Mit jelent, ha egy fájl csak olvasható?

Csak olvasható fájl minden olyan fájl, amelybe csak olvasható fájl attribútum van bekapcsolva.

Csak olvasható fájl nyitható meg és tekinthető meg, mint bármely más fájl, de a fájlba írni (pl. Változtatások mentése) nem lehet. Más szavakkal, a fájl csak olvasható, nem írható be.

A csak olvashatóként megjelölt fájl általában azt jelenti, hogy a fájlt nem szabad megváltoztatni, vagy nagyon óvatosan kell eljárni a módosítások előtt.

A fájlokon kívül más dolgok is csak olvashatók, például a különösen konfigurált flash meghajtók és más szilárdtest-tároló eszközök, például az SD-kártyák. A számítógép memóriájának bizonyos területei is csak olvashatóként állíthatók be.

erhui1979 / Getty Images


Milyen típusú fájlok olvashatók?

Eltekintve attól a ritka helyzettől, amikor Ön vagy valaki más kézzel írta be az írásvédett jelzőt, a legtöbb ilyen típusú fájl fontosnak számít, amelyekre az operációs rendszernek megfelelően kell elindulnia, vagy ha megváltozik vagy megváltozik eltávolítva a számítógép összeomolhat.

Néhány fájl, amely alapértelmezés szerint csak olvasható a Windows rendszerben, a bootmgr, a hiberfil.sys, a pagefile.sys és a swapfile.sys, és ez csak a gyökérkönyvtárban található! A C: Windows mappában és annak almappáiban található számos fájl csak olvasható.

A Windows régebbi verzióiban néhány gyakori, csak olvasható fájl a boot.ini, io.sys, msdos.sys és mások.

A legtöbb írásvédett Windows-fájlt általában rejtett fájlként is megjelölik.


Hogyan változtathat meg egy csak olvasható fájlt?

A csak olvasható fájlok csak olvashatóak lehetnek fájl- vagy mappaszinten, vagyis kétféle módon lehet kezelni egy csak olvasható fájlt, attól függően, hogy melyik szintet írták csak olvashatónak.

Ha csak egy fájl rendelkezik csak olvasható attribútummal, a szerkesztés legjobb módja, ha törli a fájl tulajdonságaiban lévő csak olvasható attribútum jelölését (kikapcsolja), majd módosítja azt. Ezután, miután a szerkesztés megtörtént, a befejezés után engedélyezze újra a csak olvasható attribútumot.

Ha azonban egy mappa csak olvashatóként van megjelölve, az általában azt jelenti, hogy a mappa összes fájlja is csak olvasható. A különbség ebben és egy fájl alapú, csak olvasható attribútumban az, hogy a fájl szerkesztéséhez nem csak az egyetlen fájlt, hanem a mappa egészének engedélyeit is módosítania kell.

Ebben a forgatókönyvben előfordulhat, hogy nem kívánja megváltoztatni a csak olvasható attribútumot egy fájlgyűjteményhez, csak egy vagy kettő szerkesztéséhez. Az ilyen típusú, csak olvasható fájlok szerkesztéséhez szerkessze a fájlt egy olyan mappában, amely lehetővé teszi a szerkesztést, majd az újonnan létrehozott fájlt az eredeti fájl mappájába helyezi, felülírva az eredetit.

Például a csak olvasható fájlok közös helye a C: Windows System32 drivers etc, amely a gazdagép fájlját tárolja. A gazdagép fájl szerkesztése és mentése helyett közvetlenül az "etc" mappába, ami nem megengedett, az összes munkát máshol kell elvégeznie, például az Asztalon, majd vissza kell másolnia.

Konkrétan, a hosts fájl esetében ez a következő:

  1. Másolja a gazdagépeket az etc mappából az Asztalra.

  2. Végezze el a módosításokat az Asztalon található gazdagépfájlban.

  3. Másolja az Asztalon található hosts fájlt az etc mappába.

  4. Erősítse meg a fájl felülírását.

A HOSTS fájl szerkesztése a Windows rendszerben

A csak olvasható fájlok szerkesztése azért működik, mert valójában nem ugyanazt a fájlt szerkesztik, hanem újat készítenek és kicserélik a régit.