Mit jelent a sérült fájl?

A sérült fájl sérült adatfájl. A fájl hirtelen működésképtelenné vagy használhatatlanná válhat. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem nyílik meg, vagy hibát ad vissza nyitáskor. Néha lehetséges a fájl javítása, máskor előfordulhat, hogy törölnie kell a fájlt, és be kell töltenie a mentett verziót.

A fájlkorrupciónak számos oka lehet, például szoftverhiba, vírus, számítógépes összeomlás vagy a merevlemezen található rossz szektorok. Itt áttekintjük, hogy mit jelent az adatkorrupció a számítás során, mi okozza a problémát és mit tehet ez ellen.

Sérült fájlok bármely szoftverben előfordulhatnak, és általában nem jelzik, hogy magával az alkalmazással lenne probléma. Ez általában a fájlra jellemző probléma.


Mi az adatkorrupció?

Minden fájlnak van fejléce, amelyet néha "mágikus számnak" hívnak, amely megmondja a fájlrendszernek, hogy mit kell tennie vele, amikor elérik. Például az egyik szám azt mondja az operációs rendszernek, hogy a fájl MP3, és hangot kell produkálnia, míg egy másik azt mondhatja az operációs rendszernek, hogy ez egy Word dokumentum, amelyet meg kell nyitni egy szövegszerkesztőben. Ha ez a mágikus szám valahogy megváltozik, a rendszere más fájltípusként értelmezi a fájlt, és nem tudja megnyitni a fájlt.

Bizonyos fájltípusok bizonyos időközönként bizonyos számokat várnak a fájl bizonyos pontjairól. Például a szöveget tartalmazó fájlokban minden karakternek feltételezhetően egy bizonyos méretűnek kell lennie, a szöveg kódolásától függően, és minden alkalommal a bájtok következetes kombinációjával kell kezdődnie. Ha ez a szám ki van kapcsolva, az operációs rendszer megpróbálhat egy olvashatatlan karaktert megjeleníteni, ami a fájl elérhetetlenné válik.

Korrupció akkor fordul elő, ha a fájl eredeti bájtösszetétele véletlenül megváltozik. Míg esetenként sérült fájlok továbbra is megnyithatók, a fájl általában nem érhető el.

Minden fájltípusnak megvan a maga szabványa, így a korrupció különböző formákat ölthet és különböző eredményeket hozhat. Könnyű észrevenni egy sérült médiafájlt, például MP3-t vagy jelszó listát, míg más sérült adatok hibáit nehéz lehet diagnosztizálni.


Hogyan sérülnek a fájlok?

A fájl sokféleképpen megsérülhet. Adatok sérülése akkor fordulhat elő, ha probléma merül fel a mentési folyamat során. Például, ha a számítógép összeomlik egy fájl mentése közben, jó eséllyel a fájl megsérülhet. Az áramkimaradás több megnyitott fájlt is érinthet.

Egy alkalmazás hibát tapasztalhat fájl mentése vagy létrehozása közben, és ezzel megsérülhet a fájl. A böngészője problémákba ütközhet egy fájl letöltése közben, ami fájl sérülést okozhat. A vírusok megrongálhatják az adatfájlokat, akárcsak a normál számítógépes folyamatok bármilyen megszakadása.

A fizikai problémák az adatok sérülését is okozhatják. Például, ha egy merevlemezt túl sokszor esnek le, ráznak meg vagy mozognak gyorsan, az elektromos és mechanikai meghibásodások sérült fájlokat okozhatnak. A sérült fájl a rossz fizikai szektor jele lehet, ami sokkal nagyobb probléma.

Az alkalmazás néha hibát jelez, jelezve, hogy probléma merült fel, de gyakran fogalmad sincs, amíg nem próbál meg megnyitni egy sérült fájlt.


Hogyan lehet megakadályozni a fájl- és adatkorrupciót

A sérült fájlokkal szembeni védelem legjobb módja, ha gondoskodik az összes adat megfelelő biztonsági másolatának elkészítéséről. Könnyebb törölni egy sérült fájlt, és helyreállítani azt a legutóbbi biztonsági másolatból, mint a fájl javítását.

Ha egy fájl sérült, és felhőmentés van a helyén, állítsa vissza a fájlt, amint lehet, mielőtt a sérült fájlt az online szerveren tárolná.

Győződjön meg arról, hogy számítógépe jó vírus- és rosszindulatú program-védelemmel rendelkezik, így ezek a rossz szereplők eleve nem tudják megrontani az adatait.

Egy másik ötlet egy megszakítás nélküli tápegységbe (UPS) történő befektetés, így az áramkimaradás vagy egyéb hiba nem károsíthatja a fájlokat. A jó UPS megvédi számítógépét a hardveres meghibásodásoktól és a fájlok sérülésétől.

Noha vannak eszközök a sérült fájlok helyreállítására, sikereik aránya változik, és függ a sérült fájl típusától, az eszköz hardverének és szoftverének állapotától és sok egyéb tényezőtől.

A technológia fejlődésével a fájlok korrupciója egyre ritkább. Ügyeljen arra, hogy az eszközei karbantartva legyenek, megfelelő módon frissítse a szoftvert, és telepítsen jó vírus- és rosszindulatú programokat.