Mi a teendő, ha az USB-portok nem működnek?

Akár csatlakoztat egy USB flash meghajtót, fülhallgatót, nyomtatót, megpróbálja szinkronizálni az MP3 lejátszót, vagy akár az okostelefonját, azt várja, hogy az USB-eszközök csak akkor működnek, amikor csatlakoztatja őket. univerzális soros busz, amelynek célja az eszközök tetszés szerinti csatlakoztatása és leválasztása, gyakran mind a Windows, mind a Mac számítógépekhez, sok gond nélkül.

Web / Jie En Lee 


Az USB-porttal kapcsolatos problémák megoldása

Amikor az USB-portok hirtelen leállnak, a probléma mindig a hardver vagy a szoftver hibájáig vezethető vissza. Ezen problémák egy része a Windows és a Mac számítógépeken egyaránt megegyezik, míg mások csak az egyikre vagy a másikra jellemzőek.

  1. Indítsa újra a számítógépet. Néha szerencséje lesz, és a legegyszerűbb megoldás a legnagyobb probléma megoldását eredményezi.

    Ha az újraindítás nem jár a trükkel, akkor át kell térnie a bonyolultabb javításokra.

    Miért hajlamos valaminek az újraindítása megoldani a legtöbb problémát

  2. Keressen törmeléket az USB-porton. Ezek a portok nyitva vannak, amikor nincs csatlakoztatva egy eszköz, így a törmelék, például por vagy élelmiszer könnyen beékelődhet.

    Ha bármi beragadtnak tűnik, kapcsolja le a számítógépet, és óvatosan távolítsa el az akadályt egy vékony műanyag vagy fa eszközzel, mint egy fogpiszkáló.

    Bizonyos esetekben egy olyan termék, mint a tartály, hasznos lehet az akadályok USB-portból történő kifújásában. Csak vigyázzon, hogy ne tolja tovább az akadályt.

  3. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e meglazulva vagy megszakadva a belső csatlakozások. Ennek egyik módja az USB-eszköz behelyezése, majd a kapcsolat kíméletes mozgatása. Ha röviden csatlakoztatja és leválasztja, akkor fizikai probléma van a kábellel vagy az USB-porttal.

    Ha nagy mozgást érez, amikor finoman megingatja az USB-csatlakozót, az azt jelzi, hogy lehajolhat vagy letörhet a tábláról. És bár néha megoldható ez a fajta probléma, valószínűleg jobb, ha szakemberhez viszi.

  4. Próbáljon meg egy másik USB-portot használni. Sok számítógépnek több USB-portja is van, ezért egy meghibásodott port kizárására jó módszer az, ha kihúzza az USB-eszközt a konnektorból, és különböző portokban próbálja ki.

    Csatlakoztassa az USB-eszközt a számítógép elülső és hátsó részének néhány portjához. Ha az eszköz egyik porton sem működik, valószínűleg probléma van a hardverével.

    Ha készüléke különböző portokba csatlakoztatva kezd működni, akkor az első portnak valószínűleg fizikai problémája van, amelyet meg kell oldani.

    Az is előfordulhat, hogy az elülső vagy a hátsó USB-portok mindegyikével kapcsolatprobléma merül fel, ezért fontos, hogy többet próbálkozzon mindkét oldalon.

  5. Cserélje egy másik USB-kábelre. Az USB-kábel meghibásodásai gyakoribbak, mint az USB-csatlakozási hibák, ezért ügyeljen arra, hogy cseréljen egy másik kábelt. Ha készüléke hirtelen elkezd működni, akkor tudja, hogy a probléma a másik kábel belsejében lévő elszakadt vezeték volt.

  6. Csatlakoztassa készülékét egy másik számítógéphez. Ha van egy másik számítógépe vagy laptopja, próbálja meg csatlakoztatni az USB-eszközt. Ez egy egyszerű módja annak, hogy kizárja a problémát magával az eszközzel.

    Ha az USB-eszköz életre kel abban a pillanatban, amikor csatlakoztatja azt a biztonsági számítógépéhez, akkor biztosan tudja, hogy USB-porttal kapcsolatos problémával küzd.

  7. Csatlakoztasson egy másik USB-eszközt. Ha nincs tartalék számítógépe, de van egy extra pendrive-ja, vagy bármilyen más USB-eszköz, próbálja meg bedugni, mielőtt bármi bonyolultabb dologra térne át.

    Ha másik eszköze rendben működik, akkor tudja, hogy a portjai jó állapotban vannak. Ebben az esetben lehet, hogy meg kell javítania vagy ki kell cserélnie azt az eszközt, amely nem tudott csatlakozni.

  8. Ellenőrizze az eszközkezelőt (Windows). Két dolgot tehet az eszközkezelővel a Windows rendszerben, hogy az USB-portok újra működjenek.

    Vizsgálja meg a hardver változtatásait: kattintson a jobb gombbal a számítógép nevére, majd kattintson a gombra keresni a hardver változtatásokat. Amikor a vizsgálat befejeződik, majd ellenőrizze az USB-eszközt, hogy működik-e.

    Egy másik lehetőség az USB-vezérlő letiltása és újbóli engedélyezése. Az eszközkezelőben kattintson a kis USB-kábel melletti nyílra, hogy az jobbra mutasson lefelé. Kattintson a jobb gombbal a lista első USB-vezérlőjére, és válassza a lehetőséget Eszköz eltávolítása. Ismételje meg az összes megtalált USB-vezérlőt.

    Kapcsolja ki, majd ismét be a számítógépet. A Windows automatikusan újratelepíti az USB-vezérlőket, ezért ellenőrizze, hogy működik-e az eszköz.

    Néhány lépés kissé eltérhet a Windows verziójától függően, de ezek a Windows 10 rendszeren működnek.

  9. Állítsa alaphelyzetbe a Rendszerkezelő vezérlőt (Mac). Ha Mac számítógépe van, akkor a rendszerfelügyeleti vezérlő (SMC) visszaállítása megoldhatja a problémát.

    Ezek az utasítások nem érvényesek, ha a Mac rendelkezik az Apple T2 biztonsági chippel.

    Az SMC visszaállítása Mac gépekre

    1. Kapcsold ki a számítógépet
    2. Csatlakoztassa a hálózati adaptert
    3. nyomja meg és tartsa váltás+ellenőrzés+lehetőségek majd nyomja meg a gombot bekapcsoló gomb.
    4. Tartsa lenyomva mind a négy gombot 10 másodpercig.
    5. Engedje el egyszerre a gombokat és a bekapcsológombot.
    6. Nyomja meg a bekapcsológombot a Mac bekapcsolásához.
    7. Amikor a Mac újraindul, az SMC visszaáll.
    8. Ellenőrizze, hogy működik-e az USB-eszköze.

    Az SMC visszaállítása iMac, Mac Pro és Mac Mini esetén

    1. Kapcsold ki a számítógépet
    2. Húzza ki a hálózati adaptert.
    3. Nyomja meg a bekapcsológombot és tartsa lenyomva legalább öt másodpercig.
    4. Engedje el a bekapcsológombot.
    5. Csatlakoztassa újra a hálózati adaptert, és indítsa el a számítógépet.
    6. Ellenőrizze, hogy működik-e az USB-eszköze.
  10. Frissítse a rendszert. Bár kevésbé valószínű, van esély arra, hogy a rendszer frissítése megoldhatja az USB-port problémáit. Ez a folyamat attól függően változik, hogy a Windows-ot vagy a macOS-t frissíti-e.

    A macOS frissítéséhez a Mojave és újabb verzióiban kattintson a bal felső sarokban található Apple ikonra, és válassza a lehetőséget System Preferences > szoftver frissítése. Kattints Frissítse most ha van ilyen.

    Nyissa meg az App Store-t a High Sierra és korábbi verziói macOS-on. Kattintson a gombra Frissítés az eszköztáron. Ha bármilyen frissítés elérhető, kattintson a gombra frissítés or mindent frissíteni.

    Indítsa újra a számítógépet, és ellenőrizze, hogy működik-e az USB-eszköz.