ORF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az ORF fájlkiterjesztésű fájl egy Olympus Raw Image fájl, amely az Olympus digitális fényképezőgépeiből származó feldolgozatlan képadatokat tárol. Nem ilyen nyers formában kívánják megtekinteni őket, hanem szerkeszteni és feldolgozni egy elterjedtebb formátumba, például TIFF vagy JPEG.

A fotósok az ORF fájl segítségével képeket fejlesztenek a szoftver segítségével, beállítva az expozíciót, a kontrasztot és a fehéregyensúlyt. Ha azonban a fényképezőgép "RAW + JPEG" módban készít felvételeket, akkor az ORF fájlt és JPEG verziót is készít, így könnyen megtekinthető, kinyomtatható stb.

Összehasonlításképpen: egy ORF fájl 12, 14 vagy több bitet tartalmaz pixelenként a kép csatornájánként, míg a JPEG csak 8.

Az ORF a Vamsoft által kifejlesztett Microsoft Exchange Server spamszűrő neve is. Ennek azonban semmi köze ehhez a fájlformátumhoz, és nem fogja megnyitni vagy átalakítani az ORF fájlt.


Hogyan nyitható meg egy ORF fájl

Az ORF fájlok megnyitásához a legjobb megoldás az Olympus Workspace, az Olympus ingyenes programjának használata, amely a fényképezőgépek tulajdonosai számára elérhető. Windows és Mac rendszeren egyaránt működik.

Az Olympus Workspace megszerzése előtt meg kell adnia az eszköz sorozatszámát a letöltési oldalon. Az oldalon található egy kép, amely megmutatja, hogyan lehet megtalálni ezt a számot a fényképezőgépen.

Az Olympus Master is működik, de fényképezőgépekkel együtt szállították le 2009-ig, így csak az adott kamerákkal készült ORF fájlokkal működik. Az Olympus ib egy hasonló program, amely felváltotta az Olympus Master programot; nemcsak az idősebbekkel, hanem az újabb Olympus digitális fényképezőgépekkel is működik.

Az ORF képeket megnyitó másik Olympus szoftver az Olympus Studio, de csak E-1 és E-5 kamerák számára. Kérhet másolatot az Olympus e-mailben.

Az ORF fájlok Olympus szoftver nélkül is megnyithatók, például az Able RAWer, az Adobe Photoshop, a Corel AfterShot és valószínűleg más népszerű fotó- és grafikus eszközök segítségével. A Windows alapértelmezett fotómegjelenítőjének képesnek kell lennie az ORF fájlok megnyitására is, de ehhez szükség lehet a Microsoft Camera Codec Packra.

Mivel több program képes megnyitni az ORF fájlokat, előfordulhat, hogy több is lesz a számítógépén. Ha úgy találja, hogy az ORF fájl olyan programmal nyílik meg, amellyel inkább nem kívánja használni, könnyen megváltoztathatja az alapértelmezett programot, amely megnyitja az ORF fájlokat.


ORF fájl konvertálása

Töltse le ingyen az Olympus Workspace alkalmazást, ha az ORF fájlt JPEG vagy TIFF formátumba kell konvertálni.

ORF fájlokat online is konvertálhat egy olyan webhely segítségével, mint a Zamzar, amely támogatja a fájl JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator fájlba (AI) és más formátumba mentését.

Az Adobe DNG Converter programot Windows vagy Mac számítógépeken is felhasználhatja az ORF átalakítására DNG-re.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Az első dolog, amit meg kell tennie, ha a fájl nem nyílik meg a fent említett programokkal, az az, hogy ellenőrizze a fájlkiterjesztést. Egyes fájlformátumok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely nagyon hasonlít az "ORF" fájlhoz, de ez nem jelenti azt, hogy lenne bennük valami közös, vagy hogy ugyanazokkal a szoftverekkel dolgozhatnának.

Például az OFR fájlok könnyen összetéveszthetők az ORF képekkel, de valójában azok az OptimFRONG audiofájlok, amelyek csak néhány olyan audióhoz kapcsolódó programmal működnek együtt, mint a Winamp (az OptimFROG pluginnel).

Előfordulhat, hogy a fájl egy ORA fájl, egy WRF fájl, vagy akár egy RadiantOne VDS Database Schema fájl, amelynek ORX fájlkiterjesztése nyílik a RadiantOne FID használatával.

Egy ORF jelentés fájl úgy hangozhat, mintha valami köze lenne az ORF képfájlhoz, de nem az. Az ORF jelentés fájlok a PPR fájlkiterjesztéssel végződnek, és a Vamsoft ORF spamszűrő hozza létre őket.

Az ERF fájlok hasonlóak; képfájlok, amelyeket Epson kamerák hoztak létre.

Mindezen esetekben és valószínűleg sok más esetben a fájlnak semmi köze az Olympus kamerák által használt ORF képekhez. Ellenőrizze, hogy a fájlkiterjesztés valóban a ".ORF" szót írja-e a fájl végén. Valószínű, hogy ha nem tudja megnyitni a fent említett képmegjelenítők vagy konverterek egyikével, akkor valójában nem egy Olympus Raw Image fájllal foglalkozik.