RAW-szerkesztés az Snapseed for Android alkalmazásban

2014-ben az Android telefonok RAW formátumban tudtak lőni. A RAW formátum DNG formátumban van, amely az Adobe saját szabványa a képek számára. A RAW formátum azt jelenti, hogy a kép veszteségmentes módon készül, vagyis a fényképezőgép érzékelőjén keresztül minimálisan feldolgozzák. Ez a mobil fotósok számára azt jelenti, hogy a képed a lehető legtöbb információval könnyebben szerkeszthető. Ez a sok fényképész által előnyben részesített módszer, így amikor a képek szerkesztéséről vagy utólagos feldolgozásáról van szó, kevés információt veszít el. A Windows Phones néhány évvel ezelőtt már ebben a formátumban fényképez az 1020-as szériával, és az Android bejelentette, hogy 2014-ben RAW-ba mentette. A kérdés az, hogy biztosan tudott RAW-ban fényképezni, de még mindig be kellett hoznia az asztali szerkesztésbe szoftvert a RAW fájl előnyeinek kihasználása érdekében.


A Snapseed használata

A Google tulajdonában lévő Snapseed lényegében a mobil fotózás Photoshopja. Könnyen használható, és a felhasználói felület valóban egyszerű. Dobja be, hogy ha fényképész vagy androidos telefont használ, akkor a telefonon a Snapseed segítségével szerkesztheti a RAW képeket. 

Ez egy jelentős frissítés az Android shooterek számára. Mondanom sem kell, hogy ez tovább segíti az ötletet, hogy hordozzon egy mobil sötét szobát. A telefonon az egyik legerősebb szerkesztő rendszer van, és RAW-képekkel maximalizálni tudja az utófeldolgozás képességeit.

Az alkalmazást a mobilfotózás Photoshopjának vagy Lightroomjának tekintjük, annak ellenére, hogy az Adobe erőfeszítéseket tett arra, hogy név szerint elég hatékony alkalmazást fejlesszen ki a Snapseed trónfosztására. Sajnos az alkalmazás iOS-verziója nem rendelkezik ezzel a képességgel.


A RAW telefonfotók korlátai

Ne feledje, hogy az okostelefonos kamerák érzékelőinek mérete még mindig nagyon korlátozott. Egyszerűen a fizika törvényei, de nem akadályozza a fotóst abban, hogy csodálatos, minőségi képeket készítsen a telefonján keresztül. Dobja be a RAW szerkesztésének lehetőségét, és a rés riasztó sebességgel megszűnik. Az Android Marshmallow operációs rendszer sokkal hasonlóbbá tette az androidokat az iOS rendszeréhez, és ismét van egy újabb hiányosság a minőség terén. Ehhez hozzátesszük, hogy a RAW rögzítése és szerkesztése csak az Android rendszeren érhető el, és ez az érv egy kicsit vonzóbbá teszi az Apple-t.

A puszta RAW-szerkesztési képesség azt jelenti, hogy a mobil fotósoknak annyira szükséges rugalmasságuk lesz, mint a szokásos JPEG-formátumban. Eredeti adatokat kap, amelyeket a kamerás telefon rögzít.

Amikor megnyitja a Snapseed és egy RAW képet, azonnal nyissa meg a Fejlesztő eszköz. Innen egyenesen beugorhat és manipulálhatja az expozíciót, a kontrasztot, a fehéregyensúlyt, a telítettséget, az árnyékokat, a kiemeléseket és a struktúrát, és mindezt a kamera és érzékelője által biztosított RAW adatok felhasználásával. 

Ez óriási lépés a mobil fényképezés kimenetének ellenőrzésének és minőségének növelésében.