Az Android App engedélyeinek kezelése

Az Android 10-től kezdődően az alkalmazások engedélyeinek megadásának módjai részletesebbek az Android okostelefon-beállításaiban. Megtekintheti az Android engedélyeit alkalmazásonként, típusonként, valamint könnyebben szabályozhatja a Google által Öntől gyűjtött információkat. A legtöbb esetben engedélyezhet vagy megtagadhat, de egyes engedélyeknek van egy harmadik lehetőségük is: csak az alkalmazás használata közben.

Ezek az utasítások az Android 10, 9.0 (Pie) és 8.0 (Oreo) operációs rendszerekre vonatkoznak.


Hogyan lehet elérni az engedélybeállításokat

Háromféleképpen lehet navigálni az engedélykezelőhöz. Az első lehetőség az Alkalmazások és értesítések részben található Speciális beállítások megnyitása.

  1. Nyisd ki beállítások.

  2. Érintse Alkalmazások és értesítések.

  3. Érintse Részletes > Engedélykezelő. Megjelenik az engedélyek listája, amelyek mindegyikének részletei alatt megtalálhatók - például Testérzékelők (0 alkalmazásból 2 engedélyezett).

  4. Érintse meg az engedélyeket, hogy lássa, mit jelent. A testérzékelő jogosultságokkal rendelkező alkalmazások hozzáférhetnek a létfontosságú jeleire vonatkozó érzékelő adatokhoz.

  5. Alatta két szakasz található: Megengedett és tiltott. Koppintson az alkalmazás nevére az Engedélyek engedélyezése vagy megtagadása lehetőséghez.

  6. Ezen a képernyőn megérintheti az alkalmazás összes engedélybeállításának megtekintését.

  7. Menj vissza a Engedélykezelő. Koppintson a Települések, megtalálja Google Maps (vagy egy másik navigációs alkalmazás), és kettő helyett három lehetőséget lát: Megengedett, tiltottés Csak használat közben engedélyezett.

Az összes alkalmazás megtekintésével juthat el az Engedélyek beállításaihoz

Egy másik módszer az, hogy az összes alkalmazás oldalára lép a beállítások között.

  1. Nyisd ki beállítások.

  2. Érintse Alkalmazások és értesítések.

  3. A képernyő tetején a közelmúltban használt alkalmazások találhatók. Koppintson a Az összes alkalmazás megtekintése hogy megkapja a teljes listát.

    Azt is meg fogja mondani, hogy hány alkalmazásod van - például Mind az 57 alkalmazás megtekintése.

  4. Koppintson egy alkalmazásra, majd a elemre Engedélyek hogy megtekinthesse ezt az információt.

  5. Mint fent, látni fog egy Megengedett és tiltott szakasz. Koppintson egy elemre az engedélyek módosításához. Koppintson a Az összes engedélyes alkalmazás megtekintése áttekintéshez.

  6. Koppintson egy alkalmazásra az engedélyek módosításához.

Nyissa meg az Engedélyek beállításait az Adatvédelmi beállítások oldalon

Végül a leggyorsabb mód azáltal, hogy az adatvédelmi beállításokba megy.

  1. Nyisd ki beállítások.

  2. Érintse Adatvédelem > Engedélykezelő.

  3. Az engedélyek alkalmazásonkénti engedélyezéséhez vagy megtagadásához érintse meg az engedélyeket, például a Naptárt vagy a Kamerát.


Hogyan lehet megtekinteni a speciális alkalmazáshozzáférést

Az Android speciális alkalmazás-hozzáférési beállításokkal is rendelkezik. Ezekkel ritkán kell játszania, és néhány elérhető az alkalmazás beállításaiban. Ide tartoznak a Tap & pay (mobilfizetések) és a Korlátlan adatok.

  1. Nyisd ki beállítások.

  2. Érintse Alkalmazások és értesítések.

  3. Érintse Részletes.

  4. Görgessen le, és érintse meg a gombot Speciális alkalmazás-hozzáférés.

  5. Megjelenik egy kevésbé ismert engedélyek listája, mint például az akkumulátor optimalizálása, az eszközadminisztrációs alkalmazások, a Ne zavarjanak hozzáférés és a Kép a képben lehetőség.

  6. Koppintson egy engedélyre annak megtekintéséhez, hogy mely alkalmazásokat engedélyezte, majd koppintson egy alkalmazásra az engedély be- vagy kikapcsolásához.


Hogyan korlátozhatjuk a Google által végzett tevékenységkövetést

A Google rengeteg tevékenységét követi, ezek egy részét jobb szolgáltatás vagy javaslatok nyújtása érdekében a meglátogatott helyek, a felkeresett webhelyek, a megtekintett YouTube-videók, valamint a személyre szabott hirdetések alapján. Könnyű korlátozni vagy kikapcsolni ezeket az engedélyeket, ha úgy tetszik.

  1. Nyisd ki beállítások > Adatvédelem > Részletes

  2. Érintse Google helyelőzmények.

  3. Válasszon egy Google-fiókot.

  4. Toggle Helyelőzmények be vagy ki.

  5. Görgessen le, és érintse meg a gombot Minden tevékenységvezérlő hogy megtekinthesse a Google összes tevékenységkövetését.

    Az előző képernyőről a Tevékenységvezérlőkhöz is eljuthat.

  6. Engedélyezheti vagy letilthatja a Google internetes és alkalmazástevékenységek, helyelőzmények és YouTube-előzmények gyűjtésének lehetőségét. 

  7. Görgessen le a Hirdetés személyre szabása elemig, és koppintson a ikonra Nyissa meg a Hirdetésbeállításokat a funkció be- vagy kikapcsolásához. Ez a képernyő azt is magyarázza, hogy a Google hogyan szabja személyre a hirdetéseket, beleértve a Google-fiókjába felvett személyes adatokat is. A webhelyeik látogatása alapján láthatja azt is, hogy mely vállalatok jelenítenek meg hirdetéseket Önnek.

  8. Végül itt van egy kategória lista az atlétikai ruházattól a könyveken és irodalmon át a gyorsétteremig. Mindkettőt be- vagy kikapcsolhatja; ha be van kapcsolva, a Google a Google és a YouTube keresések alapján becsüli meg az Ön érdeklődését.