Tippek a RAW képek konvertálásához a Photoshop alkalmazásban

Ha komolyan gondolja a fényképezését, akkor előbb vagy utóbb el kell kezdeni dolgozni a RAW képekkel. Korábban megvizsgáltuk a RAW formátum előnyeit és hátrányait, ezért most megvizsgáljuk, hogyan kell működni a RAW képekkel a Photoshop alkalmazásban. 

A RAW formátum jelentése szinte megegyezik a nevével: A RAW formátumú kép feldolgozatlan - más szóval nyers. A számítógép sem tudja elolvasni. Ahhoz, hogy számítógépe képes legyen az információk feldolgozására, a képeket RAW formátumból (például NEF, CR2 vagy ARW) kell konvertálni olvasható formátumba (például TIFF vagy JPEG).


Használjon dedikált képalkotó programot

Minden digitális fényképezőgéphez saját szoftver tartozik, amely alapvető konverziós eszközöket kínál. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban valóban dedikált képalkotó programot kell használnia. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az Adobe Photoshop, amelyet sok profi fotós használ.

A teljes verzió rendkívül drága, de az Adobe az Adobe Photoshop Elements néven olcsóbb verziót készít a rajongók számára. Attól függően, hogy melyik verziót választotta, várhatóan 60 és 120 dollár közötti összeget kell fizetnie ezért. Vannak más (ingyenes) fotószerkesztő programok is, de itt a Photoshopra koncentrálunk.

Az Elements új verziói egy belső programmal érkeznek - a "Bridge" a Mac felhasználók számára és az "Organizer" a Windows felhasználók számára -, amely átalakítja a RAW képeket. A konverziós program azonban nem csupán egy egyszerű konverziós eszközt kínál. Számos módosítást végezhet a képein, de néha nehéz tudni, mely eszközöket kell használni, és hogyan lehet kihozni belőlük a legjobbat.

 PeopleImages / Getty Images


A legjobb tippek a RAW képek konvertálásához a Photoshop Elements alkalmazásban

  • A program egyik legjobb tulajdonsága a képek "kötegelt" képessége. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a módosításokat több képre is alkalmazhatja, és mindet együtt mentheti. Alternatív megoldásként dolgozhat egyetlen képen is. Ha már a Adobe Camera Raw képernyő, látni fogja a lehetőséget Az összes kijelölése a bal kéz felől.
  • Nem kell minden képet megnyitnia a Camera Raw ablakban. A Bridge-ben vagy magában a Szervezőben kiválaszthatja az átalakítani kívánt képeket, és különböző csillagértékeket adhat nekik. Ezt a legördülő menüben találja meg választ menüben.
  • A digitális fájlok, különösen az olcsóbb DSLR-k, gyakran kissé puhák. Az élességet a Camera Raw alkalmazásban állíthatja be, és a legjobb, ha +50 körüli értékre növeli, miközben a sugarat 0.6 körüli értékre csökkenti. Ez finoman élezi a képet, anélkül, hogy nyilvánvaló szemcséket okozna.
  • Kijavíthatja a fehéregyensúlyt a Camera Raw alkalmazásban. Ez különösen hasznos beállítás, ha véletlenül rossz fehéregyensúlyt állított be a fényképezőgépen. A színhőmérsékletet csúsztatható sáv segítségével is módosíthatja, hogy percekig állíthatók legyenek. Ez megint nagyon hasznos, különösen, ha nagyon erős mesterséges megvilágítású környezetben fényképezett.
  • Amikor fotózással kezdi - és megpróbálja túljutni egyszerűen a kocsi gomb - az expozíciós beállítások néha kissé eltérhetnek. Szerencsére a Camera Raw ablak rendelkezik expozíciókorrekciós csúszkával is, amely lehetővé teszi az expozíció + és - fokos beállítását.
  • A felépülés és Töltse fel a fényt csúszkák kiváló eszközök. A Recovery csúszka segít visszahozni a részleteket a kissé túl exponált területekről, míg a kitöltési fény megvilágítja az alul exponált területeket. Óvatosan kell használni őket, mivel enyhe változtatásokat alkalmaznak az egész képen. Ne feledje, hogy a túl exponált kiemelésekkel a Helyreállítás csúszka nem hozhat vissza olyan részleteket, amelyek már nincsenek meg.
  • Csakúgy, mint egy hagyományos sötét szobában, a Photoshopban beállíthatja a fényerőt és a kontrasztot. A Camera Raw ablak hajlamos arra, hogy a képek fényesebbek legyenek, mint amilyenek a nyomtatásban megjelennek, ezért itt csak egy kis fényerőt alkalmazzon; majd szükség esetén tovább állítson magában a Photoshop alkalmazásban.
  • Egy másik ragyogó tulajdonság a Camera Raw képessége az objektív vignettálásának kijavítására, ami általános probléma az olcsóbb nagylátószögű objektívek által készített képek szélein. Ennek a csúszkának a használata jelentősen csökkenti a vignettálást. Azonban a maximális beállítás, amelyet ezzel az eszközzel javasolnánk használni, +30.
  • A hisztogram képes a kivágások megjelenítésére a túl exponált és alul exponált területek fő képén. Használhatja ezt a kép módosítása előtt és után, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a hisztogram a lehető legegyensúlyozottabb.
  • A fehéregyensúly-csepegtető eszköz, amely a legfelső eszközsorban található, lehetővé teszi a színegyensúly pontos módosítását. Kattintson erre egy fehér területre a fényképén, és ennek megfelelően állítja be az RGB szinteket.

Nyilvánvaló, hogy a Camera Raw millió és még egy dologra képes, de ezek a legjobban javítják a fotós képeit. A képszerkesztő szoftver trükkje az, hogy mindig finom technikákat alkalmazzon, hogy a kép még mindig hihető legyen fényképként. 

Kövesse ezeket a tippeket, és remélhetőleg nem fog hibázni!