesztő a Notepad ++ és az XML Notepad 2007. Az EditiX és az Adobe Dreamweaver még néhány népszerű XML-szerkesztő, de csak akkor szabad használni, ha sikerül megszereznie a próbaverziót. A Microsoft népszerű Visual Studio Code szerkesztője egy bajnokként kezeli az XML fájlokat.

Az, hogy egy XML fájl könnyen megnyitható és megtekinthető, még nem jelenti azt, hogy bármit meg fog tenni. Sok különböző típusú program használja az XML-t az adatok szabványos tárolásának módjaként, de valójában egy XML-fájl meghatározott célú használatához meg kell tudni, hogy az adott XML-fájl mire tárolja az adatokat.

Például az XML formátumot használjuk a MusicXML fájlokhoz, egy XML alapú kotta formátumot. Megnyithatja az XML fájlok egyikét bármely szövegszerkesztőben, hogy megnézze, milyen adatok vannak, de valójában csak olyan programokban hasznos, mint a Finale NotePad.

Mivel az XML fájlok szövegalapú fájlok, minden szövegszerkesztő, beleértve a Windows beépített Jegyzettömb eszközét is, képes lesz megfelelően megjeleníteni és szerkeszteni az XML fájl tartalmát. A fent említett dedikált XML-szerkesztők jobbak az XML-fájlok szerkesztésére, mert megértik a fájl felépítését. A szokásos szövegszerkesztő nem olyan egyszerű az XML fájlok szerkesztésére.

Ha azonban ezt az utat akarja megtenni, akkor tekintse meg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánkat.

Az XML fájlkiterjesztést használó Cinelerra Video Project fájlok a Linuxos Cinelerra szoftverrel nyithatók meg. A program korábban kettévált, Heroine Virtual és Community Version néven, de most egybe vannak egyesítve.

Ha továbbra sem tudja megnyitni a fájlt, győződjön meg arról, hogy nem keveri össze egy olyan fájllal, amelynek csak hasonló fájlkiterjesztés-neve van, például XMP, XMF vagy ML fájl.


XML fájl konvertálása

Az XML fájlok más formátumba konvertálásának legjobb megoldása az egyik már említett szerkesztő használata. Az XML fájlt létrehozó program több mint valószínű, hogy ugyanazt a fájlt más formátumba tudja menteni.

Például egy egyszerű szövegszerkesztő, amely képes megnyitni egy olyan szöveges dokumentumot, mint az XML, általában elmentheti a fájlt egy másik szöveges formátumba, például a TXT-be. Ezzel a kapcsolóval azonban nem nyer semmit, csak a fájlkiterjesztés megváltoztatását.

Ha gyors megoldást keres, akkor próbálja ki a Code Beautify online XML-JSON átalakítóját. Ez az eszköz lehetővé teszi az XML konvertálását JSON-ba úgy, hogy beilleszti az XML-kódot a webhelyre, majd letölti a .JSON fájlt a számítógépére. Böngészhet a számítógépén az XML fájl után, vagy betölthet egyet egy URL-ből.

Természetesen az XML-JSON átalakító csak akkor hasznos, ha ezt követi. Íme néhány más ingyenes online XML-konverter, amelyek hasznosabbak lehetnek az Ön számára:

  • XML - HTML
  • XML - CSV
  • XML - XSD
  • XML-fájl PDF-be

Íme néhány ingyenes konverter, amely XML-be konvertál, nem pedig XML-ből:

  • XLS / XLSX - XML
  • SQL XML-be
  • CSV - XML
  • JSON - XML

A fájlkiterjesztést (például az XML fájlkiterjesztést) általában nem lehet megváltoztatni olyanra, amelyet a számítógép felismer, és elvárja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen. A legtöbb esetben a tényleges fájlformátum-átalakításra van szükség a fent leírt módszerek egyikével. Mivel azonban az XML szöveges, a bővítmény átnevezése bizonyos esetekben hasznos lehet.


További információ az XML fájlokról

Az XML fájlok címkékkel vannak formázva, hasonlóan a többi jelölőnyelvi fájlhoz, például a HTML fájlokhoz. XML mintafájlt láthat a Microsoft webhelyén.

A Microsoft Office 2007 óta a Microsoft XML-alapú formátumokat használ a Word, az Excel és a PowerPoint számára, tájékoztató jellegűek a megfelelő fájlformátumukban: .DOCX, .XLSX és .PPTX. A Microsoft részletes magyarázatot nyújt ezen XML alapú fájltípusok használatának előnyeire.

Néhány más XML-alapú fájltípus az EDS, XSPF, FDX, SEARCH-MS, CMBL, APPLICATION és DAE fájlok.

A W3Schools rengeteg információval rendelkezik az XML fájlokról, ha részletes áttekintést keres a velük való együttműködésről.