Rendszer-visszaállítás (mi ez és hogyan kell használni)

A Rendszer-visszaállítás egy helyreállítási eszköz a Windows számára, amely lehetővé teszi az operációs rendszer bizonyos módosításainak visszavonását.

A Rendszer-visszaállítással fontos Windows fájlokat és beállításokat - például illesztőprogramokat, rendszerleíró kulcsokat, rendszerfájlokat, telepített programokat és egyebeket - lehet visszaadni a korábbi verziókhoz és beállításokhoz.

Gondoljon a Rendszer-visszaállításra, mint a Microsoft Windows legfontosabb részeinek "visszavonási" szolgáltatására.


Mit csinál a rendszer-visszaállítás?

A számítógép korábbi állapotának visszaállítása csak a Windows fájlokat érinti. Általában ez az adattípus az oka a problémáknak, amelyek a Rendszer-visszaállítás használatára késztetik.

Ha furcsa dolgok történnek a számítógépével például az illesztőprogram telepítése után, akkor azt tapasztalhatja, hogy a rendszer korábbi állapotba történő visszaállítása az illesztőprogram telepítése előtt megoldja a problémát, mert a Rendszer-visszaállítás visszavonja a telepítést.

Másik példaként mondjuk azt, hogy visszaállítja a számítógépet arra az állapotra, amelyben egy hete volt. Az ez idő alatt telepített programokat a rendszer-visszaállítás során eltávolítjuk. Fontos ezt megérteni, hogy ne hagyja azt gondolni, hogy a számítógépe még rosszabb állapotban van, amikor rájön, hogy a visszaállítás után hiányzik egy-két program.

A Rendszer-visszaállítás nem garantálja a probléma megoldását. Tegyük fel, hogy csak most tapasztal problémát a videokártya-illesztőprogrammal kapcsolatban, ezért néhány nappal ezelőtt állítsa vissza a számítógépet, de a probléma továbbra is fennáll. Lehetséges, hogy az illesztőprogramot három héttel ezelőtt megrongálták. Ebben az esetben a néhány nappal ezelőtti helyreállítás, vagy az elmúlt három hét bármely pontja nem tesz jót a probléma kijavításában.


Amit a rendszer-visszaállítás nem tesz meg

A Rendszer-visszaállítás nem érinti a személyes fájlokat, például a fényképeket, dokumentumokat, e-maileket stb. A Rendszer-visszaállítást habozás nélkül is használhatja, még akkor is, ha csak néhány tucat képet importált a számítógépére - ez nem "vonja vissza" az importálást.

Ugyanez a koncepció vonatkozik a fájlok letöltésére, videók szerkesztésére stb. - mindez a számítógépen marad.

Annak ellenére, hogy a Rendszer-visszaállítás eltávolíthatja a telepített programot, nem törli a programon keresztül készített fájlokat sem. Például akkor is, ha a Rendszer-visszaállítás törli az Adobe Photoshop telepítését és a Microsoft Word programot, az esetlegesen velük létrehozott vagy szerkesztett képeket és dokumentumokat sem távolítják el - ezeket továbbra is személyes fájljainak tekintjük.

Mivel a Rendszer-visszaállítás nem állítja vissza a személyes fájlokat, ez nem egy tartalék megoldás, ha elfelejtett biztonsági másolatot készíteni az adatokról, vagy ha vissza szeretné vonni a fájlban végrehajtott változtatásokat. Online biztonsági mentési szolgáltatás vagy fájlmentő program szükséges a fájlok biztonsági mentéséhez. Fontosnak tarthatja a Rendszer-visszaállítást "rendszermentés" megoldásnak, mert valójában biztonsági másolatot készít és visszaállít a rendszerfájlokról.

Megjegyzendő, hogy a Rendszer-visszaállítás nem egy fájl-helyreállító segédprogram, amely lehetővé teszi a fájlok "visszaállítását". Ha véletlenül törölt egy fontos dokumentumokkal teli mappát, és nem tudja visszaállítani a Lomtárból, akkor a Rendszer-visszaállítás nem az, amellyel vissza szeretné szerezni ezeket a dolgokat. Ehhez olvassa el az ingyenes adat-helyreállítási eszközök listáját egy olyan programhoz, amely kifejezetten a törölt fájlok ásására készült.


A rendszer-visszaállítás módja

A Rendszer-visszaállítás eszköz számos módon elérhető a Windows rendszerben. Miután elindította, ezt a segédprogramot lépésről-lépésre varázslóként tervezték meg, így nagyon könnyen kiválaszthatja a múltban a visszaállítási pontnak nevezett pontot, ahová visszaadhatja a fontos fájlokat és beállításokat.

Lásd: Mi a visszaállítási pont? sokkal többet a visszaállítási pontokról, beleértve azokat is, amikor létrehozásra kerülnek, mit tartalmaznak stb.

A folyamat teljes áttekintéséhez lásd: A rendszer-visszaállítás használata a Windows rendszerben.

A Rendszer-visszaállítás a Microsoft Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP és Windows Me rendszeren belül érhető el, de egyetlen Windows Server operációs rendszer sem.

Ha nem tudja normálisan elérni a Windows rendszert, a Rendszer-visszaállítást csökkentett módból is elindíthatja a Windows összes verziójában. A Rendszer-visszaállítást a Parancssorból is elindíthatja.

A Rendszer-visszaállítást a Windows rendszeren kívülről is futtathatja teljesen a Windows 10 és a Windows 8 Speciális indítási beállításai, vagy a Windows 7 és a Windows Vista rendszer-helyreállítási beállításai révén.