Parancssor (mi ez és hogyan kell használni)

A Parancssor egy parancssori tolmács alkalmazás, amely a legtöbb Windows operációs rendszerben elérhető. A bevitt parancsok végrehajtására szolgál. A parancsok többsége szkripteken és kötegelt fájlokon keresztül automatizálja a feladatokat, fejlett adminisztrációs funkciókat hajt végre, valamint elhárítja vagy megoldja a Windows bizonyos problémáit.

A parancssort hivatalosan Windows parancsprocesszornak hívják, de néha parancshéjként vagy cmd-parancsként, vagy akár fájlnévként, cmd.exe néven is emlegetik.

Web / Derek Abella 

A parancssort néha helytelenül "DOS-felszólításnak" vagy magának az MS-DOS-nak nevezik. A Parancssor egy Windows program, amely az MS-DOS-ban elérhető parancssori képességek sokaságát utánozza, de ez nem az MS-DOS.

A Cmd rövidítés számos más technológiai kifejezéshez, például a központosított üzenetterjesztéshez, a színes monitorok megjelenítéséhez és a közös felügyeleti adatbázishoz, de egyiküknek sincs köze a Parancssorhoz.


A parancssor elérése

A parancssor megnyitásának többféle módja van, de a "normál" módszer a Parancssor parancsikon a Start menüben vagy az Alkalmazások képernyőn található, a Windows verziójától függően.

A Parancssor megnyitása a Windows 10 rendszerben.

A parancsikon a legtöbb ember számára gyorsabb, de a Parancssor elérésének másik módja a cmd Futtassa a parancsot. Nyithat is cmd.exe eredeti helyéről:

C: Windows system32 cmd.exe

A Windows egyes verzióiban a Parancssor megnyitásának másik módja az Energiafelhasználó menü. A számítógép beállításától függően azonban előfordulhat, hogy a PowerShell-t látja a Parancssor helyett.

Sok parancs csak akkor hajtható végre, ha rendszergazdaként futtatja a Parancssorot.


A Parancssor használata

A Parancssor használatához érvényes parancssort kell megadnia az opcionális paraméterekkel együtt. Ezután a Parancssor végrehajtja a parancsot, ahogyan azt beírta, és végrehajtja azt a feladatot vagy funkciót, amelyet a Windows számára terveztek végrehajtani.

Például a következő Parancssor parancs végrehajtása a Letöltések mappában az összes MP3-t eltávolítja a mappából:

21 Parancssoros trükkök és csapkodások

A parancsokat pontosan be kell írni a Parancssorba. A helytelen szintaxis vagy a helyesírási hiba a parancs meghibásodását vagy rosszabb állapotát okozhatja; helytelen vagy helytelen parancsot hajthat végre. Kényelmi szint ajánlott olvasási parancs szintaxissal.

Például a dir A parancs megmutatja a fájlok és mappák listáját, amelyek a számítógép bármely pontján léteznek, de valójában nem csinál semmit. Változtasson meg azonban csak néhány betűt, és ez a betűvé válik del parancsot, így törölheti a fájlokat a Parancssorból!

A szintaxis annyira fontos, hogy egyes parancsoknál, különösen a delete paranccsal, akár egyetlen szóköz hozzáadása is teljesen más adatok törlését jelentheti.

Íme egy példa, ahol a parancsban lévő szóköz két részre bontja a sort, lényegében két parancsot hozva létre, amelyekben a gyökérmappában lévő fájlok (fájlok) törlődnek az almappában (zene) lévő fájlok helyett:

de

A parancs végrehajtásának a fájlok zene mappából való eltávolításának megfelelő módja az, ha eltávolítja a helyet, hogy az egész parancs helyesen legyen összefűzve.

Ne hagyja, hogy ez elriassza a Parancssor parancsok használatától, de mindenképpen legyen óvatos.


Parancssor parancsok

A Parancssorban számos parancs létezik, de elérhetőségük operációs rendszerenként eltérő. Itt megtekintheti, hogy mely parancssorok kompatibilisek egy adott operációs rendszerrel:

  • Windows 8 parancsok
  • Windows 7 parancsok
  • Windows Vista parancsok
  • Windows XP parancsok

Ezeknek a parancslistáknak a követése bizonyítja, hogy sok-sok parancs használható a Parancssorban, de nem mindegyiket használják olyan gyakran, mint másokat.

Íme néhány a leggyakrabban használt Parancssor parancsok közül, amelyeket különféle körülmények között használnak: chkdsk, copy, ftp, del, format, ping, attrib, net, dir, help és shutdown.


Parancssor elérhetősége

A Parancssor minden Windows NT alapú operációs rendszeren elérhető, beleértve a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP és Windows 2000, valamint a Windows Server 2012, 2008 és 2003 operációs rendszert.

A Windows PowerShell, a legfrissebb Windows verziókban elérhető fejlett parancssori tolmács kiegészíti a Parancssorban elérhető parancsfuttató képességeket. A Windows PowerShell végül felválthatja a parancssort a Windows jövőbeli verziójában.

A Windows Terminal egy másik, a Microsoft által jóváhagyott módszer a Parancssor és a PowerShell használatára ugyanazon eszközön belül.