7Z fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A 7Z kiterjesztésű fájl egy 7-Zip tömörített fájl. Kicsit olyan, mint egy mappa a számítógépen, csakhogy ez valóban fájlként működik.

Mind a mappában, mind a 7Z fájlban egy vagy több fájl, sőt más mappa is tárolható. A mappákkal ellentétben azonban ez csak egyetlen, a .7Z kiterjesztésű fájl, amely az adatok tömörített archívumaként szolgál.

Valószínűleg csak akkor jelenik meg, ha letölti az internetről a csomagban lévő fájlokat, például a számítógépes szoftverprogramokat, képalbumokat, dokumentumgyűjteményeket ... alapvetően bármit, amelyet kisebb, tömörített formában lehet legjobban letölteni.

Néhány 7Z fájl kisebb darabokra van bontva, hogy megkönnyítse azok elküldését vagy tárolását. Végül egy másik fájlkiterjesztéssel rendelkeznek, például .7Z.001.


Hogyan nyitható meg egy 7Z fájl

Egyre több tömörítési / dekompressziós programmal nyithatók meg, de a formátum készítői által létrehozott ingyenes 7-Zip eszköz valószínűleg a legjobb a Windows rendszeren. Ez lehetővé teszi nemcsak a kibontást (megnyitást), hanem saját 7Z fájlok létrehozását is.

A p7zip a Linux 7-Zip parancssori verziója.

A PeaZip egy másik kedvenc, amely támogatja a 7Z formátumú kibontást és tömörítést mind Windows, mind Linux alatt.

MacOS esetén; A Keka vagy az Unarchiver, mindkettő ingyenes, két nagyszerű alternatíva a fájlok kibontásához. A Commander One egy másik lehetőség.

Néha, még a fájlcsomagoló program telepítése után sem, a dupla kattintás nem nyitja meg a fájlt. Gyors és egyszerű megoldás: kattintson a jobb gombbal a fájlra, majd válassza a dekompressziós programban történő megnyitást.

A 7-Zip fájlban ez a 7-Zip > Nyissa meg az archívumot, amely megnyitja a 7Z fájlt a 7-Zip File Manager alkalmazásban.

Ha előre szeretné kiválasztani azt a programot, amely mindig megnyitja a 7Z fájlokat, amikor duplán kattint rájuk, olvassa el a Fájl társítások módosítása a Windows útmutatóban című cikkünket. Bár ez lehetővé teszi a 7Z fájlokat automatikusan megnyitó program megváltoztatását, bármikor más eszközt használhat, ha először megnyitja a másik fájlkivonót, majd onnan tölti be a fájlt.

Rengeteg ingyenes online 7Z fájlnyitó is rendelkezésre áll, amelyek egyáltalán nem igényelnek semmilyen szoftver letöltését, és amelyek bármely operációs rendszeren működnek, modern webböngészővel. Ezek úgy működnek, hogy feltöltik a weboldalra a kibontási folyamathoz, ahol aztán egyes fájlokat letölthetnek belőle.

Az ezyZip, a B1 Online Archive és az Unzip-Online néhány ingyenes online 7Z fájlnyitó.

Ha mobileszközön kell megnyitnia egyet, akkor az olyan ingyenes alkalmazásoknak működniük kell, mint az iZip (iOS) és a 7Zipper (Android).

Hogyan nyitható meg a 7Z alkatrészfájlok

Több 7Z fájlja van, amelyeket együtt kell megnyitni? Ha különböző részekre lett felosztva, akkor azokat nagyon meghatározott módon kell összekapcsolnia az eredeti fájl elkészítéséhez, amelyet azután normálisan kibonthat.

Például lehet, hogy van egy part1.7z, part2.7z, part3.7z stb. Ez zavarba ejtő lehet, mert ha csak egyet nyit meg, akkor valószínűleg talál egy másik valami valamit.001 nevű fájlt, és ez a minta folytatódik a többi 7Z fájl mindegyikével.

Kicsit zavaró megérteni, ha még soha nem foglalkozott többrészes 7Z fájlokkal, ezért javasoljuk, hogy olvassa el a Nexus Wiki ezen lépéseit, hogy képet kapjon arról, hogyan kombinálhatja őket, hogy végül eljuthasson az ezekben a részekben tárolt tartalomhoz.

A Nexus Wiki utasításai valami konkrét dolog megnyitására vonatkoznak, ezért a fájlnevek nem fognak megegyezni a fájljaival, de a lépések segítségével továbbra is bármi hasonlóat megnyithat, amelynek több 7Z része van. Ezek az utasítások csak a 7-Zip esetében is relevánsak.


7Z fájl konvertálása

Ne feledje, hogy a 7Z fájl valóban olyan, mint egy mappa, amely egy vagy több fájlt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy nem konvertálhat egyet PDF-be, DOCX-be, JPG-be vagy más hasonló formátumba. Az ilyen feladatok megkövetelik, hogy a fájlokat először kivonják az archívumból, majd külön-külön konvertálják őket egy másik fájlátalakítóval.

Ehelyett az egyetlen más fájlformátum, amelyre konvertálható, más archív formátum, például ZIP, RAR, ISO stb.

A legkönnyebb és leggyorsabb módja egy kis 7Z fájl konvertálásának az online szolgáltatás használata. A Zamzar különösen olyan, amely képes átalakítani számos más archív formátumra, például ZIP, TAR, LZH és CAB.

Két további példa a CloudConvert és a Convert Files, amelyek olyan webhelyek, amelyek ingyenesen konvertálhatják a 7Z-t RAR-ba a böngészőben, valamint más formátumokba, például a TGZ-be. A Zamzarhoz hasonlóan foglalja le ezeket a webhelyeket kisebb 7Z fájlok számára, mivel a teljes archívumot fel kell töltenie a webhelyre, mielőtt átalakíthatja, majd a mentéshez le kell töltenie.

Nézze meg ezeket az alkalmanként használt formátumok ingyenes fájlkonvertálóit más olyan webhelyek számára, amelyek képesek konvertálni egyet.

Ha a tiéd nagy, vagy a 7Z-t ISO-ra kívánja konvertálni, akkor valószínűleg a legjobb egy dedikált, "offline" tömörítési / dekompressziós programot használni, mint például az IZArc, a TUGZip vagy a Filzip.


További információ a 7Z fájlokról

A 7Z egy nyílt fájlformátum a GNU Lesser General Public License alatt.

A 7Z fájlformátumot eredetileg 1999-ben adták ki. 16 milliárd GB méretű fájlméretet támogat.

A formátum nem tárolja a fájlrendszer engedélyeit. Ez azt jelenti, hogy nem állíthatja be a fájlok engedélyeit, nem tárolhatja azokat egy 7Z fájlban, és elvárhatja, hogy ugyanazok az engedélyek megmaradjanak, amikor kibontja őket.

Az AES 256 bites titkosítás használható a 7Z fájlokon annak megakadályozására, hogy megnyissák a jelszót.

A 7-Zip programmal öt különböző tömörítési szint közül választhat új fájl készítésekor, a leggyorsabbtól az Ultra-ig. Akár a Store lehetőséget is választhatja, ha inkább nem tömörítené, amely gyorsabban létrehozza és kibontja a fájlokat későbbre, de a legtöbb tárhelyet is el fogja foglalni.

Ha mégis tömörítési szintet választ, akkor különféle tömörítési módszerek közül választhat, beleértve az LZMA2, LZMA, PPMd és BZip2. Néhány további lehetőség, amikor a 7-Zip segítségével 7Z fájlt készítenek, tartalmaz egy másik szótárméretet, szóméretet, tömör blokkméretet, CPU-szálak számát és egyebeket.

Miután létrehozott egy 7Z fájlt, új fájlokat adhat hozzá azzal, hogy egyszerűen áthúzza a fájlokat a mappába, amikor az nyitva van a 7-Zip fájlban (és valószínűleg más fájltömörítő programokban is).

A 7-Zip áttekintése

Ha érdekli a formátum sajátosságainak elolvasása, javasoljuk a 7-Zip.org webhely felkeresését.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fent említett programok és webhelyek nem elégségesen nyitják meg a 7Z fájlt, akkor valószínűleg nem igazán egy 7-Zip tömörített fájl! Valószínű, hogy rosszul olvasta a fájlkiterjesztést ...

A Z7 egy példa egy fájlkiterjesztésre, amely könnyen félreolvasható 7Z fájlként. A Z7 fájlok egy Z-machine Z-code 7-es verziójú fájlok, amelyeket egy játékmotor használ, különösen a Z-machine motor a régi szöveges kalandjátékokhoz.

A Windows Frotz és a Zoom két olyan program, amelynek képesnek kell lennie a Z7 fájlok megnyitására.