Mit jelent az Apple új Mac javítóprogramja az Ön számára

Kulcs elvezetések

  • Az amerikai Mac szervizek már kaphatnak hivatalos Apple támogatást.
  • Számos javítást és frissítést könnyedén elvégezhet maga.
  • Az Apple által engedélyezett javítások drágábbak, mint a rendszeres javítások, még akkor is, ha ugyanabban a boltban végzik őket.

Web / Charlie Sorrel

Az Apple lazább hozzáállása a független szervizek felé úgy tűnhet, hogy enyhül a javítások és a felhasználói frissítések terén, de lehet, hogy csak az Apple próbálja elkerülni a kormányzati felügyeletet.

Korábban meg kellett szereznie a Mac-eket az Apple vagy annak hivatalos szolgáltatói által. Most egy független műhelyben javíthatja meghibásodott Mac-jét az Apple hivatalos alkatrészeinek és technikáinak felhasználásával. A független szervizek mindig is harmadik lehetőségként szerepeltek, de csak most működhetnek az Apple jóváhagyásával.

"Azt hiszem, ez arról szól, hogy felkészüljünk a törvényalkotásra" - mondta Kyle Wiens, az iFixit javítási útmutató webhely alapítója e-mail beszélgetés útján a Web-nek. "Látják a láthatáron a Javításhoz való jogot, és fel akarnak készülni rá."


Milyen különbséget jelent az IRP?

A független javító szolgáltató program (IRP) tavaly óta elérhető az iPhone javításaihoz; most az Apple asztali és laptop számítógépeihez érhető el.

Bármely indie fejlesztő már javíthatja a Mac-et, de néhány javítás szinte lehetetlen az Apple eszközei és anyagai nélkül. Az alapvető javításokhoz továbbra is igénybe veheti a megbízható helyi javítóműhelyt, függetlenül attól, hogy Apple tanúsított-e vagy sem. És valójában ez lehet egy jobb, vagy legalábbis olcsóbb megoldás.

"A modern Mac számítógépeken a T2 [biztonsági chip] használatával bizonyos javítások nem végezhetők el kalibráló szoftverük nélkül" - mondja Wiens. "Őszintén szólva az Apple IRP-je nem túl elterjedt, és az Apple által az alkatrészekért felszámított árak olyan magasak, hogy a legtöbb helyen mindkét vásárló lehetőséget kínál az ügyfeleknek."

Az iFixit közönségtől származó javítási útmutatókat tesz közzé, és támogatja a javításhoz való jogot - ez a mozgalom arra készteti a gyártókat, hogy javítási kézikönyveket tegyenek közzé, és termékeiket úgy tervezzék meg, hogy megkönnyítsék az otthoni javításokat. A mozdulat arra ösztönöz, hogy például a laptopok összetartásához speciális biztonsági csavarok helyett normál csavarokat használjon, és ragasztó és forrasztó helyett csavarokat használjon a szétszerelés és az alkatrészek cseréjének lehetővé tétele érdekében.

Tehát ez azt jelenti, hogy az Apple elérhetővé teszi a javítási kézikönyveket a Mac gépekhez? Vagy megkönnyíti a belek bejutását? Valószínűleg nem.

"Az [Apple] közzétette a nyilvánosság számára a 2019-es iMac szervizelési kézikönyvet, de többet nem tett közzé" - mondja Wiens. "[Meg kell] - nagyon fogyasztóbarát dolog. Az Apple-nek helyesen kell cselekednie az ügyfelek és a bolygó számára az összes szolgáltatási kézikönyv kiadásával.

Mi a helyzet az IRP által tanúsított műhelyekből kiszivárgott kézikönyvekkel? Valószínűtlen. "Az IRP legnagyobb problémája a szerződéses korlátozások és az NDA-k, amelyeket javítóműhelyekre helyeznek" - mondja Wiens.


Barkácsjavítás

Az olyan webhelyeknek köszönhetően, mint az iFixit, nincs szükség hivatalos javítási kézikönyvre a saját Mac javításához. A régebbi modellek jobban javíthatók, egyszerűen azért, mert könnyebben kinyithatók, és a különálló részeket csavarják vagy rögzítik a helyén. Ha például régebbi iMac-je van, akkor egyszerű feladat eltávolítani a képernyőt tapadókoronggal és csavarhúzóval. Miután belépett, kicserélheti a merevlemezt, kicserélheti az SSD-t az elavult DVD-meghajtóra, és cserélheti a ventilátorokat és más alkatrészeket.

A legújabb Mac-ek speciális eszközöket és extra türelmet igényelnek, amikor gondosan elkaparja a ragasztót, de továbbra is számos javítás és frissítés elvégezhető lépésről lépésre történő javítási útmutatóval.

Ha javításra szánja Mac-jét vagy iPhone-ját, akkor először meg kell tennie néhány óvintézkedést:

  • Készítsen biztonsági másolatot adatairól a Time Machine, az iCloud Backup vagy más módszerekkel. Ezt a biztonsági másolatot könnyen vissza kell tudnia állítani eszközére.
  • Törölje le az eszközt. Az iPhone, iPad és T2 rendszerrel felszerelt Mac-ek biztonságosan visszaállíthatók csupán a jelszó megadásával. Ez megakadályozza, hogy a javító személy hozzáférjen az Ön privát adataihoz.
  • Soha, soha ne adjon javítónak Apple ID jelszavát. Ez hozzáférést biztosít számukra az összes csatlakoztatott eszközhöz, valamint az adatokhoz.

Ha megjavítja a készüléket a javítás előtt, majd utána visszaállít egy biztonsági másolatból, akkor nem kell aggódnia, hogy rosszindulatú programokat telepít a gépére. 


A javítás jövője

Számos oka lehet annak, hogy az Apple-hez hasonló vállalat nem akarja engedélyezni az otthoni felhasználók javítását és frissítését. Az egyik az, hogy az Apple a titok rabja, és javítási dokumentumait cégtitoknak tekintheti.

A másik, hogy a javíthatóság a kicsi és vékony ellensége. A cserélhető akkumulátor pazarolja a helyet az iPhone vagy a Mac belsejében. Ha az akkumulátort úgy alakítja, hogy tökéletesen illeszkedjen egy furcsa méretű résbe, akkor például vékonyabbá teheti az eszközt. Az Apple nagyon jó az újrahasznosításban, és kevesebb erőforrást használ fel a gyártás és a terjesztés során, de úgy tűnik, nem tetszik, hogy más emberek is ugyanezt tegyék.

alma

"Úgy gondolom, hogy pontos azt mondani, hogy a #RightToRepair aktivizmus az Apple-t a változásokra késztette" - írja az Egyesült Államok közérdekű kutatócsoportjának vezetője, Nathan Proctor a Twitteren, "de úgy gondolom, hogy túl sok hitelt tulajdonítunk annak, amit az Apple csinál kibővített független javítóműhely-program. ”

Még akkor is, ha a javítási szabályok enyhítése csak megelőző válasz a javításhoz való jogra vonatkozó jogszabályokra, üdvözlendő. A barkácsolás javítása nem mindenki számára elérhető, és a régi Mac rendbetétele szinte ugyanolyan elengedhetetlen, mint új gumiabroncsok beszerzése az autójához.