Miért sípol a szén-monoxid-érzékelő

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, amely felhalmozódhat zárt helyiségekben, például otthon vagy irodában. A hosszan tartó expozíció maradandó agykárosodást vagy akár halált is eredményezhet. Helyes működés esetén a szén-monoxid-érzékelők időben figyelmeztetnek a mérgező gáz jelenlétére, hogy életmentő intézkedéseket hozzanak. De mi van akkor, ha a szén-monoxid-detektora látható ok nélkül csipog?

Bár bármilyen riasztást komolyan kell vennie, a szén-monoxid-érzékelők nem sürgős esetben gyakran sípolnak vagy csipognak. Itt vannak a leggyakoribb okok, amelyek miatt a szén-monoxid-érzékelő sípol, és mit kell tennie, ha ez megtörténik.


A szénmonoxid-detektorok csipogásának okai

Amikor egy szén-monoxid-érzékelő rendszeres időközönként sípol vagy csiripel, akkor ez általában az akkumulátorral kapcsolatos probléma vagy belső meghibásodás miatt van.

  • Akkumulátorproblémák: A legtöbb szén-monoxid-érzékelőt arra tervezték, hogy figyelmeztesse a lakókat egy romló akkumulátorra. Miután az akkumulátor egy bizonyos küszöb alá süllyedt, a készülék 30–60 másodpercenként sípol vagy csipog. Ha van egy dugaszolható szén-monoxid-érzékelő, akkor a tartalék akkumulátor hibás vagy helytelenül van felszerelve.
  • Belső hibák: Ha a szén-monoxid-detektor belső hibában szenved, rendszeres időközönként csipog vagy csipog. Egyes egységek, köztük az intelligens szén-monoxid-detektorok, információkat szolgáltathatnak a problémáról.
  • Az élet vége: A szén-monoxid-érzékelők élettartama korlátozott. Amikor az egység élettartama végéhez ér, rendszeres időközönként sípolni vagy csipogni kezd, hogy tudassa veled, hogy ideje cserélni. A frekvencia az adott modelltől függ, de általában gyakrabban csipog, mint egy gyenge elemű detektor.

A szén-monoxid forrásai

A szén-monoxidot általában otthon tüzelőanyag-égető eszközök állítják elő, például kemencék, kályhák, gáz ruhaszárítók és kandallók. Normál körülmények között ezek az eszközök nagyon kevés szén-monoxidot bocsátanak ki, de ez meghibásodás esetén megváltozhat.

A szén-monoxid egyes forrásai a legjobb gyakorlatok révén elkerülhetők. Például soha ne üzemeltessen kültéri grillet vagy propánfűtőt beltérben. A generátorokat biztonságos távolságra kell üzemeltetni az otthontól, mivel a rendszeres üzemeltetés során sok szén-monoxid keletkezik. Soha ne üzemeltessen generátort a garázsában, még akkor is, ha a garázs ajtaja nyitva van.

A személygépkocsik szénmonoxid forrásai lehetnek az otthonban is. Soha ne hagyjon futni egy autót a garázsában, különösen csukott garázskapu mellett. A generátorokhoz hasonlóan még az autó vezetése is az otthoni ablak vagy ajtó közelében okozhatja a kipufogógázok felhalmozódását.


Biztonságos a szén-monoxid-érzékelő visszaállítása?

A legtöbb szén-monoxid-érzékelőt úgy tervezték, hogy alaphelyzetbe állítsa riasztás (valós vagy téves) vagy az elem cseréje után. A szén-monoxid-érzékelő visszaállítása teljesen biztonságos, mindaddig, amíg az eszköz nem érte el élettartamának végét.

Miután a szén-monoxid-érzékelő riasztást ad, elengedhetetlen, hogy azonosítsa és eltávolítsa a szén-monoxid forrását, és szellőztesse az érintett területet. A sürgősségi ellátók ellenőrizhetik a szén-monoxid forrását és orvosolhatják a helyzetet.


A csipogó szén-monoxid-detektor javítása

Ha megállapította, hogy nincs veszélyes szén-monoxid-felhalmozódás, akkor ki kell derítenie, mi okozta a riasztást.

Ha szén-monoxid-érzékelője riaszt, nem kockáztat. Nyomja meg a teszt vagy a reset gombot, majd helyezzen mindenkit, beleértve a háziállatokat is, friss levegőre. Hívja a segélyszolgálatokat, és várja meg, amíg mindent megadnak, mielőtt visszakerülne a struktúrába.

Az alábbi lépéseket kell tennie, ha a szén-monoxid-érzékelő sípol:


  1. Ellenőrizze az akkumulátort

    A sípoló szén-monoxid-detektor leggyakoribb oka a lemerülő vagy hibás akkumulátor. Ha a készülék rendszeres időközönként, általában körülbelül 30 és 60 másodperc között csipog vagy csipog, akkor valószínűleg az akkumulátor okozza.

    Egyes szén-monoxid-érzékelők beépített, zárt akkumulátorral vannak ellátva, amelyet a készülék élettartamának megőrzésére terveztek. Ha rendelkezik ilyen egységekkel, akkor a teljes eszközt ki kell cserélnie.

    Néhány dugaszolható vagy vezetékes egység tartalék akkumulátorral rendelkezik. Ha rendelkezik ilyen egységekkel, próbálja meg kicserélni az akkumulátort. Lehet, hogy vissza kell állítania az eszközt is, hogy abbahagyja a csipogást.

    Néhány szén-monoxid-érzékelő tartalmaz egy elemlámpát, amely sárgára vagy pirosra vált, ha az akkumulátor lemerült. További információkért olvassa el a felhasználói kézikönyvet, vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval.

  2. Ellenőrizze a hibákat

    Ha a szén-monoxid-érzékelő meghibásodik, hibajelzést vagy üzenetet adhat. Egyes egységek LED-jével világítanak, ha hibát észlelnek, másoknak pedig olyan kijelzőjük van, amely hasonló üzenetet mutat ERR or ERROR. Egyes egységek 30 másodpercenként kettős csiripelést hajtanak végre egyetlen csiripelés helyett.

    A hibakódokat általában a teszt vagy a csúcsszint gomb megnyomásával lehet lekérni, de a kódok egyikével önmagában nem sokat tehet. A szén-monoxid-érzékelők gyártói megkövetelik, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot a hibakóddal, hogy további információkat kapjanak.

    Az intelligens szén-monoxid-érzékelők általában egy csatlakoztatott alkalmazást tartalmaznak, amelyet telepíthet az okostelefonjára. Ezek az alkalmazások néha lehetővé teszik a hibaüzenetek megtekintését, ami segíthet a probléma szűkítésében.

    Ha biztos abban, hogy nincs veszélyes szén-monoxid-felhalmozódás, próbálja meg tisztítani a detektor belsejét befagyott levegővel vagy vákuummal. Ezután állítsa alaphelyzetbe az egységet.

    Ha a hiba visszatér, ellenőrizze, hogy otthonában nincs-e szén-monoxid, majd további segítségért forduljon a készülék gyártójához. A legtöbb esetben ki kell cserélnie az érzékelőt.

    A szén-monoxid-detektorok ebben az állapotban nem képesek figyelmeztetni a szén-monoxid jelenlétére. Legyen rendkívül körültekintő, mivel addig nem tudja megmondani, hogy van-e szénmonoxid az otthonában, amíg meg nem oldja a problémát.

  3. Ellenőrizze a detektor korát

    A szén-monoxid-detektorokat beépített eltarthatósággal tervezték, mert belső érzékelőik idővel romlanak. Egy idő után az érzékelő már nem képes megfelelően kimutatni a szén-monoxid jelenlétét.

    Ha szén-monoxid-érzékelője rendszeres időközönként sípol vagy csiripel, még friss akkumulátorral is, akkor lehet, hogy megszűnt működni. Egyes szén-monoxid-detektorokat legfeljebb 10 évig működnek. Ellenőrizze a használati útmutatót, vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval, ha úgy gondolja, hogy a tiéd korán megbukott.

    Ha szén-monoxid-érzékelője sípol, mivel üzemideje lejárt, az egyetlen javítás az, ha új egységre cseréli.

    Az élete végéhez ért szén-monoxid-érzékelő nem fog riasztani, ha szénmonoxid épül fel otthonában.

  4. Távolítsa el a hamis riasztások forrásait

    Ha az akkumulátor rendben van, akkor az érzékelő nem jelez hibát, és viszonylag új, akkor hamis riasztás okozhatja. Bizonyos esetekben problémákat okozhat a gázégető kemence vagy tűzhely közelsége.

    Próbálja meg legalább 15 láb távolságra mozgatni a szén-monoxid-érzékelőt ezektől a készülékektől, és ellenőrizze, hogy ez megoldja-e a problémát.

    Ha gázüzemű készüléke nem elégeti teljesen az üzemanyagot, akkor túlzott mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Ha a jelzőlámpának sárga vagy narancssárga lángja van, ez a hiányos égés jelzője. A szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében a készüléket szükség szerint meg kell javítani vagy kicserélni.

  5. Állítsa vissza a szén-monoxid-érzékelőt

    Miután kizárta a veszélyes szén-monoxid-felhalmozódást és áttekintette ezt a listát, lehet, hogy vissza kell állítania az eszközt.

A szén-monoxid-érzékelő alaphelyzetbe állítása

A szén-monoxid-érzékelő alaphelyzetbe állításához először csatlakoztatnia kell egy áramforráshoz, vagy telepítenie kell egy új elemet. A legtöbb esetben a visszaállítási folyamat automatikus, ezért a cél a riasztás elnémítása, miközben az érzékelő visszaállítja önmagát.

Ha az érzékelőt szén-monoxidnak tették ki, akkor az alaphelyzetbe állítása előtt vigye azt friss levegőre.

  1. Keresse meg a Reset gombot

    Keressen egy gombot, amely alaphelyzetbe állítja, alaphelyzetbe állítja, teszteli, teszteli / elhallgatja, vagy valamilyen más iterációt tartalmaz. Ha nem találja a reset gombot, olvassa el a felhasználói kézikönyvet, vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval.

  2. Legalább 10 másodpercig nyomja meg és tartsa lenyomva a Reset gombot

    A vezetékes vagy dugaszolható egységekből származó szén-monoxid-érzékelőknek tápellátással kell rendelkezniük a visszaállítási folyamat működéséhez. Győződjön meg arról, hogy készüléke be van-e dugva és hogy rendelkezésre áll-e áram.

  3. Engedje fel a Reset gombot

    Ha az eszköz sikeresen visszaállt, akkor általában sípol vagy röviden megvilágít egy LED-et annak működésének jelzésére.

    Az eszközspecifikus információkért forduljon a tulajdonos kézikönyvéhez vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval.

Intelligens szén-monoxid-érzékelők sípolnak

Az intelligens szén-monoxid-detektorokat úgy tervezték, hogy több információt nyújtsanak, mint a hagyományos egységek. Az intelligens otthon központján keresztül kapcsolódhatnak az intelligens otthoni rendszerhez. Általában lehetővé teszik az érzékelő vezérlését az okostelefon egyik alkalmazásán keresztül.

Az intelligens szén-monoxid-érzékelő alkalmazások általában alapvető vezérlést biztosítanak, például a riasztás elnémítását, ami hasznos a visszaállítási eljárás során. Ezen alkalmazások némelyike ​​hasznos diagnosztikai információkat is kínál, amelyek segíthetnek a hamis riasztás elhárításában.

Mivel az intelligens szén-monoxid-detektorokat úgy tervezték, hogy további információkat nyújtsanak a csatlakoztatott alkalmazáson keresztül, a fent vázolt lépéseken kívül ellenőriznie kell alkalmazását is. Lehet, hogy a probléma továbbra is az akkumulátornak tudható be, de az alkalmazás segíthet a bonyodalom pontos meghatározásában, ha más típusú hibát tapasztal.